Adopteer een monument

Herdachte groepen: Verzet Nederland
Ontwerper: Leo P.J. Braat (1908-1982)
Onthulling: 1966
Adopteer dit monument.

Amsterdam, 'De Antifascist' (foto: B. van Bohemen / NIOD)
Amsterdam, 'De Antifascist' (foto: B. van Bohemen / NIOD)

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument 'De Antifascist' in Amsterdam is een bronzen buste. Het beeld is geplaatst op een stenen voetstuk met een ingemetselde plaquette van brons.

Tekst
De tekst op de plaquette luidt:

'DE ANTIFASCIST
VOOR WILLEM KRAAN'.

Symboliek
De buste is geen portret van Willem Kraan. Beeldhouwer Leo Braat heeft het beeld in 1936 gemaakt en stelt waarschijnlijk een strijder uit de Spaanse burgeroorlog voor. Bij de rechterschouder staat 'aan de onbekende soldaat'. Voor de plaatsing in 1966 is het in brons gegoten.

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Achternaam Voornamen Geboren Overleden
Kraan Wilhelmus Johannes 02-08-1909 19-11-1942

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het monument 'De Antifascist' in Amsterdam is opgericht ter nagedachtenis aan de verzetsman Willem Kraan, een van de initiatiefnemers van de Februaristaking in 1941. Hij werd gefusilleerd in 1942.

Onthulling
Het monument is onthuld in 1966.

Locatie
Het monument bevindt zich op de hoek Burg. de Vlugtlaan/ Willem Kraanstraat in Amsterdam.

Bronnen

  • Om nooit te vergeten - Amsterdamse monumenten en gedenktekens ter herinnering aan de Tweede Wereldoorlog, Mies Bouhuys, Boris Klatser. (Bussum, Produktie Uitgeverij Thoth, 1995). ISBN 90 6868 124 9;
  • Website Buitenbeeldinbeeld.nl.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht

Leg een bloem bij dit monument

In verband met het coronavirus wordt het aangeraden om thuis te blijven. Om u toch de mogelijkheid te geven bloemen te leggen bij het monument in uw buurt kunt u dat via deze website doen.

Bloemen

Willem hazenberg | 28 april 2020