Adopteer een monument

Herdachte groepen: Algemeen, Geallieerde militairen
Onthulling: 27 juni 1945
Adopteer dit monument.

Amsterdam, Vrijheidsboom (foto: B. van Bohemen / NIOD)

Het monument

Vorm en materiaal
De Vrijheidsboom in Amsterdam is een linde. Bij de boom is een gedenksteen van witte natuursteen geplaatst. De gedenksteen is 50 centimeter hoog, 65 centimeter breed en 2 meter 50 diep.

Tekst
De tekst op de steen luidt:

'1940 - 1945
VRIJHEIDSBOOM
TER HERINNERING
5 MEI
GEPLANT DOOR
R. SAUNDERS
1E LTN. R.A.F.
OP 27 JUNI 1945.
DE BUURTBEWONERS'.

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Op dit moment is dit monument nog niet gekoppeld aan personen uit het bestand van de Oorlogsgravenstichting.

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

De Vrijheidsboom herinnert de inwoners van Amsterdam aan de bevrijding.

Onthulling
De boom is geplant op 27 juni 1945 door R. Saunders (1ste Luitenant van de Royal Air Force). Inmiddels staat de linde op de lijst van monumentale bomen. De gedenksteen is onthuld in augustus 1973.

Locatie
Het monument bevindt zich op de hoek Bos en Lommerweg/Willem de Zwijgerlaan te Amsterdam.

Bron
Om nooit te vergeten - Amsterdamse monumenten en gedenktekens ter herinnering aan de Tweede Wereldoorlog van Mies Bouhuys en Boris Klatser. (Bussum, Produktie Uitgeverij Thoth, 1995). ISBN 90 6868 124 9.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht

Leg een bloem bij dit monument

In verband met het coronavirus wordt het aangeraden om thuis te blijven. Om u toch de mogelijkheid te geven bloemen te leggen bij het monument in uw buurt kunt u dat via deze website doen.