Adopteer een monument

Herdachte groepen: Geallieerde militairen
Onthulling: 1999
Adopteer dit monument.

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument aan 'de Lange Vlieter' bij Beegden (gemeente Maasgouw) is een gedenksteen. De kei met plaquette is geplaatst op een cirkelvormig, gemetseld voetstuk.

Restauratie
In juli 2009 werd het monument met een zwarte stift beklad met leuzen en een klein hakenkruis. De gemeente heeft het monument laten herstellen.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het monument aan 'de Lange Vlieter' herinnert de inwoners van Beegden (gemeente Maasgouw) aan de zes bemanningsleden van de Wellington MK III X 3420 van het Canadese 426e squadron, die tijdens een luchtgevecht met een Duitse nachtjager om het leven kwamen. Hun bommenwerper kwam terecht bij de molen in Beegden.

Onthulling
Het monument is onthuld in 1999.

Locatie
Het monument is geplaatst aan de oevers van 'de Lange Vlieter' bij Beegden (gemeente Maasgouw).

Bron

Bedreigd Bezet Bevrijd - Gids ter herinnering aan 5 jaar oorlog in het Leudalgebied, Chris Clout, Cor Jansen, Harrie Mintjens, (Haelen, Stichting Herdenkingsmonument Militairen), ISBN 90-901 4704-7.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht