Adopteer een monument

Herdachte groepen: Verzet Nederland
Onthulling: 1947
Adopteer dit monument.
Dit monument is in schooljaar 2018-2019 geadopteerd door GBS Veerkracht.

Amsterdam, monument aan de Haarlemmerweg (foto: B. van Bohemen / NIOD)

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument aan de Haarlemmerweg te Amsterdam is een wit houten kruis met bladmotief.

Tekst
De tekst op het monument luidt:

'GEFUSILLEERD 15 DEC. 1944
P.J. ELIAS - H.J. VERKUYL - M. VERKUYL'.

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Op dit moment is dit monument nog niet gekoppeld aan personen uit het bestand van de Oorlogsgravenstichting.

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het monument aan de Haarlemmerweg te Amsterdam is opgericht ter nagedachtenis aan de drie verzetsmannen die hier op 15 december 1944 door de bezetter zijn gefusilleerd.

De namen van de drie slachtoffers luiden:

P.J. Elias, H.J. Verkuyl en M. Verkuyl.

Onthulling
Het monument is onthuld in 1947.

Locatie
Het monument is geplaatst op de hoek Haarlemmerweg/Coronelstraat te Amsterdam.

Bronnen

  • Om nooit te vergeten - Amsterdamse monumenten en gedenktekens ter herinnering aan de Tweede Wereldoorlog van Mies Bouhuys en Boris Klatser. (Bussum, Produktie Uitgeverij Thoth, 1995). ISBN 90 6868 124 9;
  • Sta een ogenblik stil... Monumentenboek 1940|/945 van Wim Ramaker en Ben van Bohemen. (Kampen, Uitgeversmaatschappij J.H. Kok Matrijs, 1980). ISBN 90 242 0185 3.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht

Bijdragen

Marja Hof | 1 juni 2018

Het monument is verplaatst zag ik naar de andere kant van het water. Het monument kwam onder mijn aandacht toen een journalist aan het stadsdeel vroeg wat het voor gedenkteken was. Toen ben ik voor hem in de archieven gedoken en heb hem de informatie gegeven. Hij vroeg toen of er ook nabestaanden bekend waren? Dat was op dat moment bij mij niet bekend. Hoe bijzonder was het toen ik een paar maanden later met een vriendin terugkwam uit de stad en langs de Haarlemmerweg fietste, toen ze zei:' We gaan nog even bij mijn opa langs.' Bleek een van de gefusilleerde mannen, de heer Elias, de vader van haar moeder te zijn!

Leg een bloem bij dit monument

In verband met het coronavirus wordt het aangeraden om thuis te blijven. Om u toch de mogelijkheid te geven bloemen te leggen bij het monument in uw buurt kunt u dat via deze website doen.

Bloemen

Pim Ligtvoet | 11 mei 2020

M. van Kampen | 5 mei 2020

Ik woon in de buurt en kom hier regelmatig langs als ik ga sporten -- ik houd dan altijd even stil. Ook al zijn het voor mij drie totaal onbekende namen, toch realiseer ik mij maar al te goed dat wij nu leven in de vrijheid waarvoor deze drie helden hun leven hebben gegeven. Het monument is met de renovatie van de Haarlemmerweg begin dit jaar overigens vernieuwd en ik kan niet anders zeggen dan dat het een waardig nieuw uiterlijk heeft gekregen.

Katie Crouwel | 4 mei 2020

Rust zacht.

Marjolein Rooseboom | 4 mei 2020

In deze bijzondere tijd ga je vanzelf beter stilstaan hoe was in tijden van nog grotere crises. Zoals een oorlog. Je maakt keuze die soms onmogelijk te maken zijn. Mijn opa Piet Elias heeft, samen met zijn maat Arend Japin, de bewuste keuze gemaakt om zich in te zetten voor de Joodse medemens. Ik vind dat onbeschrijfelijk moedig. Ze hadden de andere kant op kunnen kijken. Dat hebben ze niet gedaan. Uit volle overtuiging hebben ze hun leven gewaagd om het leven van tientallen andere mensen te redden. Ik stel voor dat we daar vandaag met z'n allen bij stil staan en elk voor ons diezelfde keus maken: in plaats van alleen aan mezelf te denken, denk ik aan iedereen om me heen. Dank je wel.

Maurice de Hond | 4 mei 2020

Als eerbetoon aan degenen, zoals Pieter Elis, die samen met mijn vader er alles aan gedaan hebben om onrecht te bestrijden ook als het hun eigen leven kostte. Ik vergelijk hun moed met die van de mensen in de zorg op dit moment die, met gevaar voor hun eigen gezondheid, er alles aan doen om levens te redden. Ik zou hopen dat bij instanties als OM, politie en rechterlijke macht, nadat deze Coronacrisis vvoorbij is, meer mensen zijn, die opkomen voor rechtvaardigheid, in plaats van er alles aan doen om fouten en onkunde te verhullen. Dat zou ook iets zijn waarvoor het 4 en 5 mei comitee zich zou moeten inzetten.

Jacqueline | 4 mei 2020

Hou van elkaar

Henk | 1 mei 2020

Elke keer als we als kinderen van Haarlem naar Amsterdam fietsten stapten we even af en vertelde vader wat hier was gebeurd. Dit zeer eenvoudige monument had en heeft nog steeds grote indruk op mij gemaakt. Opdat wij niet vergeten...

H. B. van den Beukel-Koningen | 28 april 2020

Mijn vader kwam uit zijn werk en vertelde dat er op de Haarlemmerweg, bij de boerderij van Vlug, mensen waren gefusilleerd. Ik was 10 jaar oud. Het heeft op mij diepe indruk gemaakt.

Joke en Anton de Bruine | 28 april 2020

Voor Nederland gestorven