Adopteer een monument

Herdachte groepen: Burgerslachtoffers
Adopteer dit monument.

Neer, Gedachteniskapel
Neer, Gedachteniskapel (Foto: H. Geraets)
Neer, Gedachteniskapel
Neer, Gedachteniskapel (Foto: Ars Longa Tentoonstellingen, Amsterdam)
Neer, Gedachteniskapel (Foto: Ars Longa Tentoonstellingen, Amsterdam)
Neer, Gedachteniskapel (Foto: Ars Longa Tentoonstellingen, Amsterdam)

Het monument

Vorm en materiaal
De Gedachteniskapel in Neer (gemeente Roggel en Neer) is uitgevoerd in baksteen. Op de muur is een kruis met Christusfiguur bevestigd. Eronder bevindt zich een plaquette. Aan weerszijden van de plaquette zijn drie plaquettes bevestigd. Bij de kapel liggen zes kinderen begraven.

Tekst
De tekst op de plaquette luidt:

'8 JANUARI 1945'

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

De plaquettes op de Gedachteniskapel in Neer (gemeente Roggel en Neer) zijn opgericht ter nagedachtenis aan de zeven kinderen die op 8 januari 1945 als gevolg van een mijnontploffing omkwamen. Zes van hen liggen bij de kapel begraven.

Bron
Bedreigd Bezet Bevrijd - Gids ter herinnering aan 5 jaar oorlog in het Leudalgebied van Chris Clout, Cor Jansen en Harrie Mintjens (Haelen, Stichting Herdenkingsmonument Militairen). ISBN 90-901 4704-7.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht