Adopteer een monument

Herdachte groepen: Vervolgden Nederland
Ontwerper: Karin Daan
Onthulling: 5 september 1987
Adopteer dit monument.

Amsterdam, Homomonument (foto: Ars Longa Tentoonstellingen)
Amsterdam, Homomonument (foto: Ars Longa Tentoonstellingen)
Amsterdam, Homomonument (foto: Ars Longa Tentoonstellingen)
Amsterdam, Homomonument (foto: Ars Longa Tentoonstellingen)
Amsterdam, Homomonument (foto: Ars Longa Tentoonstellingen)

Het monument

Vorm en materiaal
Het Homomonument in Amsterdam bestaat uit drie onderling verbonden roze driehoeken van graniet die zijn aangebracht in het plaveisel.

Teksten
De tekst op het gedenkteken luidt:

'TER HERINNERING AAN
DE OMGEKOMEN HOMOSEKSUELEN'.

Tevens is op het monument een regel uit het gedicht Aan een jonge visser van Jacob Israël de Haan aangebracht:

'NAAR VRIENDSCHAP ZULK EEN MATELOOS VERLANGEN.'

Symboliek
Kunstenares Karin Daan heeft haar ontwerp als volgt omschreven: 'Het mooiste vind ik dat het monument zich als het ware inweeft in de plek, als een borduursel, dat het alleen van bovenaf als totaliteit is te zien en dat de driehoek verweeft met de stedelijke en maatschappelijke ruimte, dat bijvoorbeeld de taxichauffeurs midden in het monument staan en zich daar nauwelijks van bewust zijn. Dat vind ik de mooiste component van het homomonument: we zijn er, trots en sterk als graniet, het monument bindt ons aan elkaar hier en nu, maar we zijn evenzeer verweven met de stad en de maatschappij in een grotere tijd en ruimte.'

Restauratie
Het gedenkteken is in 2003 gerestaureerd.

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Op dit moment is dit monument nog niet gekoppeld aan personen uit het bestand van de Oorlogsgravenstichting.

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het Homomonument in Amsterdam herinnert niet alleen aan de onderdrukking van homoseksuelen, maar heeft tevens als doel om toekomstige generaties te inspireren bij hun strijd tegen discriminatie. Hierbij moet worden opgemerkt dat homoseksuelen tijdens de Tweede Wereldoorlog in Nederland niet actief zijn vervolgd, zoals vaak ten onrechte wordt verondersteld.

Het idee tot oprichting van een monument voor homoseksuele oorlogsslachtoffers ontstond in de hoek van de georganiseerde homobeweging. In 1961 opperde Jef Last, die in Vriendschap schreef onder de schuilnaam Ohira, voor het eerst het idee voor een 'monument voor de onbekende homo': "Niemand weet hoevelen het waren, geen enkele statistiek vermeldt hoevelen van hen in die kampen zijn doodgeranseld of uitgehongerd of op andere wijze bezweken. Voor onbekende homophielen brandt geen vlam." Het zou nog een kleine twintig jaar duren voordat dit idee werd gerealiseerd.

Oprichting
Het initiatief kwam in 1979 van Bob van Schijndel, toentertijd lid van de PSP-homogroep. Het jaar daarvoor was op het Museumplein een monument onthuld ter nagedachtenis aan de door de bezetter omgebrachte zigeuners (Sinti en Roma). In de lente van 1979 schreef Van Schijndel aan zijn collega's binnen de PSP-homogroep: "Ik kreeg gisternacht het volgende idee. We moeten in een open brief aan burg. Polak vragen om in navolging van het monument voor Zigeuners die in konsentratiekampen zijn vermoord een monument voor homoslachtoffers op het Leidseplein of in het Vondelpark op te richten. Zulks om de herdenking van de 200.000 vermoorde homoos levend te houden in een tijd waarin nog steeds homoos ten slachtoffer vallen aan fascistische regimes in Zuid-Amerika en veroordelingsgeluiden uit konservatief-konfesionele hoek in Nederland."

Op 2 mei 1979 riep de PSP-homogroep de gemeenteraad op een plaats aan te wijzen voor een Homomonument. Dit voorstel werd niet met een grote zwaai van tafel geveegd, maar in behandeling genomen. Dat wil niet zeggen dat er geen bezwaren tegen bestonden. Sommigen vonden bijvoorbeeld dat een nationale herdenking prioriteit had en dat er niet op allerlei plaatsen in de stad monumenten voor afzonderlijke groepen oorlogsslachtoffers moesten komen.

Na oprichting van de Stichting Homomonument, werd in 1980 een prijsvraag uitgeschreven. De opdracht luidde een nieuw monument te ontwerpen ter herdenking van 'de onderdrukking van homoseksuelen, alsook om toekomstige generaties te inspireren bij hun strijd tegen discriminatie'. De stichting ontving 137 voorstellen. De jury die een keuze uit de ontwerpen moest maken, moest ervoor waken dat het monument een levend monument zou worden, en vooral geen 'zieligheid op een sokkeltje'. In 1981 werd het bekroonde ontwerp van Karin Daan aan de pers gepresenteerd.

Bij initiatiefnemer Bob van Schijndel stond, evenals bij de vroegere dromers over een Homomonument uit COC-kring, vooral de herdenking van de homovervolging tijdens de Tweede Wereldoorlog centraal. Maar al spoedig gingen anderen hun eigen invulling aan de betekenis van het monument geven. Ook binnen de Stichting Homomonument ontstond de opvatting dat de betekenis van het monument veel verder kon rijken dan alleen de herinnering aan het leed van de oorlog. In een interview met Homologie zei bestuurslid Martien Diemer in 1985 over het ontwerp: "Als je midden in het monument zou staan, zou je niet zien wat het precies voorstelt. Pas op enige afstand wordt het grote verband, de drie roze driehoeken, zichtbaar. Wat dat betreft is het een prachtig symbool van de positie van homoseksuelen in deze maatschappij. Als je bijvoorbeeld aan politiemensen vraagt of er ook homo's binnen hun geledingen te vinden zijn, zullen ze dat ontkennen, terwijl ze er, bij wijze van spreken, iedere dag mee omgaan zonder het te beseffen."

Toen dit interview in Homologie verscheen, was het monument nog steeds niet gerealiseerd. Want de start mocht dan voortvarend zijn geweest, de financiering bleek heel wat meer voeten in de aarde te hebben. Weliswaar waren er verschillende subsidies toegezegd, maar die bleken niet voldoende om het ontwerp te betalen. Uit diverse regio's in Nederland werden door particulieren giften gedaan. Hieruit blijkt dat het monument niet uitsluitend als een Amsterdamse aangelegenheid werd beschouwd, maar dat de uitstraling al voor de realisering landelijk was. Later zou het Homomonument zelfs internationaal als een belangrijke mijlpaal in de homogeschiedenis worden bijgezet. In zijn studie Pictures and Passions. A History of Homosexuality in the Visual Arts schreef James M. Saslow in 1999 bijvoorbeeld: "De naoorlogse reputatie van Nederland als meest tolerante Westerse land bevestigend, was Amsterdam de eerste stad die een Homomonument oprichtte, in 1987 ontworpen door de Nederlandse kunstenaar Karin Daan."

Onthulling
Het monument is onthuld op 5 september 1987. Ter gelegenheid van de ingebruikneming van het Homomonument verscheen het boek Het Homomonument, geschreven door Pieter Koenders.

Locatie
Het monument bevindt zich aan de voet van de Westerkerk, gelegen aan de Westermarkt te Amsterdam.

Bronnen

  • Artikel in Gaynews.nl;
  • Gaynews.nl;
  • Het Homonument, Pieter Koenders (1987);
  • Dansen op het Homomonument, Thijs Bartels (Amsterdam, Schorer-boeken, 2003);
  • Om nooit te vergeten - Amsterdamse monumenten en gedenktekens ter herinnering aan de Tweede Wereldoorlog door Mies Bouhuys en Boris Klatser. (Bussum, Produktie Uitgeverij Thoth, 1995). ISBN 90 6868 124 9.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht

Leg een bloem bij dit monument

In verband met het coronavirus wordt het aangeraden om thuis te blijven. Om u toch de mogelijkheid te geven bloemen te leggen bij het monument in uw buurt kunt u dat via deze website doen.

Bloemen

Marianne Henny | 8 mei 2020

I. Snelders | 5 mei 2020

Respect, vrijheid en liefde voor iedereen

Peti Buchel | 5 mei 2020

J. | 5 mei 2020

We shall not be indifferent.

J. | 5 mei 2020

Never again.

Onur | 5 mei 2020

vrijheid voor iedereen

Fred | 5 mei 2020

Opdat wij de gruwelijkheden nooit mogen vergeten.

Gaby | 5 mei 2020

Borg & Ivon | 5 mei 2020

Ozende sign | 5 mei 2020

Een bloem voor een ieder die er eerder niet mocht zijn, een bloem voor de vrijheid waar men recht op heeft. Mens durf te leven

Monique & Claudia | 5 mei 2020

Robert | 5 mei 2020

Nooit meer leven in onvrijheid.

Marijke | 5 mei 2020

Ieder mens is gelijk aan ieder mens

Maria | 4 mei 2020

MJM Oldenhave | 4 mei 2020

Wij mogen nooit vergeten welke gruwelijkheden er zijn gebeurt. Zoveel mensen hun leven hebben gegeven. Zoveel mensen die zijn vermoord. Het blijft belangrijk om hun alle en nabestaanden te herdenken. Ik was 2 minuten stil en zou dat elk jaar zijn.

Rolink | 4 mei 2020

Laten we zorgen dat er geen nieuwe slachtoffers vallen door discriminatie en geweld.

Agnes | 4 mei 2020

‘Naar vriendschap zo een mateloos verlangen’ Ik denk aan alle gay slachtoffers van de nazi’s.

Antoinette Teunissen | 4 mei 2020

In liefde verbonden

Aurelia | 4 mei 2020

Voor alle mensen die gestorven zijn, laten we dit nooit vergeten.

Kitty Blüm | 4 mei 2020

Eigenlijk 75 bloemen, voor elk jaar eentje. Opdat we nooit vergeten wat onderdrukking met mensenlevens doet en zodat we blijven beseffen dat in vrijheid uiten essentieel is.

Jeanine | 4 mei 2020

Op deze dag besef ik destemeer hoe bijzonder het is om in vrijheid te kunnen zijn wie ik ben. Chapeau aan de helden van toen.

Larissa | 4 mei 2020

Sari Koppens | 4 mei 2020

Alle mensen zijn gelijk

Nicole | 4 mei 2020

Dankbaar aan hen die voor onze vrijheid hebben gestreden en geleden.

Ruth | 4 mei 2020

Dankbaar dat ik kan leven in vrijheid met mijn gezin!

Patrick Aarts Sen | 4 mei 2020

Ilin | 4 mei 2020

René | 4 mei 2020

Vrijheid lijkt in onze dagen zo normaal, dat was het destijds niet. Wij kunnen nu zijn wie we zijn en daar ben ik heel blij om! Vrijheid moeten we koesteren, omarmen iedere dag opnieuw. Laten we opstaan voor vrijheid, verdedigen iedere dag opnieuw. Eer aan allen die vochten voor onze vrijheid en daarbij het leven lieten.

Evelien | 4 mei 2020

Vergeet niet Het geronk Een knal Een schreeuw Van verre weg de gloed De stad brandt Voorbeeld gesteld Hij heeft alles gehoord Gehuil, leugens, geschreeuw, de dood Hij heeft alles gezien Honger, het vuur, de pijn, de dood Alles Alles wilde hij vergeten Tot hij keek In de heldere ogen van een kind En luisterde naar diens stem Vol onschuld en wijsheid Vergeet niet Zo lang wij hen herinneren Stierven zij niet voor niets (Sonja Klein)

Marit Oldenburger | 4 mei 2020

Jonathan Lukes | 4 mei 2020

With thanks.

Neil Tallantire | 4 mei 2020

In memory with deepest thanks for your sacrifice

Renée Luth | 4 mei 2020

voor wie jezelf zijn gevaarlijk was voor wie verzet bood voor wie de verkeerde achternaam droeg voor wie de dood kwam met legerlaarzen of verraad ongeacht geaardheid, etniciteit of religie gedenk ik jullie allen

Susan | 4 mei 2020

Met liefde.

Marjo Visschers | 4 mei 2020

Deze bloem is voor ALLE oorlogsslachtoffers ...

Doris | 4 mei 2020

Joris Blaauw | 4 mei 2020

In herdenking aan de mensen die vervolgd werden en worden en stierven en sterven omdat ze anders waren. In de hoop dat er een tijd komt waarin men niet hoeft te vrezen voor vervolging, uitsluiting en geweld.

Eric Renes | 4 mei 2020

We mogen nooit vergeten

Ap Willemsen | 4 mei 2020

Renee Schoffelen | 4 mei 2020

Ik gedenk de mensen die stierven omdat ze anders waren.

Jeroen | 4 mei 2020

Ik ben er al jaren bij en middels deze bloem dit jaar ook. In gedachten ben ik bij al degenen die niet zichzelf kunnen zijn.

Francine | 4 mei 2020

Ik leg ook en digitale bloem bij het Homomonument om mee te doen aan de doherdenking. Voor alle mensen onder de regenboog die niet zichzelf mochten of konden zijn, voor ieder die het leven heeft gegeven omwille van diens identiteit of geaardheid. Toen én nu, waar ook ter wereld. En uit dankbaarheid voor de vrijheid die ik heb.

Rick | 4 mei 2020

Karin van Veen | 4 mei 2020

Brian | 4 mei 2020

In times of crisis, love MUST triumph. In memory of all those who faced death because of who they loved and for all those who face the same discrimination today

Herman Speerstra | 4 mei 2020

Opdat wij in vrijheid mogen leven en hen niet vergeten! ❤️

Inge Dekker | 4 mei 2020

Ter herinnering aan alle oorlogsslachtoffers.

Els Voorend | 4 mei 2020

Vrijheid is niet vanzelfsprekend! Twee minuten stil voor iedereen die niet in vrijheid kan leven!

Ina Baan | 4 mei 2020

voor alle oorlogsslachtoffers

Lidi Kleijn | 4 mei 2020

Nathali & Alysia | 4 mei 2020

Ter nagedachtenis van onze oom Rick.. Maar ook van vele anderen.. #VrijheidVooriedereen #GelijkheidVooriedereen XOXO

John van Mullem | 4 mei 2020

respect

Wilma | 4 mei 2020

Erwin Stronck | 4 mei 2020

Namens pozandproud deze bloem, elk jaar lopen we mee om een krans te leggen voor alle homoseksuele vervolgden en overledenen, niet alleen tijdens de WOII. Op deze manier zijn we er toch ook dit jaar enigszins bij om te gedenken, dat we in vrijheid kunnen zijn wie we zijn en houden van wie we willen houden.

Wolfgang Schreiber | 4 mei 2020

Ter nagedachtenis van Heinrich Roth, de vriend van mijn oudoom Carl, overleden op 3 mei 1945 tijdens de ramp met de Cap Arcona.

Wolfgang Schreiber | 4 mei 2020

Ter nagedachtenis van mijn oudoom Carl Bruns, overleden op de Todesmarsch vanuit het concentratiekamp Sachsenhausen, eind april 1945.

Janet Wieldraaijer | 4 mei 2020

❤️

Ivan Patrick | 4 mei 2020

Our love is real!

Annelies | 4 mei 2020

Vrijheid is niet vanzelfsprekend en vraagt om verantwoordelijkheid nemen.

Merel Dirk Marinus | 4 mei 2020

Vandaag gedenken en stilstaan: hen die in het verre én recente verleden de hoogste prijs moesten betalen voor wie ze waren of wie ze lief hadden. Stilstaan bij wat nog niet bereikt is, hoe ook in deze tijd nog mensen vervolgd worden om identiteit of seksualiteit, slachtoffer gemaakt worden door politieke spelletjes, verdreven, uitgesloten, mishandeld, misbruikt, vermoord. Morgen vieren wat behaald is, dat iemand als ik in relatieve veiligheid zichzelf kan zijn en de vrijheid heeft om open en zichtbaar te zijn. Fysiek op afstand, in gedachten samen in diversiteit. Opdat wij nooit vergeten.

Daniel | 4 mei 2020

Laurens Fernhout | 4 mei 2020

Voor alle mensen die onderdrukt, vervolgd en gestorven zijn. Moge hun ziel ervoor zorgen dat wij nooit vergeten.

