Adopteer een monument

Herdachte groepen: Burgerslachtoffers
Ontwerper: Hendrik J.J. Dannenburg
Onthulling: 1951
Adopteer dit monument.
Dit monument is in schooljaar 2016-2017 geadopteerd door OBS 't Vogelnest.

Amsterdam, monument op het Mosveld (foto: B. van Bohemen / NIOD)

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument de Phoenix te Amsterdam is een bronzen beeld van een feniks. Het beeld is geplaatst op een betonnen zuil.

Tekst
De tekst op het monument luidt:

'1940 - 1945.'

Symboliek
De feniks is een vogel uit de Griekse mythologie, die zich om de 500 jaar liet verbranden op een door de zon ontstoken brandstapel, om vervolgens herboren uit de as te herrijzen. De beeltenis is een symbool van onsterfelijkheid en eeuwige verjonging na ondergang. Het monument is een eerbetoon aan de medeburgers die in de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen. Voormalig burgemeester d'Ailly omschrijft het monument als een 'herinnering aan het leed en tegelijk het streven naar een nieuwe, betere toekomst'.

Wijzigingen
De bronzen sculptuur rustte oorspronkelijk op een zes meter hoge gedenknaald van Frans kalksteen. Hierop was een tekst ingebeiteld van de dichter Da Costa: ''t geluk herrijz voor ons na zoveel tegenheden en neerland bloeie weer door eendracht moed en zeden.' Het plantsoen waar het monument zich vanaf 1951 in bevond, is verdwenen wegens de aanleg van de toevoerwegen naar de IJtunnel. Het monument is toen tijdelijk opgeslagen. Bij de herplaatsing bleek de gedenknaald spoorloos te zijn verdwenen. De bronzen sculptuur is toen op de huidige betonnen zuil geplaatst. In 2016 is het monument definitief verplaatst van het Mosveld naar het plantsoen aan de Kamperfoelieweg / hoek Azaleastraat.

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Op dit moment is dit monument nog niet gekoppeld aan personen uit het bestand van de Oorlogsgravenstichting.

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het monument de Phoenix herinnert de inwoners van Amsterdam aan de burgers van Amsterdam-Noord die tijdens de bezetting door oorlogshandelingen zijn omgekomen.

Onthulling
Het monument is onthuld in 1951 door burgemeester d'Ailly.

Locatie
Het monument de Phoenix bevindt zich aan de Kamperfoelieweg op de hoek van de Azaleastraat in Amsterdam-Noord.

Bronnen

  • Om nooit te vergeten - Amsterdamse monumenten en gedenktekens ter herinnering aan de Tweede Wereldoorlog van Mies Bouhuys en Boris Klatser. (Bussum, Produktie Uitgeverij Thoth, 1995). ISBN 90 6868 124 9;
  • Sta een ogenblik stil... Monumentenboek 1940/1945 van Wim Ramaker en Ben van Bohemen. (Kampen, Uitgeversmaatschappij J.H. Kok Matrijs, 1980). ISBN 90 242 0185 3;
  • 40-45 in Noord - Herinneringen in Amsterdam-Noord aan de bezetting van Pieter Roemer (Stadsdeel Amsterdam Noord, 2005).

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht

Leg een bloem bij dit monument

In verband met het coronavirus wordt het aangeraden om thuis te blijven. Om u toch de mogelijkheid te geven bloemen te leggen bij het monument in uw buurt kunt u dat via deze website doen.

Bloemen

Coby Holkamp | 4 mei 2020

Dit mag niet vergeten worden.

Marjan Eikelenboom | 1 mei 2020

In gedachten bij de mensen die in de oorlog zijn overleden voor onze vrijheid.

Huib en Karin | 30 april 2020

Sem Yara en Dewy | 28 april 2020

Sem Yara en Dewy