Naar overzicht
Naar overzicht
  • Het monument
  • Leg een bloem
  • Uw verhaal

Het monument

Vorm en materiaal
Het 'Bezinningsmonument Nieuwendam' in Amsterdam is een bronzen beeld van een zittende, peinzende vrouwenfiguur. Het beeld is geplaatst op een rond betonnen voetstuk. Achter het beeld zijn vier monolieten van graniet geplaatst. Op drie monolieten staat een afbeelding van een vrouwenfiguur. Op één monoliet is een handgeschreven tekst aangebracht. Het beeld is ongeveer 1 meter hoog. De monolieten zijn ongeveer 2 meter hoog.

Tekst
De tekst op het monument is een passage uit de afscheidsbrief van Krijn Breur (d.d. 5 februari 1943):

'VERTEL JULLIE KINDEREN OVER ONS EN
ONZE STRIJD EN HET LEVEN DAT WIJ WENSEN.
MOGEN ONZE GROOTSTE VERLANGENS DOOR HET
LEVEN ZELF OVERTROFFEN WORDEN.
WERK EN HEB LIEF,
VECHT EN WIN.
LEEF.
LEEF ALLEN EN WORDT GROOT.'

Symboliek
Het gedenkteken roept op tot een moment van bezinning: nooit meer oorlog!

De geschiedenis

Het 'Bezinningsmonument Nieuwendam' herinnert de inwoners van Amsterdam aan de mensen die tijdens de bezetting door oorlogshandelingen zijn omgekomen en aan de herwonnen vrijheid en vrede.

De in Amsterdam-Noord geboren en getogen verzetsman Krijn Breur schreef op 5 februari 1943 een afscheidsbrief aan zijn familie, nu weergegeven op het monument. Diezelfde dag werd hij door de bezetter gefusilleerd.

Onthulling
Het monument is onthuld op 4 mei 1983 door Theo Fransman (voorzitter van het dagelijks bestuur van stadsdeel Amsterdam-Noord).

Oorlogsslachtoffers

Er zijn nog geen personen uit de database van de Oorlogsgravenstichting gekoppeld aan dit monument.

De Oorlogsgravenstichting heeft een database met namen en verhalen van oorlogsslachtoffers. Veel van deze slachtoffers worden herdacht door middel van een monument. Wilt u ons helpen om de namen en verhalen van slachtoffers te koppelen aan het monument waarop hun naam vermeld staat? Kijk dan op de website van de Oorlogsgravenstichting, ziet u in de database een naam die ook voorkomt op dit monument? Maak dan een account aan en koppel de persoon uit de database aan dit monument. Enkele dagen na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Meer informatie

Locatie
Het monument is geplaatst bij het kruispunt Purmerweg/Monnikendammerweg in Amsterdam-Noord.

Bronnen

  • Het 4 en 5 mei Comité Nieuwendam;
  • Om nooit te vergeten – Amsterdamse monumenten en gedenktekens ter herinnering aan de Tweede Wereldoorlog, Mies Bouhuys, Boris Klatser. (Bussum, Produktie Uitgeverij Thoth, 1995). ISBN 90 6868 124 9;
  • 40-45 in Noord – Herinneringen in Amsterdam-Noord aan de bezetting van Pieter Roemer. (Stadsdeel Amsterdam-Noord, 2005.)

Voor meer informatie
Beleving van bezetting en bevrijding aan de overkant van het IJ, (Stichting Historisch Centrum Amsterdam-Noord, 1995) en Bonjour Monsieur Marius, (Nijmegen, Museum Het Valkhof, 2001).

Leg een bloem bij dit monument

Klik op onderstaande knop om een digitale bloem bij dit monument te leggen. Je kunt kiezen uit een rode gerbera, een witte roos of een blauwe Iris. Ook is het mogelijk om een persoonlijke boodschap toe te voegen. Nadat het formulier is verstuurd toont de bloem op deze pagina (vergeet niet om de pagina opnieuw te laden). 

Leg een bloem

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Harry Sablerolle | 09 aug 2022

Het betreft volgend sonnet.
Angst
Papa, ik kan er niet meer tegen
Ze is veertien, de sirenes klinken vals
Zij drukt haar hoofd in zijn veil’ge hals
Zoekt bescherming tegen de bommenregen

In het kelderduister wordt gezwegen
Dreigend dreunt de Russische oorlogswals
Verderf zaaiend in het angstzweet zoals
Kinderen het schreiend afvegen

Waar oh hemel zal de scherf vallen!
Giert in haar brein met gesloten ogen
Op papa, op mij of op ons allen

Niet wil ik bij de dodentallen
Til mij naar het land zonder oorlogen
Dreiging te sterven voor de mallen.

Immemars (Harry Sablerolle)
24 maart 2022


Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (zoals een correctie of aanvulling) doorgeven? Maak dan gebruik van de formulieren.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets anders melden? Kijk bij de veelgestelde vragen of stuur ons een bericht.

Tooltip contents