Het Humanistisch Verbond | 4 mei 2020

We herdenken dat de vrijheid om zelf te kiezen wie je liefhebt kwetsbaar is. Die vrijheid verdedigen vergt moed.

Ria Oldenburger | 4 mei 2020

Jeroen Bakker | 4 mei 2020

Opdat wij nooit vergeten.

Iris en Rutger | 4 mei 2020

❤️

Rick | 4 mei 2020

Matthijs | 4 mei 2020

Harrie Vriezen & Gerr Janssen | 4 mei 2020

Herdenken.... omdat vrijheid geen vanzelfsprekendheid is.

D66 Amsterdam | 4 mei 2020

In vrijheid zijn wie je bent; In vrijheid zeggen wat je denkt; In vrijheid doen wat je wilt en houden van wie je houdt. We denken aan hen die dit niet konden, niet mochten; We staan stil bij hen die het nu nog steeds niet kunnen. We vieren onze vrijheid!

Huub Kloppenburg | 4 mei 2020

Een volk dat voor tirannen zwicht, zal meer dan lijf en goed verliezen, dan dooft het licht.... H.M. van Randwijk

Niels F. Rodenburg | 4 mei 2020

JC | 4 mei 2020

Ruben & Ton Groeneveld-Goorhuis | 4 mei 2020

Dat we nooit vergeten.

Sanne | 4 mei 2020

Christian | 4 mei 2020

Bastiaan Zuidhof | 4 mei 2020

Om nooit te vergeten Onze vrijheid om onszelf te zijn Herdenk degenen die gevochten hebben en gevallen zijn voor onze vrijheden.

An | 4 mei 2020

Ik ben stil en herdenk

Marcel van Lavieren | 4 mei 2020

Tim | 4 mei 2020

Herdenk wanneer je kan en put er inspiratie uit voor de toekomst.

Froukje | 4 mei 2020

Opdat wij nooit vergeten

Adri Boom | 4 mei 2020

Vanavond ben ik 2 minuten stil. In die stilte omarm ik alle mensen die slachtoffer worden van afzondering en uitsluiting op welke grond dan ook. Toen, maar ook in het hier en nu waar dan ook.

Patrick | 4 mei 2020

Aan een ieder die nooit zichzelf heeft mogen zijn, tijdens oorlog en ver daarbuiten.

Kristiaan | 4 mei 2020

Lenny | 4 mei 2020

Niet vergeten Ik heb de doden nooit gezien De angst,de massagraven Ik heb de honger niet gekend De kille grauwe dagen Ik heb de cellen niet gezien Ik heb geen vriend verloren Ik heb er niks van meegemaakt Ik ben daarna geboren Maar ik heb de foto's wel gezien Van stuk geschoten huizen Het grijze oorlogsmonument De reeks witte kruizen Wat hebben wij ervan geleerd De oorlog blijft ons dreigen Daarom zal ik op de vierde mei Toch eerbiedig blijven zwijgen (Cees de Munnik)

Koen van Dijk | 4 mei 2020

Nooit vergeten

JW | 4 mei 2020

Nooit vergeten.

Miranda | 4 mei 2020

Om niet te vergeten

Lotte van Iersel | 4 mei 2020

75 jaar later en de boodschap van dit monument is onveranderd belangrijk. Een digitale bloem op deze plek waar wij zo vaak zijn samengekomen om te herdenken en onze vrijheid te vieren. Zoals onze burgervader ons op het hart drukte: zorg goed voor de stad en elkaar.

Billy | 4 mei 2020

With love

Wiebe | 3 mei 2020

Een witte bloem in donkere tijden.

Peter Stans | 3 mei 2020

Omdat wij niemand vergeten te herdenken.

Joris | 3 mei 2020

<3

Carl | 3 mei 2020

We moeten altijd blijven herdenken......... altijd!

Aafke | 3 mei 2020

Jassir en Serge | 3 mei 2020

Laten we niet vergeten wat gebeurt wanneer je jezelf niet mag zijn. Heb elkaar lief

Marc & Jan | 3 mei 2020

Nooit meer

Jam & Marc | 3 mei 2020

Nooit meer!

