Adopteer een monument

Herdachte groepen: Verzet Nederland
Ontwerper: Carel Kneulman
Onthulling: 1973
Adopteer dit monument.
Dit monument is in schooljaar 2019-2020 geadopteerd door Gerrit van der Veen College.

Amsterdam, 'Monument voor het Kunstenaarsverzet' (foto: B. van Bohemen / NIOD)
Amsterdam, 'Monument voor het Kunstenaarsverzet' (foto: B. van Bohemen / NIOD)
Amsterdam, 'Monument voor het Kunstenaarsverzet' (Foto: Dick Simonis/NKvB)
Amsterdam, 'Monument voor het Kunstenaarsverzet' (Foto: Dick Simonis/NKvB)

Het monument

Vorm en materiaal
Het 'Monument voor het Kunstenaarsverzet' in Amsterdam is een abstract beeld van een gebalde vuist. Het in gele natuursteen uitgevoerde beeld is geplaatst op een voetstuk van zwarte natuursteen.

Tekst
De tekst op het monument luidt:

'WAT DOE JIJ,
NU JE LAND WORDT GETRAPT EN GEKNECHT...
GERRIT VAN DER VEEN'.

Symboliek
De gebalde vuist is een symbool van het verzet: de hand die vecht en terugslaat. Beeldhouwer en verzetsman Gerrit van der Veen heeft deze gedachte als volgt verwoord: 'Wat doe jij, nu je land wordt getrapt en geknecht, nu het bloedt uit ontelbare wonden (...) Grijpt hem aan waar je kunt, hij die grijpt waar hij kan. Tot de laatste van 't tuig is verdreven.'

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Achternaam Voornamen Geboren Overleden
Veen Gerrit Jan 26-11-1902 10-06-1944

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het 'Monument voor het Kunstenaarsverzet' in Amsterdam is opgericht ter nagedachtenis aan verzetsman Gerrit-Jan van der Veen die op 10 juni 1944 in de duinen bij Overveen door de bezetter is gefusilleerd.

Gerrit-Jan van der Veen werd geboren op 26 november 1902 in Amsterdam. Hij was beeldhouwer en oprichter van het blad De Vrije Kunstenaar en van de Persoonsbewijzen Centrale.

In de Tweede Wereldoorlog weigerde Van der Veen lid te worden van de Nederlandse Kultuurkamer. Dit was een door de Duitse bezetter ingesteld instituut, waar iedereen die het vak van kunstenaar, schrijver, muzikant of podiumartiest wilde uitoefenen, zich bij diende aan te melden. Hij werd zelfs leider van een actiegroep tegen deze kamer.

Zijn atelier stond aan de Zomerdijkstraat, waar hij met vrienden van zijn verzetsgroep plannen smeedde tegen de bezetter. Al snel werd Van der Veen gearresteerd. Na zijn vrijlating dook hij onder en zwierf hij door Amsterdam van het ene onderduikadres naar het andere. Hij was zeer actief in het verzet. Zijn verzetsgroep overviel onder meer de Landsdrukkerij in Den Haag.

Op 27 maart 1943 is onder zijn leiding een gewapende overval gepleegd op het Amsterdamse bevolkingsregister in de vroegere concertzaal van Artis. Tijdens deze verzetsdaad raakte door een ontploffing een deel van de kantoren in brand. Het water waarmee de brandweer het vuur bluste, heeft een groot deel van de namen in de kaartenbakken onleesbaar gemaakt. Twaalf leden van de verzetsgroep die aan deze actie hadden deelgenomen, werden door de bezetter opgepakt en op 1 juli 1943 gedood.

Gerrit van der Veen wist te ontkomen en zette zijn illegale werk voort vanuit onderduikadressen. Bij een overval op het Huis van Bewaring aan de Weteringschans werd Van der Veen tijdens een vuurgevecht met Duitse soldaten door een kogel in zijn rug getroffen. Vrienden wisten hem te verbergen, maar de jacht op zijn groep ging door. Uiteindelijk heeft de bezetter zijn schuilplek ontdekt. Hij werd gearresteerd en is op 10 juni 1944 samen met drie van zijn vrienden in de duinen bij Overveen gefusilleerd. Hij ligt begraven op de Eerebegraafplaats in Bloemendaal.

In 2003 heeft Gerrit Jan van der Veen postuum de Yad Vashem onderscheiding ontvangen voor zijn verdiensten als niet-Jood voor zijn Joodse medeburgers. De onderscheiding werd uitgereikt op het het Gerrit van der Veen College door de Israëlische ambassadeur. Kinderen, kleinkinderen en achterkleinkinderen van de verzetsheld waren hierbij aanwezig.

In Amsterdam is een straat naar Gerrit van der Veen vernoemd. Ook herinneren een monument aan de Zomerdijkstraat,het monument op het voormalig Huis van Bewaring aan het Max Euweplein en het monument aan de Gerrit van der Veenstraat aan hem.

Onthulling
Het monument is onthuld in 1973 door de weduwe van Gerrit-Jan van der Veen, mevrouw L.A. van der Veen-Chijs.

Locatie
Het monument is geplaatst in het Westermanplantsoen, gelegen aan de Plantage Westermanlaan te Amsterdam.

Bronnen

  • Plantage-Weesperbuurtvereniging;
  • Krantenartikel in Het Parool van 4 mei 1983;
  • Wikipedia;
  • Om nooit te vergeten - Amsterdamse monumenten en gedenktekens ter herinnering aan de Tweede Wereldoorlog van Mies Bouhuys en Boris Klatser. (Bussum, Produktie Uitgeverij Thoth, 1995). ISBN 90 6868 124 9;
  • Sta een ogenblik stil... Monumentenboek 1940/1945 van Wim Ramaker en Ben van Bohemen. (Kampen, Uitgeversmaatschappij J.H. Kok Matrijs, 1980). ISBN 90 242 0185 3;
  • Vertel de verhalen van Frans Heddema en Margit Willems, uitgegeven door Stadsdeel Amsterdam-Centrum (2005). ISBN 90-9019166-6.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht

Leg een bloem bij dit monument

In verband met het coronavirus wordt het aangeraden om thuis te blijven. Om u toch de mogelijkheid te geven bloemen te leggen bij het monument in uw buurt kunt u dat via deze website doen.

Bloemen

Joke | 4 mei 2020

Voor Iwan Mindlin voor al zijn moed gedurende deze periode—-Nooit meer Oorlog!

Anna | 4 mei 2020

Kunst bevrijdt

Rick | 4 mei 2020

Rikje | 4 mei 2020

Edith | 3 mei 2020

Ook uit naam van mijn vader Nicolaas de Leeuw en zijn vriend Cor van Weele

Warja Van Suchtelen | 3 mei 2020

Ter herinnering aan alle door de nazi's vermoorde verzetsstrijders, uit kunstenaars', joodse, Roma , Sinti, zwarte en homoseksuele kringen.

Sonja Marchiolli en Daniël Lataster | 3 mei 2020

Ter herinnering aan alle slachtoffers van het Nazisme, in het bijzonder onze Joodse landgenoten en Roma en Sinti en het verzet. Sonja Marchiolli en Daniël Lataster

Ad en Marijke Zuiderent | 2 mei 2020