Herdachte groepen: Algemeen, Allen
Ontwerper: Marius van Beek (1921-2003)
Onthulling: 4 mei 1983
Adopteer dit monument.
Dit monument is in schooljaar 2020-2021 geadopteerd door OBS IJdoorn.
Vorm en materiaal
Het 'Bezinningsmonument Nieuwendam' in Amsterdam is een bronzen beeld van een zittende, peinzende vrouwenfiguur. Het beeld is geplaatst op een rond betonnen voetstuk. Achter het beeld zijn vier monolieten van graniet geplaatst. Op drie monolieten staat een afbeelding van een vrouwenfiguur. Op één monoliet is een handgeschreven tekst aangebracht. Het beeld is ongeveer 1 meter hoog. De monolieten zijn ongeveer 2 meter hoog.
Tekst
De tekst op het monument is een passage uit de afscheidsbrief van Krijn Breur (d.d. 5 februari 1943):
'VERTEL JULLIE KINDEREN OVER ONS EN
ONZE STRIJD EN HET LEVEN DAT WIJ WENSEN.
MOGEN ONZE GROOTSTE VERLANGENS DOOR HET
LEVEN ZELF OVERTROFFEN WORDEN.
WERK EN HEB LIEF,
VECHT EN WIN.
LEEF.
LEEF ALLEN EN WORDT GROOT.'
Symboliek
Het gedenkteken roept op tot een moment van bezinning: nooit meer oorlog!
Op dit moment is dit monument nog niet gekoppeld aan personen uit het bestand van de Oorlogsgravenstichting.
Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.
Het 'Bezinningsmonument Nieuwendam' herinnert de inwoners van Amsterdam aan de mensen die tijdens de bezetting door oorlogshandelingen zijn omgekomen en aan de herwonnen vrijheid en vrede.
De in Amsterdam-Noord geboren en getogen verzetsman Krijn Breur schreef op 5 februari 1943 een afscheidsbrief aan zijn familie, nu weergegeven op het monument. Diezelfde dag werd hij door de bezetter gefusilleerd.
Onthulling
Het monument is onthuld op 4 mei 1983 door Theo Fransman (voorzitter van het dagelijks bestuur van stadsdeel Amsterdam-Noord).
Locatie
Het monument is geplaatst bij het kruispunt Purmerweg/Monnikendammerweg in Amsterdam-Noord.
Bronnen
Elvira | 5 mei 2020