Herdachte groepen: Verzet Nederland
Ontwerper: Pastoor Jean Adams (ontwerp), J. Stappers (uitvoering)
Onthulling: 6 oktober 1946
Adopteer dit monument.
Dit monument is in schooljaar 2017-2018 geadopteerd door Basisschool De Zjwiek.
Vorm en materiaal
Het monument voor Jan Muis en Jan Mennen in Roggel (gemeente Leudal) is een rechthoekige gedenksteen van rode baksteen met drie ingemetselde panelen van terracotta. Boven in reliëf een afbeelding van twee mannenfiguren met een kruis. Het gedenkteken is 3 meter hoog en 2 meter 50 breed.
Teksten
De tekst op de middenplaat luidt:
'VOOR KERK EN VADERLAND'.
De tekst op de onderste plaat luidt:
'JAN. MUIS
JAN. MENNEN
GESNEUVELD 26 IX 1944'.
Symboliek
Het kruis is niet alleen een symbool van het christelijke geloof, maar herinnert tevens aan het offer dat de oorlogsslachtoffers brachten voor een leven in vrijheid.
Het monument voor Jan Muis en Jan Mennen in Roggel (gemeente Leudal) is opgericht ter nagedachtenis aan de twee verzetsmensen die hier op 26 september 1944 tijdens een controle door de bezetter zijn doodgeschoten.
Kort nadat de geallieerden over een smalle corridor via Valkenswaard, Eindhoven, Veghel en Grave waren doorgedrongen tot Nijmegen, konden de bewoners van Roggel en Neer de explosies aan het front horen. Ondanks het feit dat de geallieerden in de buurt waren, hield de bezetter toch nog een grootschalige razzia in de omgeving van Haelen. Deze gewapende zoekactie hing samen met acties die de Ordedienst in het gebied had uitgevoerd. De bezetter zette driehonderd parachutisten in. Uit voorzorg besloot de Ordedienst uit Roggel (die overigens niet bij de verzetsacties van de laatste dagen betrokken was geweest) een geringe hoeveelheid wapens en munitie te verstoppen in een kelder van het landgoed 'De Bedelaar' in Haelen en deze bergplaats doorlopend te bewaken.
Op 26 september 1944 waren Jan Muis uit Venray, Jan Mennen en Frits Coenen op weg om hun verzetskameraden van de wacht af te lossen. Op weg naar het landgoed liepen ze bij toeval een Duitse patrouille tegen het lijf. Hoewel de drie verzetsmannen ongewapend waren, opende de bezetter onmiddellijk het vuur. Jan Muis was op slag dood, Jan Mennen zakte in elkaar met een doorgeschoten long en Frits Coenen zag kans ongedeerd te ontkomen. Mennen werd naar het ziekenhuis in Roermond gebracht, waar hij de volgende dag overleed.
Onthulling
Het monument is onthuld op 6 oktober 1946 door burgemeester L.P.H. Mertens.
Gemeente Roggel en Neer, de Februaristichting en groep 8 van basisschool De Zjwiek dragen zorg voor het onderhoud.
Locatie
Het monument bevindt zich langs de weg van Roggel naar Haelen (gemeente Leudal).
Bronnen