Adopteer een monument

Herdachte groepen: Verzet Nederland
Onthulling: 1947
Adopteer dit monument.
Dit monument is in schooljaar 2018-2019 geadopteerd door GBS Veerkracht.

Amsterdam, monument aan de Haarlemmerweg (foto: B. van Bohemen / NIOD)

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument aan de Haarlemmerweg te Amsterdam is een wit houten kruis met bladmotief.

Tekst
De tekst op het monument luidt:

'GEFUSILLEERD 15 DEC. 1944
P.J. ELIAS - H.J. VERKUYL - M. VERKUYL'.

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Op dit moment is dit monument nog niet gekoppeld aan personen uit het bestand van de Oorlogsgravenstichting.

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het monument aan de Haarlemmerweg te Amsterdam is opgericht ter nagedachtenis aan de drie verzetsmannen die hier op 15 december 1944 door de bezetter zijn gefusilleerd.

De namen van de drie slachtoffers luiden:

P.J. Elias, H.J. Verkuyl en M. Verkuyl.

Onthulling
Het monument is onthuld in 1947.

Locatie
Het monument is geplaatst op de hoek Haarlemmerweg/Coronelstraat te Amsterdam.

Bronnen

  • Om nooit te vergeten - Amsterdamse monumenten en gedenktekens ter herinnering aan de Tweede Wereldoorlog van Mies Bouhuys en Boris Klatser. (Bussum, Produktie Uitgeverij Thoth, 1995). ISBN 90 6868 124 9;
  • Sta een ogenblik stil... Monumentenboek 1940|/945 van Wim Ramaker en Ben van Bohemen. (Kampen, Uitgeversmaatschappij J.H. Kok Matrijs, 1980). ISBN 90 242 0185 3.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht

Bijdragen

Marja Hof | 1 juni 2018

Het monument is verplaatst zag ik naar de andere kant van het water. Het monument kwam onder mijn aandacht toen een journalist aan het stadsdeel vroeg wat het voor gedenkteken was. Toen ben ik voor hem in de archieven gedoken en heb hem de informatie gegeven. Hij vroeg toen of er ook nabestaanden bekend waren? Dat was op dat moment bij mij niet bekend. Hoe bijzonder was het toen ik een paar maanden later met een vriendin terugkwam uit de stad en langs de Haarlemmerweg fietste, toen ze zei:' We gaan nog even bij mijn opa langs.' Bleek een van de gefusilleerde mannen, de heer Elias, de vader van haar moeder te zijn!