Naar overzicht
Naar overzicht
  • Het monument
  • Leg een bloem
  • Uw verhaal

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument voor Jan Muis en Jan Mennen in Roggel (gemeente Leudal) is een rechthoekige gedenksteen van rode baksteen met drie ingemetselde panelen van terracotta. Boven in reliëf een afbeelding van twee mannenfiguren met een kruis. Het gedenkteken is 3 meter hoog en 2 meter 50 breed.

Teksten
De tekst op de middenplaat luidt:

'VOOR KERK EN VADERLAND'.

De tekst op de onderste plaat luidt:

'JAN. MUIS
JAN. MENNEN
GESNEUVELD 26 IX 1944'.

Symboliek
Het kruis is niet alleen een symbool van het christelijke geloof, maar herinnert tevens aan het offer dat de oorlogsslachtoffers brachten voor een leven in vrijheid.

De geschiedenis

Het monument voor Jan Muis en Jan Mennen in Roggel (gemeente Leudal) is opgericht ter nagedachtenis aan de twee verzetsmensen die hier op 26 september 1944 tijdens een controle door de bezetter zijn doodgeschoten.

Kort nadat de geallieerden over een smalle corridor via Valkenswaard, Eindhoven, Veghel en Grave waren doorgedrongen tot Nijmegen, konden de bewoners van Roggel en Neer de explosies aan het front horen. Ondanks het feit dat de geallieerden in de buurt waren, hield de bezetter toch nog een grootschalige razzia in de omgeving van Haelen. Deze gewapende zoekactie hing samen met acties die de Ordedienst in het gebied had uitgevoerd. De bezetter zette driehonderd parachutisten in. Uit voorzorg besloot de Ordedienst uit Roggel (die overigens niet bij de verzetsacties van de laatste dagen betrokken was geweest) een geringe hoeveelheid wapens en munitie te verstoppen in een kelder van het landgoed 'De Bedelaar' in Haelen en deze bergplaats doorlopend te bewaken.

Op 26 september 1944 waren Jan Muis uit Venray, Jan Mennen en Frits Coenen op weg om hun verzetskameraden van de wacht af te lossen. Op weg naar het landgoed liepen ze bij toeval een Duitse patrouille tegen het lijf. Hoewel de drie verzetsmannen ongewapend waren, opende de bezetter onmiddellijk het vuur. Jan Muis was op slag dood, Jan Mennen zakte in elkaar met een doorgeschoten long en Frits Coenen zag kans ongedeerd te ontkomen. Mennen werd naar het ziekenhuis in Roermond gebracht, waar hij de volgende dag overleed.

Onthulling
Het monument is onthuld op 6 oktober 1946 door burgemeester L.P.H. Mertens.

Gemeente Roggel en Neer, de Februaristichting en groep 8 van basisschool De Zjwiek dragen zorg voor het onderhoud.

Oorlogsslachtoffers

Achternaam Voornamen Geboren Overleden

De Oorlogsgravenstichting heeft een database met namen en verhalen van oorlogsslachtoffers. Veel van deze slachtoffers worden herdacht door middel van een monument. Wilt u ons helpen om de namen en verhalen van slachtoffers te koppelen aan het monument waarop hun naam vermeld staat? Kijk dan op de website van de Oorlogsgravenstichting, ziet u in de database een naam die ook voorkomt op dit monument? Maak dan een account aan en koppel de persoon uit de database aan dit monument. Enkele dagen na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Meer informatie

Locatie
Het monument bevindt zich langs de weg van Roggel naar Haelen (gemeente Leudal).

Bronnen

  • Bedreigd Bezet Bevrijd – Gids ter herinnering aan 5 jaar oorlog in het Leudalgebied van Chris Clout, Cor Jansen en Harrie Mintjens (Haelen, Stichting Herdenkingsmonument Militairen), ISBN 90-901 4704-7;
  • Sta een ogenblik stil… Monumentenboek 1940/1945 van Wim Ramaker en Ben van Bohemen. (Kampen, Uitgeversmaatschappij J.H. Kok Matrijs, 1980). ISBN 90 242 0185 3;
  • Limburgse monumenten vertellen 1940-1945 van H.J. Mans en A.P.M. Cammaert. (Maastricht, Stichting Historische Reeks Maastricht, 1994). ISBN 90 70356 67 8;
  • Informatie afkomstig van de heer Gregor Ronckers.

Leg een bloem bij dit monument

Klik op onderstaande knop om een digitale bloem bij dit monument te leggen. Je kunt kiezen uit een rode gerbera, een witte roos of een blauwe Iris. Ook is het mogelijk om een persoonlijke boodschap toe te voegen. Nadat het formulier is verstuurd toont de bloem op deze pagina (vergeet niet om de pagina opnieuw te laden). 

Leg een bloem

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers


Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (zoals een correctie of aanvulling) doorgeven? Maak dan gebruik van de formulieren.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets anders melden? Kijk bij de veelgestelde vragen of stuur ons een bericht.

Tooltip contents