Adopteer een monument

Herdachte groepen: Verzet Nederland
Ontwerper: Pastoor Jean Adams (ontwerp), J. Stappers (uitvoering)
Onthulling: 6 oktober 1946
Adopteer dit monument.
Dit monument is in schooljaar 2017-2018 geadopteerd door Basisschool De Zjwiek.

Roggel, monument voor Jan Muis en Jan Mennen (foto: B. van Bohemen / NIOD)
Roggel, monument voor Jan Muis en Jan Mennen (foto: B. van Bohemen / NIOD)

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument voor Jan Muis en Jan Mennen in Roggel (gemeente Leudal) is een rechthoekige gedenksteen van rode baksteen met drie ingemetselde panelen van terracotta. Boven in reliëf een afbeelding van twee mannenfiguren met een kruis. Het gedenkteken is 3 meter hoog en 2 meter 50 breed.

Teksten
De tekst op de middenplaat luidt:

'VOOR KERK EN VADERLAND'.

De tekst op de onderste plaat luidt:

'JAN. MUIS
JAN. MENNEN
GESNEUVELD 26 IX 1944'.

Symboliek
Het kruis is niet alleen een symbool van het christelijke geloof, maar herinnert tevens aan het offer dat de oorlogsslachtoffers brachten voor een leven in vrijheid.

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Achternaam Voornamen Geboren Overleden
Mennen Johannes Joseph 13-10-1918 26-09-1944
Muis Johannes Petrus Nicolaas 28-08-1914 26-09-1944

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het monument voor Jan Muis en Jan Mennen in Roggel (gemeente Leudal) is opgericht ter nagedachtenis aan de twee verzetsmensen die hier op 26 september 1944 tijdens een controle door de bezetter zijn doodgeschoten.

Kort nadat de geallieerden over een smalle corridor via Valkenswaard, Eindhoven, Veghel en Grave waren doorgedrongen tot Nijmegen, konden de bewoners van Roggel en Neer de explosies aan het front horen. Ondanks het feit dat de geallieerden in de buurt waren, hield de bezetter toch nog een grootschalige razzia in de omgeving van Haelen. Deze gewapende zoekactie hing samen met acties die de Ordedienst in het gebied had uitgevoerd. De bezetter zette driehonderd parachutisten in. Uit voorzorg besloot de Ordedienst uit Roggel (die overigens niet bij de verzetsacties van de laatste dagen betrokken was geweest) een geringe hoeveelheid wapens en munitie te verstoppen in een kelder van het landgoed 'De Bedelaar' in Haelen en deze bergplaats doorlopend te bewaken.

Op 26 september 1944 waren Jan Muis uit Venray, Jan Mennen en Frits Coenen op weg om hun verzetskameraden van de wacht af te lossen. Op weg naar het landgoed liepen ze bij toeval een Duitse patrouille tegen het lijf. Hoewel de drie verzetsmannen ongewapend waren, opende de bezetter onmiddellijk het vuur. Jan Muis was op slag dood, Jan Mennen zakte in elkaar met een doorgeschoten long en Frits Coenen zag kans ongedeerd te ontkomen. Mennen werd naar het ziekenhuis in Roermond gebracht, waar hij de volgende dag overleed.

Onthulling
Het monument is onthuld op 6 oktober 1946 door burgemeester L.P.H. Mertens.

Gemeente Roggel en Neer, de Februaristichting en groep 8 van basisschool De Zjwiek dragen zorg voor het onderhoud.

Locatie
Het monument bevindt zich langs de weg van Roggel naar Haelen (gemeente Leudal).

Bronnen

  • Bedreigd Bezet Bevrijd - Gids ter herinnering aan 5 jaar oorlog in het Leudalgebied van Chris Clout, Cor Jansen en Harrie Mintjens (Haelen, Stichting Herdenkingsmonument Militairen), ISBN 90-901 4704-7;
  • Sta een ogenblik stil... Monumentenboek 1940/1945 van Wim Ramaker en Ben van Bohemen. (Kampen, Uitgeversmaatschappij J.H. Kok Matrijs, 1980). ISBN 90 242 0185 3;
  • Limburgse monumenten vertellen 1940-1945 van H.J. Mans en A.P.M. Cammaert. (Maastricht, Stichting Historische Reeks Maastricht, 1994). ISBN 90 70356 67 8;
  • Informatie afkomstig van de heer Gregor Ronckers.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht

Leg een bloem bij dit monument

In verband met het coronavirus wordt het aangeraden om thuis te blijven. Om u toch de mogelijkheid te geven bloemen te leggen bij het monument in uw buurt kunt u dat via deze website doen.

Bloemen

M janssen | 29 april 2020

bedankt

| 29 april 2020

dank oom Johan