Adopteer een monument

Herdachte groepen: Burgerslachtoffers
Ontwerper: Paul Grégoire (1915-1988)
Onthulling: 28 januari 1950
Adopteer dit monument.

Amsterdam, monument in het hoofdkantoor van ABN AMRO (foto: ABN AMRO) Gefotografeerd op de oorpronkelijke locatie aan de Herengracht
Onthulling van de plaquette voor S. Rosenberg (bron: ABN AMRO)
Plaquette voor S. Rosenberg (bron: ABN AMRO)
Het ABN AMRO monument, op de oorspronkelijke locatie (bron: ABN AMRO)
Het ABN AMRO monument, op de oorspronkelijke locatie (bron: ABN AMRO)

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument in het hoofdkantoor van ABN AMRO in Amsterdam is een sculptuur vervaardigd uit Frans kalksteen van een knielende, naakte vrouwenfiguur. In haar rechterhand houdt zij een gebroken ketting vast. Bij haar rechterdijbeen is een helm aangebracht. Aan haar linkerzijde bevindt zich een vogel. Het beeld is geplaatst op een zuil, waarop drie lammeren zijn aangebracht.

Teksten
De tekst die in de zuil is gebeiteld, luidt:

'AAN DE
MEDEWERKERS
DIE ONS
ONTVIELEN
1940-1945.'

De tekst op de plaquette voor S. Rosenberg luidt:

'AAN ONS BESTUURSLID
S. ROSENBERG
OVERLEDEN OP 14 1944
TE SACHSENHAUSEN

IN DANKBARE HERINNERING
DE LEDEN DER VEREENIGING
'AMSTERDA''.

Symboliek
De knielende vrouwenfiguur verbeeldt de bevrijding. De vogelfiguur staat symbool voor de herwonnen vrijheid. De helm verwijst naar de geleverde strijd en naar het verzet; de lammeren verbeelden de slachtoffers.

Wijzigingen
Oorspronkelijk bevond de sculptuur zich in de centrale hal van het hoofdkantoor van de Amsterdamsche Bank (later de AMRO Bank) op de hoek van het Rembrandtplein en de Herengracht in Amsterdam. Op deze locatie bevond zich tevens een bronzen plaquette voor S. Rosenberg, bestuurslid van de Amsterdamsche Bank. De huidige locatie van deze plaquette is niet bekend. In 2003 is de sculptuur verplaatst naar het hoofdkantoor van ABN AMRO aan de Gustav Mahlerlaan in Amsterdam.

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Op dit moment is dit monument nog niet gekoppeld aan personen uit het bestand van de Oorlogsgravenstichting.

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het monument in het hoofdkantoor van ABN AMRO te Amsterdam is opgericht ter nagedachtenis aan 105 personeelsleden van de Amsterdamsche Bank en de Incasso-Bank die tijdens de bezettingsjaren door oorlogshandelingen zijn omgekomen.

S. Rosenberg, bestuurslid van de Amsterdamsche Bank, overleed op 15 december 1944 te Sachsenhausen.

Onthulling
Het monument is onthuld op 28 januari 1950.

Locatie
Het monument bevindt zich in het hoofdkantoor van ABN AMRO aan de Gustav Mahlerlaan in Amsterdam.

Bronnen

  • ABN AMRO History Department;
  • Om nooit te vergeten - Amsterdamse monumenten en gedenktekens ter herinnering aan de Tweede Wereldoorlog van Mies Bouhuys en Boris Klatser. (Bussum, Produktie Uitgeverij Thoth, 1995). ISBN 90 6868 124 9.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht

Leg een bloem bij dit monument

In verband met het coronavirus wordt het aangeraden om thuis te blijven. Om u toch de mogelijkheid te geven bloemen te leggen bij het monument in uw buurt kunt u dat via deze website doen.