Adopteer een monument

Herdachte groepen: Burgerslachtoffers, Vervolgden Nederland
Onthulling: 13 maart 1948
Adopteer dit monument.

Amsterdam, 'GVB-monument' (foto: Gwendolyn Broer-van der Hak)
Amsterdam, 'GVB-monument' (foto: Gwendolyn Broer-van der Hak)
Amsterdam, 'GVB-monument' (foto: Gwendolyn Broer-van der Hak)
Amsterdam, 'GVB-monument' (foto: Gwendolyn Broer-van der Hak)

Het monument

Vorm en materiaal
Het 'GVB-monument' in Amsterdam is een plaquette van rode natuursteen met in reliëf het embleem van het Gemeentevervoersbedrijf. Onder de gedenkplaat is een informatiebordje aangebracht.

Teksten
De tekst op de plaquette luidt:

'HET OORLOGSMONSTER HAD HEN NEERGESLAGEN
DE VREDE HEEFT HUN GEEST OMHOOG GEDRAGEN.

1940 - 1945

Hieronder staan de namen van 65 omgekomen personeelsleden vermeld.

De tekst op het informatiebordje luidt:

'DEZE STEEN, TER NAGEDACHTENIS AAN DE 65 PERSONEELSLEDEN VAN
HET GEMEENTEVERVOERSBEDRIJF, DIE IN DE OORLOG 1940-1945 HET
LEVEN LIETEN, WERD OP 13 MAART 1948 TIJDENS EEN PLECHTIGE
BIJEENKOMST IN DE CENTRALE WERKPLAATSEN ONTHULD EN DAARNA IN
DE HAL VAN HET HOOFDKANTOOR AAN DE STADHOUDERSKADE GEPLAATST.

IN AUGUSTUS 1983 IS DE STEEN OVERGEBRACHT NAAR DIT GEBOUW.'

Wijzigingen
Oorspronkelijk bevond de plaat zich in de Centrale Werkplaatsen en daarna in de hal van het hoofdkantoor van de GVB aan de Stadhouderskade. In augustus 1983 is de steen overgebracht naar het gebouw aan de Prins Hendrikkade. De gedenkplaat (met het GVB) is in 2005 verhuisd naar het nieuwe hoofdkantoor van het GVB aan de Arlandaweg 100.

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Op dit moment is dit monument nog niet gekoppeld aan personen uit het bestand van de Oorlogsgravenstichting.

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het 'GVB-monument' in Amsterdam is opgericht ter nagedachtenis aan de 65 personeelsleden van het Gemeentevervoersbedrijf die tijdens de bezettingsjaren door oorlogshandelingen zijn omgekomen.

De namen van de 65 slachtoffers luiden:

M. Abram, D. Acathan, J. Alewynse, M. Arbeid, J. v. Beeren, J. v.d. Boogaard, J.G. Bronk, E. Content, J. Corper, M. Degen, I. Emanuel, G.W. Engelen, H. Engers, J. Ensel, S. Erwteman, J.W. Eype, A. v. Frank, L. Gobes, B. Grysaart, N.H. v.d. Hak, S. Hildesheim, H.M. de Jong, L. de Jong, I. v.d. Kar, I. Kleerekoper, A.R. Knol, W. Krug, S. Lakmaker, S. Lymer, S. Meyer, G.C. Moes, S. Muys, S. Naarden, A. Nierop, H. v.d. Oudewetering, J.T. Peerdeman, A. Polack, I. Polak, H. Rodrigues, M. Rood, P. Roozendaal, H.H.W. Rothe, A. Sanders, Z. Stokvisch, J. Stoop, R.S. Swaab, H. Tabak, F. Teysse, A. Vaz Dias, H. Visser, D. de Vries, I. de Vries, P. Walvisch, H. Wartens, S. Waterman, D.D. v. Waveren, E.S. de Weerd, I. Worms, I. Wurms, T.P. Ydo, J.F. Ytsberg, I. Zante, M. Zegerius, I.C. Zwanenburg en J.H. Zwebe.

Onthulling
Het monument is onthuld op 13 maart 1948.

Locatie
De plaquette is aangebracht in het pand waarin de Centrale Verkeersleiding van het GVB is gevestigd, gelegen aan de Arlandaweg 100 te Amsterdam.

Bronnen

  • Om nooit te vergeten - Amsterdamse monumenten en gedenktekens ter herinnering aan de Tweede Wereldoorlog van Mies Bouhuys en Boris Klatser. (Bussum, Produktie Uitgeverij Thoth, 1995). ISBN 90 6868 124 9;
  • www.februaristaking.nl

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht

Leg een bloem bij dit monument

In verband met het coronavirus wordt het aangeraden om thuis te blijven. Om u toch de mogelijkheid te geven bloemen te leggen bij het monument in uw buurt kunt u dat via deze website doen.