Theo Bakker | 3 mei 2020

Vrijheid om te zijn wie je bent

Jon Haywood | 3 mei 2020

Remembering all those who died for their sexual orientation or gender identity....we shall never forget you <3

Justus Eisfeld | 3 mei 2020

In gedachte aan iedereen die is vermoord omwille hun seksuele oriëntatie, geslachtsidentiteit, geslachtsuitdrukking en/of geslachtskenmerken. Hun dood mag niet vergeefs zijn.

Tamas | 3 mei 2020

Never forget

Will.i.am | 3 mei 2020

75 jaar vrijheid! Er is hard gevochten! Ook zeker na de bevrijding. Er zijn veel offers gebracht en we zijn er zeker nog lang niet! Intolerantie lijkt een virus wat niet bestreden kan worden. Iets wat nog steeds vreet aan elke samenleving. Ik hoop dat we in veel minder tijd dan de afgelopen 75 jaar een remedie vinden voor hetgeen wat dit op kan lossen. #staysafe #staystrong #itgetsbetter #beout #beproud #tolerance

Bob van Schijndel | 3 mei 2020

Dit nooit meer waar ook ter wereld

| 3 mei 2020

Nooit meer waar ook in de wereld.

Margreeth | 3 mei 2020

Sander Funcke | 3 mei 2020

Ik gedenk alle LHBTI-mensen die moesten sterven in de oorlog. In het bijzonder mijn broeders en zusters in Christus. Vaak sta ik bij het monument als vertegenwoordiger van het LKP, de koepelorganisatie van christelijke LHBTI-ers. Het doet pijn nu op de bank te moeten herdenken. Maar de gedachten en gebeden zijn er niet minder om.

Anita Hilderink | 2 mei 2020

De liefde, altijd Altijd, de liefde

Cleaske | 2 mei 2020

75 jaar vrijheid geeft een vrijgevoel echter voelen sommigen nog onderdrukt in deze tijden van crisis 75 vrijheid geeft nu deze tijden veel respect aan de hulpverleners en hulpdiensten die nu tegen een ontzichbare vechten Opdat we niet vergeten

Yasu Tanaka | 2 mei 2020

Arnoud van Aalst | 2 mei 2020

Anna | 2 mei 2020

Ik denk aan ieder mesn van de hele wereld en aan ieder mens die homo,Lesbienne,Bisexuel,Trangender is en aan alle soorten sexuelen En wens iedereen een goede herdenking.

Roze 50plus Oldambt | 2 mei 2020

"OPDAT IEDEREEN IN VRIJHEID ZICHZELF KAN ZIJN"

Jaimy Ansems | 2 mei 2020

Omdat vrijheid niet zo vanzelfsprekend is, en diegene die ons voorgingen in de strijd van onze vrijheid en ons geleerd hebben dat herhaling niet gewenst is en koste wat het kost voorkomen moet worden en men altijd op moet komen op wie men is

Jan Jacob Krediet van den Bos | 2 mei 2020

Ik leg een bloem op mijn homo-monument mijn monument van bloed, zweet en tranen maar ook van "Er is iets veranderd" en er verandert steeds meer steeds meer de goede richting op en dat houdt geen virus tegen!

Peter | 2 mei 2020

Ook na 75 jaar de onderdrukten blijven herdenken

Geert | 2 mei 2020

Omdat we nooit mogen vergeten..

Fleur Constandse | 2 mei 2020

Juul | 2 mei 2020

I can see a rainbow In your tears as they fall on down I can see your soul grow Through the pain as they hit the ground I can see a rainbow In your tears as the sun comes out As the sun comes out (Sia, 2017)

Emeron | 2 mei 2020

Voor alle LHBTI+ mensen die in de oorlog zoveel moesten doorstaan, voor hen die zijn omgekomen en voor hen wiens verhaal nog niet is verteld.

Heleen de Boer | 1 mei 2020

In gedachte bij alle roze, LHBTi-ers die waar ook ter wereld in onderdrukking leven, hebben geleefd, zijn gestorven om de vrijheid te beleven. Of om hun religieus zijn en Lhbti-zijn!

