Adopteer een monument

Herdachte groepen: Vervolgden Nederland
Ontwerper: Mari S. Andriessen (1897-1979)
Onthulling: 1977
Adopteer dit monument.

Amsterdam, 'Anne Frank' (1) (foto: B. van Bohemen / NIOD)
Amsterdam, 'Anne Frank' (1) (foto: B. van Bohemen / NIOD)
Amsterdam, 'Anne Frank' (1) (foto: B. van Bohemen / NIOD)
Amsterdam, 'Anne Frank' (1) (foto: B. van Bohemen / NIOD)
Anne Frank (bron: Anne Frank Stichting)

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument 'Anne Frank' in Amsterdam is een bronzen beeld van een staand meisje. Het beeld is geplaatst op een stenen voetstuk.

Tekst
De tekst op het voetstuk luidt:

'ANNE FRANK
1929 - 1945'.

Digitaal Joods Monument
Het joodse oorlogsslachtoffer dat op dit gedenkteken vermeld staat, is tevens opgenomen in het 'Digitaal Monument Joodse Gemeenschap in Nederland'. Hierin vindt u meer informatie over deze persoon met waar mogelijk een korte biografie, familierelaties en adresgegevens.

Onder het kopje 'Geschiedenis' op deze pagina kunt u op de persoonsnaam klikken om doorverwezen te worden naar het Digitaal Joods Monument.

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Op dit moment is dit monument nog niet gekoppeld aan personen uit het bestand van de Oorlogsgravenstichting.

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het monument 'Anne Frank' in Amsterdam herinnert aan het 15-jarige joodse meisje Anne Frank dat tijdens de Tweede Wereldoorlog in concentratiekamp Bergen-Belsen om het leven is gekomen.

Toen in 1942 de eerste joden in Nederland een oproep kregen voor het werkkamp, besloot Otto Frank met zijn gezin onder te duiken in zijn eigen bedrijfsgebouw aan de Prinsengracht 263 in Amsterdam. Dit pand bestond uit een voorhuis, waar zich het kantoor en de magazijnen bevonden, en een achterhuis dat deels leegstond. Met hulp van twee medewerkers werd in vier kamers van het achterhuis een onderduikplaats ingericht. Van 6 juli 1942 tot en met 4 augustus 1944 hebben de familie Frank, de familie Van Pels en de tandarts Frits Pfeffer hier ondergedoken gezeten. Een angstige en benauwende tijd waarin het tienermeisje Anne Frank een dagboek bijhield. Hierin schreef zij niet alleen haar intieme gedachten en overpeinzingen op, maar probeerde zij ook het dagelijkse leven in het achterhuis en het nieuws van buiten te beschrijven. Een uniek document, dat mensen over de hele wereld heeft aangegrepen.

Het Achterhuis is een wereldwijde bestseller geworden, ruim 25 miljoen exemplaren zijn in zeker 55 talen uitgegeven. Het levensverhaal van Anne Frank vertelt hoe gewone mensen het slachtoffer zijn geworden van racisme en genocide. Anne Frank verpersoonlijkt al de ellende dat miljoenen joden is aangedaan en heeft hiermee de 'Endlösung' een stem en gezicht gegeven.

Van de schuilplaats is een museum gemaakt: het Anne Frank Huis. Hier wordt een beeld gegeven van het leven van Anne Frank en haar familie, haar dagboek en de onderduikperiode. Miljoenen mensen uit de hele wereld hebben dit grachtenpand bezocht.

Onthulling
Het monument is onthuld in 1977.

Locatie
Het monument is geplaatst op de Westermarkt te Amsterdam.

Bronnen

  • Om nooit te vergeten - Amsterdamse monumenten en gedenktekens ter herinnering aan de Tweede Wereldoorlog van Mies Bouhuys en Boris Klatser. (Bussum, Produktie Uitgeverij Thoth, 1995). ISBN 90 6868 124 9;
  • www.annefrank.nl

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht

Leg een bloem bij dit monument

In verband met het coronavirus wordt het aangeraden om thuis te blijven. Om u toch de mogelijkheid te geven bloemen te leggen bij het monument in uw buurt kunt u dat via deze website doen.

Bloemen

Nadine | 5 mei 2020

Margarita | 4 mei 2020

Karen | 4 mei 2020

Aimee en papa | 4 mei 2020

Anneli | 4 mei 2020

Ik denk aan de gevallen slachtoffers van Nederland en wereldwijd. Zolang we onze doden herdenken, zijn wij ons het vreselijks bewust, wat ons nooit meer overkomen mag.

Petra | 4 mei 2020

Opdat wij niet vergeten

Désirée Smael | 4 mei 2020

Koester vrijheid!

ATS Global B.V. | 4 mei 2020

Ter herdenking

Lieke | 4 mei 2020

Nooit vergeten

Jocelyne | 4 mei 2020

Mogen deze angstige en verschrikkelijke oorlog jaren nooit meer zullen terug komen.

Meri meijler | 4 mei 2020

Altijd in mijn hart

Ymke van Nieuwamerongen | 3 mei 2020

Laten we dit ontzettend wijze, dappere meisje nooit vergeten en altijd eren. Let this never happen again! Rust zacht Anne.

Suzanne Mastbroek | 3 mei 2020

Never forget

Madelon | 1 mei 2020

Ronald | 29 april 2020

Om nooit te vergeten. Keep the spirit alive.

Maria | 29 april 2020

CU | 29 april 2020

Thirza | 28 april 2020