Adopteer een monument

Herdachte groepen: Burgerslachtoffers, Vervolgden Nederland
Ontwerper: Jo Mulder
Onthulling: 29 juli 1948
Adopteer dit monument.

Amsterdam, plaquette in het Sarphatihuis (foto: Nationaal Comité 4 en 5 mei)
Het Sarphatihuis (foto: Nationaal Comité 4 en 5 mei)
Amsterdam, plaquette in het Sarphatihuis (foto: Nationaal Comité 4 en 5 mei)

Het monument

Vorm en materiaal
De plaquette in het Sarphatihuis in Amsterdam is uitgevoerd in natuursteen.

Tekst
De tekst op de plaquette luidt:

'TER NAGEDACHTENIS
AAN HEN DIE VIELEN
DOOR DUITSE TERREUR
10-5-1940 5-5-1945
ZIJ LEVEN IN ONZE
HERINNERING VOORT
PERSONEEL EN
VERPLEEGDEN
GEM. VERZORGINGSHUIS'.

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Op dit moment is dit monument nog niet gekoppeld aan personen uit het bestand van de Oorlogsgravenstichting.

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

De plaquette in het Sarphatihuis in Amsterdam is opgericht ter nagedachtenis aan alle personeelsleden en bewoners van dit voormalige gemeentelijke verzorgingshuis die tijdens de bezettingsjaren door oorlogshandelingen zijn omgekomen.

Op 10 mei 1940 viel de bezetter het gemeentelijk verzorgingshuis aan de Roeterstraat binnen. Hierbij werden 29 oude en zieke joodse bewoners en vijf personeelsleden opgepakt. Zij kwamen allen om het leven in concentratiekampen. De hongerwinter van 1944-1945 was de zwaarste tijd voor het verzorgingshuis. Gedurende deze periode stierven er 315 mensen, een verdriedubbeling in vergelijking met de voorgaande jaren. Door het tekort aan voedsel, kleding en andere voorzieningen leefden de bewoners van het tehuis onder barre omstandigheden.

In het verzorgingshuis werden niet alleen zieke en behoeftige ouderen verpleegd. Er vonden ook illegale verzetsactiviteiten plaats. Naast de illegale krantjes die er werden gedrukt was het tehuis een toevluchtsoord voor joodse onderduikers.

Onthulling
Het monument is onthuld op 29 juli 1948.

Locatie
De plaquette bevindt zich in de binnentuin van het Sarphatihuis aan de Roetersstraat 2 te Amsterdam.

Bronnen

  • Om nooit te vergeten - Amsterdamse monumenten en gedenktekens ter herinnering aan de Tweede Wereldoorlog van Mies Bouhuys en Boris Klatser. (Bussum, Produktie Uitgeverij Thoth, 1995). ISBN 90 6868 124 9;
  • Vertel de verhalen van Frans Heddema en Margit Willems, uitgegeven door Stadsdeel Amsterdam-Centrum (2005). ISBN 90-9019166-6.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht

Leg een bloem bij dit monument

In verband met het coronavirus wordt het aangeraden om thuis te blijven. Om u toch de mogelijkheid te geven bloemen te leggen bij het monument in uw buurt kunt u dat via deze website doen.

Bloemen

Francien Koopman | 28 april 2020

Woorden schieten te kort, voor alles wat er gebeurd is.