Ralf | 1 mei 2020

<3

COC Nederland | 1 mei 2020

Wij herdenken de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog, in het bijzonder LHBTI-verzetsmensen, Joodse LHBTI’s, andere LHBTI-personen en mensen die werden vervolgd en vermoord wegens hun identiteit.

Reinder de Boer | 1 mei 2020

Voor alle stakkers die zo geleden hebben en lijden onder onder terreur o.a. in de Tweede Wereldoorlog.

Geert Hoogeveen | 1 mei 2020

Willemijn van Drie | 1 mei 2020

Vrijheid en gelijke rechten voor iedereen.

Noortje Smink | 1 mei 2020

Chris | 1 mei 2020

Nooit meer

De Amsterdamse VVD | 1 mei 2020

Juist in deze tijd waarin wij niet fysiek bij elkaar kunnen komen is het belangrijk om zij aan zij te staan. Op digitale wijze denken wij vandaag aan het verleden. Een verleden dat helaas nog geen geschiedenis is, getuige de homofobe incidenten die zich nog geregeld voordoen. Een verleden waar we tot vandaag de dag mee bezig zijn, om herhaling te voorkomen en te zorgen dat iedereen zichzelf kan zijn in vrijheid. Nu, toen, en morgen. De Amsterdamse VVD

Floor Brands | 1 mei 2020

Wit staat voor kracht, sereniteit maar ook voor liefde en geluk. Dat we dit nooit mogen vergeten en dat de vrijheid voor altijd zegeviert voor iedereen!!

Floris van de Ruit | 1 mei 2020

Ruth | 1 mei 2020

De oorlog herdenken en 75 jaar bevrijding gezamenlijk vieren!

Barbara Poot | 30 april 2020

The world has bigger problems than boys who kiss boys and girls who kiss girls.

CR | 30 april 2020

GjdT | 30 april 2020

Yvonne Koningen | 30 april 2020

Peter | 30 april 2020

Harold | 30 april 2020

Dat er geen meer bij komen.

IHLIA LGBT Heritage | 30 april 2020

Monument van Trots

Irene Hemelaar | 30 april 2020

Jet Valk | 30 april 2020

Voor alle roze strijdmakkers die voor ons zijn gestorven

Erica | 30 april 2020

♥️

Sonja | 30 april 2020

Voor Anne Frank

Nick Buijks | 30 april 2020

❤️

Bjorn van lammeren | 30 april 2020

Voor alle lhbti+ mensen die zijn omgekomen in de oorlog sterkte aan de nabestaande

Coby Voorn | 30 april 2020

Voor de dapperen

Hanny Blokkrr | 30 april 2020

Nooit vergeten.

Marlie Schattevoet | 30 april 2020

With love and sadness...

Hans Gijsbertsen | 30 april 2020

Vanny Reyes | 30 april 2020

Namens alle leden en vrijwilligers van COC Amsterdam en omstreken.

Thamara | 30 april 2020

Never forget

Mei Emanuel | 30 april 2020

Lest we forget.

. | 30 april 2020

Amsterdam Bij1 | 30 april 2020

Namens Amsterdam Bij1

| 30 april 2020

Esther & Esther Boertien - van Vliet | 30 april 2020

Omdat wij nooit willen vergeten en altijd dankbaar zijn voor wie ons voorgingen.

Désirée Heerstrass | 30 april 2020

Namens mijn goede vriend Harry en alle andere mensen voor wie deze herdenking zoveel betekent. Liefde is liefde en LGBTQ+ zijn mag nooit een reden zijn om onderdrukt of uitgesloten te worden.

Joodse gemeente Beit HaChidush | 30 april 2020

Namens de progressieve joodse gemeente Beit HaChidush

Simone van der Sluis | 30 april 2020

Liefde is liefde, man-man, vrouw-vrouw, Trans, queerfluid etc. We are all human!

Arinka Linders | 30 april 2020

Om hoop te bieden voor de toekomst.

Robert van Dorp-Biesheuvel | 30 april 2020

Dat we nooit de waarde van onze vrijheid vergeten en allen die zijn omgekomen vanwege hun geaardheid.

Jan Slagter | 30 april 2020

Ik mag al jaren mezelf zijn, iedereen op de wereld moet zichzelf kunnen zijn. Maar 75 jaar terug mocht je niet jezelf zijn.

Evert Jan | 30 april 2020

Stay safe

Gon Teunissen, Roze 50+ | 30 april 2020

In stilte gedenken...

Brian raaijmakers -van Hautum | 30 april 2020

Blijf sterk veranderd alleen als je dat zelf kies

Liesbeth on behalf of Harry | 30 april 2020

On behalf of Harry who always attends. For him this is to think about victims in the past, and about the future equal rights for all.

Harry Randell | 30 april 2020

to pay my respects to all the victims, past and present, to be thankful for those rights that we have been given so far, to reaffirm hopes that one day the persecution and suffering will end, to dream of the day when we will be finally be treated equally without prejudice or assumptions, and to promise to try and play my part in helping to achieve that.

Marjon Letter | 30 april 2020

Zeker nu sta ik stil bij alle veelkleurigheid die is omgekomen door discriminatie, uitsluiting, Sjoah. Nooit meer, dus ook nu niet. In deze tijd waar we even geen duidelijke stip aan de horizon kunnen zetten of zien, stappen we niet weer in de valkuil van zondebokken.

Tilly Diny | 30 april 2020

In gedachten bij jullie

Willem Laan | 30 april 2020

Zal op 4mei denken aan wat vervolgong van lhbti+ heeft gedaan en doet aan vervolging. Om op 5 mei te genieten van de vrijheid die ik ervaar om te zijn wie ik ben.

I am who I am en blij met 75 jaar vrijheid in dit | 29 april 2020

YenniW | 29 april 2020

Nooit vergeten

Marja en Margriet | 29 april 2020

Omdat iedereen in vrijheid zichzelf mag zijn!

Willem Sijtsma | 29 april 2020

Aan allen die in eenzaamheid moesten sterven.

Henk | 29 april 2020

Opdat wij nooit zullen vergeten

Apolo da Silva | 29 april 2020

We zullen onze LGBTQ + -strijders die in de Tweede Wereldoorlog hebben gevochten nooit vergeten. Voor altijd LGBTQ +. Love, Da Silva, Apolo.

Femke van Casteren | 29 april 2020

Opdat wij niet vergeten

Paul Overdijk | 29 april 2020

Op 4 mei altijd de gezamenlijke stilte en herdenking bij het homomonument. Ik zal het missen. Daarom mijn digitale bloem.

Kees-Karel Peters | 29 april 2020

als man houden van een man dat kan dat mag iedere dag dat kan dat moet volg je hart dat kan omdat het kan in ons land dus ik hou van mijn man

Menne Vellinga | 29 april 2020

Stond er maandag nog even met een bosje roze tulpen. Helemaal alleen. Zo verstillend daar aan de waterkant. Op de 4e mei alleen in gedachten thuis op de bank.

Robert Smallenbroek | 28 april 2020

Voor onze vrijheid dat we het nooit als gewoon gaan beschouwen.

Jellie | 28 april 2020

Liefde is liefde

Arie Dijkhuizen | 28 april 2020

Love Wins.

Tony Groenendijk | 28 april 2020

Deze bloem leg ik voor alle (LGBTQ) mensen die slachtoffer zijn geworden van een oorlog toen en nu. Maar ook voor allen die slachtoffer zijn van hatecrimes toen en nu.... En dat nooit meer echt nooit meer gaat worden...

Jan van Kooten | 28 april 2020

"Naar vriendschap, zulk een mateloos verlangen" een mooie dichtregel op één van de mooiste monumenten in ons land. Je kunt er zitten om te lunchen, te praten, op te treden en elkaar te ontmoeten.

Daan Smeelen | 28 april 2020

Had graag de krans neergelegd en samen geweest om te herdenken op ons monument. In gedachten zal ik er zijn 4 mei.

Jan Beugelaar/John Lieffering | 28 april 2020

In herinnering van de slachtoffers van vroeger, in solidariteit met de slachtoffers van nu.

Michael, Arjan & James | 28 april 2020

Dat we niet vergeten hoe we nu in vrijheid leven en het straks weer optimaal mogen vieren met elkaar!!!

Janne & Kiki Brölmann-Nijman | 28 april 2020

Liefde voor iedereen