Adopteer een monument

Herdachte groepen: Verzet Nederland
Ontwerper: Johan Limpers (1915-1944)
Onthulling: 1969
Adopteer dit monument.
Dit monument is in schooljaar 2016-2017 geadopteerd door Impuls.

Amsterdam, monument aan de Johan Limpersstraat (foto: B. van Bohemen / NIOD)

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument 'Korè' in Amsterdam is een bronzen beeld van de klassieke, staande vrouwenfiguur. Het beeld is geplaatst op een zuilvormig voetstuk.

Tekst
De tekst op het voetstuk luidt:

'O, KORA, DOCHTER VAN ZEUS'
'IN 1940 GEMAAKT DOOR JOHAN LIMPERS
DIE IN 1944 ALS VERZETSSTRIJDER WERD GEFUSILLEERD'.

Symboliek
Korè is Grieks voor jong meisje. Een archaïsch Grieks beeld, dat een geklede, staande vrouwenfiguur voorstelt. In de Griekse mythologie is Korè de liefelijke dochter van de Godin van Moeder Aarde.

Wijziging
In 1969 kreeg Limpers een gedenkteken toen op initiatief van een comité ter nagedachtenis van de beeldhouwer een bronzen afgietsel werd gemaakt van zijn bekroonde Korè uit 1940. Het beeld werd niet op het oorspronkelijke voetstuk met de reliëfs geplaatst - die het ontkiemen en het vergaan van het plantenleven verbeeldden - maar op een strakke sokkel.

Het monument is onderhevig aan verwering.

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Op dit moment is dit monument nog niet gekoppeld aan personen uit het bestand van de Oorlogsgravenstichting.

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het monument 'Korè' in Amsterdam is opgericht ter nagedachtenis aan de beeldhouwer en verzetsman Johan Limpers die op 10 juni 1944 door de bezetter werd gefusilleerd.

Het jaar 1940 leek een voorspoedig jaar te worden voor beeldhouwer Limpers. Na zes jaar aan de Amsterdamse Rijksakademie te hebben gestudeerd, won hij de Prix de Rome met de klassieke vrouwenfiguur Korè staande op een voetstuk met twee reliëfs die het ontkiemen en het vergaan van het plantenleven verbeelden.

Direct na de Duitse bezetting ging Limpers in het verzet. Zo weigerde hij werk in te zenden voor tentoonstellingen die werden georganiseerd door het Duitse Departement voor Cultuurbescherming. Ook een extra toelage die hem door de Duitsers werd aangeboden, weigerde hij.

Samen met verzetsman Gerrit van der Veen richtte hij het illegale blad De Vrije Kunstenaar op. Johan Limpers vervalste persoonsbewijzen en smokkelde twee Joodse kinderen Duitsland uit. Ook was hij betrokken bij de overval op het Amsterdamse bevolkingsregister op 27 maart 1943.

Hij werd door de bezetter opgepakt in 1944. Samen met Frans Duwaer, drukker van illegale bladen, en Gerrit van der Veen werd hij op 27 maart 1943 in de duinen bij Overveen doodgeschoten. Later werd hij herbegraven op de Eerebegraafplaats Bloemendaal te Overveen.

Onthulling
Het monument is onthuld in 1969, nadat het was aangekocht door het 'Komittee ter nagedachtenis van Johan Limpers'.

Locatie
Het monument is geplaatst aan de Arondeusstraat, tegenover de Johan Limpersstraat in Amsterdam.

Bronnen

  • Om nooit te vergeten - Amsterdamse monumenten en gedenktekens ter herinnering aan de Tweede Wereldoorlog van Mies Bouhuys en Boris Klatser. (Bussum, Produktie Uitgeverij Thoth, 1995). ISBN 90 6868 124 9;
  • Sta een ogenblik stil... Monumentenboek 1940/1945 van Wim Ramaker en Ben van Bohemen. (Kampen, Uitgeversmaatschappij J.H. Kok Matrijs, 1980). ISBN 90 242 0185 3;
  • Website Buitenbeeldinbeeld.nl.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht

Leg een bloem bij dit monument

In verband met het coronavirus wordt het aangeraden om thuis te blijven. Om u toch de mogelijkheid te geven bloemen te leggen bij het monument in uw buurt kunt u dat via deze website doen.