Adopteer een monument

Herdachte groepen: Vervolgden Nederland
Ontwerper: Cephas S. Stauthamer (1899-1983)
Onthulling: 1950
Adopteer dit monument.

Amsterdam, monument bij het Weesperplein (foto: B. van Bohemen / NIOD)

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument bij het Weesperplein in Amsterdam is een natuurstenen plaquette met in reliëf drie knielende mannenfiguren.

Tekst
De tekst op de plaquette luidt:

'UIT DIT GEBOUW, DESTYDS
DE JOODSCHE INVALIDE,
WERDEN OP 1 MAART 1943
24 ADAR I 5703
DE BEWONERS DOOR DEN
VIJAND TEN DODE WEGGEVOERD.
MEDE UIT HET IJZER
HUNNER KETENEN WERD
DE STAAT ISRAËL GESMEED'.

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Op dit moment is dit monument nog niet gekoppeld aan personen uit het bestand van de Oorlogsgravenstichting.

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het monument bij het Weesperplein in Amsterdam is opgericht ter nagedachtenis aan de patiënten van verpleegtehuis 'De Joodsche Invalide' die op 1 maart 1943 door de bezetter zijn gedeporteerd.

Op 27 februari 1943 waarschuwde de Joodse Raad dat verpleegtehuis 'De Joodsche Invalide' op 1 maart door de bezetter zou worden ontruimd. Hierop vluchtte een deel van het personeel. De volgende dag kwam er weer een waarschuwing. Die nacht maakten de overgebleven personeelsleden de vierhonderd bewoners klaar voor vertrek. Om half negen de volgende ochtend verschenen de Duitse overvalwagens. Alle bewoners en personeelsleden werden meegenomen.

Oprichting
De oprichting van het gedenkteken was een initiatief van het Comité Herdenking Burgerzin. Het monument is ontworpen door Cephas S. Stauthamer.

Onthulling
Het monument is onthuld in 1950.

Locatie
Het monument bevindt zich op de hoek Weesperplein/Nieuwe Achtergracht te Amsterdam.

Bronnen

  • Om nooit te vergeten - Amsterdamse monumenten en gedenktekens ter herinnering aan de Tweede Wereldoorlog van Mies Bouhuys en Boris Klatser. (Bussum, Produktie Uitgeverij Thoth, 1995). ISBN 90 6868 124 9;
  • Sta een ogenblik stil... Monumentenboek 1940/1945 van Wim Ramaker en Ben van Bohemen. (Kampen, Uitgeversmaatschappij J.H. Kok Matrijs, 1980). ISBN 90 242 0185 3;
  • Vertel de verhalen van Frans Heddema en Margit Willems (Stadsdeel Amsterdam-Centrum, 2005). ISBN 90-9019166-6.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht

Leg een bloem bij dit monument

In verband met het coronavirus wordt het aangeraden om thuis te blijven. Om u toch de mogelijkheid te geven bloemen te leggen bij het monument in uw buurt kunt u dat via deze website doen.

Bloemen

Shriya | 4 mei 2020

John | 29 april 2020