Adopteer een monument

Herdachte groepen: Militairen in dienst van het Ned. Kon. 1940-1945
Onthulling: 14 mei 1946
Adopteer dit monument.
Dit monument is in schooljaar 2018-2019 geadopteerd door CBS De Ark.

Kornwerderzand, monument voor C.F.J. Boers en Q.J. Ham (foto: gemeente Wûnseradiel)

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument voor C.F.J. Boers en Q.J. Ham te Kornwerderzand (gemeente Súdwest-Fryslân) bestaat uit een gemetselde gedenksteen van rode baksteen, waarop een kleine en een grote plaquette zijn aangebracht.

Teksten
De tekst op de kleine plaquette luidt:

'DEN VADERLANDT GETROUWE
BLIJF ICK TOT IN DEN DOET'.

De tekst op de grote plaquette luidt:

'TER ERE VAN
KAPITEIN C.F.J. BOERS
COMMANDANT VAN HET
DETACHEMENT
KORNWERDERZAND
IN MEI 1940
GEFUSILLEERD TE ORANIENBURG
3 MEI 1942
EN
1ste LUITENANT Q.J. HAM
GEFUSILLEERD TE MAUTHAUSEN
IN FEBRUARI 1944.'

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het monument voor C.F.J. Boers en Q.J. Ham te Kornwerderzand (gemeente Súdwest-Fryslân) is opgericht ter nagedachtenis aan twee Nederlandse militairen die in mei 1940 de Afsluitdijk hebben verdedigd en later wegens hun verzetsdaden in concentratiekampen zijn omgekomen.

Christianus Franciscus Johannes Boers werd geboren op 24 oktober 1889 in Den Haag. Hij was commandant van het detachement Kornwerderzand, dat tijdens de oorlogsdagen in mei 1940 stand hield tegen de bezetter. Op 17 september 1941 werd Boers als verzetsman gearresteerd en in het 1e O.D. (Ordedienst) proces ter dood veroordeeld. Hij overleed op 3 mei 1942 in het Kommando Oraniënburg van het concentratiekamp Sachsenhausen.

Quirinus Johannes Ham werd geboren op 22 juni 1913 in het Ambt Vollenhove. De 1ste luitenant werd in verband met zijn verzetsactiviteiten op 2 mei 1944 in het concentratiekamp Mauthausen doodgeschoten. De datum op de gedenkplaat is niet juist.

Onthulling
Het monument is onthuld op 14 mei 1946.

Locatie
Het monument bevindt zich vlak voor de sluizen van Kornwerderzand (gemeente Súdwest-Fryslân), aan de linkerkant van de weg.

Bronnen

  • Verzetsmuseum Friesland: www.verzetsmuseum.nl;
  • Tekens aan de weg - Tekens aan de wand, C. Reitsma (Leeuwarden, 1980). ISBN 9033020009.

Compliment voor een oorlogsmonument 
Dit monument is genomineerd voor het Compliment voor een oorlogsmonument 2018. Deze aanmoedigingsprijs is georganiseerd in aanloop naar de nationale viering van de bevrijding op 5 mei in Friesland en is een initiatief van de Provincie Fryslân, het Nationaal Comité 4 en 5 mei en Erfgoed & Publiek. Omrop Fryslân heeft korte videoportretten van de vijf genomineerden gemaakt. Het portret over dit monument vind je hier

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht