Adopteer een monument

Herdachte groepen: Algemeen
Ontwerper: Theo Stoffels
Adopteer dit monument.

Koningsbosch, monument bij de kerk op de oude locatie (foto: Wim van Cruchten)
Koningsbosch, monument bij de kerk op de oude locatie (foto: Wim van Cruchten)
Koningsbosch, monument bij de kerk op de oude locatie (foto: Stichting 4 Mei Herdenking Echt-Susteren)

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument bij de kerk in Koningsbosch (gemeente Echt-Susteren) is een stalen luidklok, hangend in een klokkenstoel met aan de voet een keramische plaquette. Het gedenkteken is 2 meter hoog, 1 meter breed en 1 meter diep.

Tekst
Op de plaquette is een tekst van Piet Weijgertse aangebracht:

'HET S.B.B. WAS MIJN GEBOORTEPLAATS
IN KONINGSBOSCH WEERKLONK MIJN STEM HET LAATST
IN TIJD VAN TYRANNIE HEB IK MIJN PLICHT GEDAAN
EN DE GELOVIGEN GEROEPEN OM NAAR DE KERK TE GAAN.
DAT DE TIJD VAN VREDE MOOG WEDERKEREN EN
DE KLOKKEN BLIJVEN KLINKEN VOOR HUN GOD EN HERE.
HIERMEDE HEB IK MIJN TAAK VOLBRACHT EN HOUD IK HIER DE WACHT.'

Symboliek
Het monument is een teken dat het recht zegeviert over het onrecht.

Restauratie
Eind jaren 1970 is het monument gerestaureerd; de oorspronkelijke geschilderde tekst op de klok was versleten. Dezelfde tekst werd in een koperen plaat gegrift en boven de klok werd een afdakje geplaatst. Later is de koperen plaat vervangen door een keramische plaquette.

Oorspronkelijk stond het gedenkteken in het plantsoen voor de kerk. Eind jaren 1970 is het monument gerestaureerd en verplaatst naar de tuin van de pastorie aan de overkant. Bij de aanleg van een rotonde in 2005 is het monument opnieuw gerestaureerd en rechts van de kerk geplaatst.

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Op dit moment is dit monument nog niet gekoppeld aan personen uit het bestand van de Oorlogsgravenstichting.

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het monument bij de kerk in Koningsbosch (gemeente Echt-Susteren) herinnert aan het incident in 1942 waarbij de bezetter de originele kerkklokken in beslag heeft genomen.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog roofde de bezetter talloze klokken uit kerken in ons Nederland. Het materiaal van de klokken, zoals koper en brons, werd gebruikt in de Duitse oorlogsindustrie. In 1942 werden de drie klokken van de parochiekerk in Koningsbosch meegenomen.

Enkele maanden later, tijdens een bijeenkomst van de Katholieke Arbeidersbeweging, werd besloten om een noodklok te laten vervaardigen, want een kerk hoorde een klok te hebben. Theo Stoffels maakte in de Staatsmijn Maurits een stalen noodklok. Het materiaal was afkomstig van een stalen pijpleiding. De klok werd per bus door Sef Nelissen van de mijn naar Koningsbosch gebracht, waar Johan Stoffels de klok in de horen heeft gehesen.

Oprichting
Na de oorlog werden er drie nieuwe klokken in de klokkentoren geinstalleerd. De stalen noodklok was overbodig geworden en werd als monument naast de kerk geplaatst.

Locatie
Het monument is geplaatst voor de kerk op de hoek Kapelaan Verdonschotstraat/ Prinsenbaan te Koningsbosch (gemeente Echt).

Bronnen

  • Gemeente Echt;
  • Stichting 4 Mei Herdenking Echt-Susteren.

Voor meer informatie
De Parochie Koningsbosch van E. Huisman. (Sittard, Uitgave Alberts Drukkerij b.v.), pag. 60.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht