Adopteer een monument

Herdachte groepen: Burgerslachtoffers
Adopteer dit monument.

Amsterdam, eerste plaquette aan de Laing's Nekstraat
Amsterdam, tweede plaquette aan de Laing's Nekstraat

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument aan de Laing's Nekstraat te Amsterdam bestaat uit twee plaquettes. De eerste plaquette is uitgevoerd in plexiglas. De tweede plaquette is uitgevoerd in natuursteen.

Teksten
De tekst op de eerste plaquette luidt:

'TER GEDACHTENIS
AAN
DE 153 LEERLINGEN
DIE IN 1942 WERDEN GEDEPORTEERD.'

De tekst op de tweede plaquette luidt:

'TER HERINNERING AAN DE
LEERLINGEN EN OUD LEERLINGEN
DIE NIET TERUGKWAMEN
1940 -1945.'

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Op dit moment is dit monument nog niet gekoppeld aan personen uit het bestand van de Oorlogsgravenstichting.

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

De plaquettes aan de Laing's Nekstraat te Amsterdam zijn opgericht ter nagedachtenis aan leerlingen en oud-leerlingen van de President Krugerschool en van de nabijgelegen Oranje Vrijstaatschool die tijdens de bezettingsjaren door oorlogshandelingen zijn omgekomen.

Deze twee basisscholen zijn opgegaan in Obs. De Kraal.

Locatie
De plaquettes bevinden zich in Obs. De Kraal aan de Laing's Nekstraat te Amsterdam.

Bron
Om nooit te vergeten - Amsterdamse monumenten en gedenktekens ter herinnering aan de Tweede Wereldoorlog van Mies Bouhuys en Boris Klatser. (Bussum, Produktie Uitgeverij Thoth, 1995). ISBN 90 6868 124 9.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht

Leg een bloem bij dit monument

In verband met het coronavirus wordt het aangeraden om thuis te blijven. Om u toch de mogelijkheid te geven bloemen te leggen bij het monument in uw buurt kunt u dat via deze website doen.

Bloemen

Joop de Haan | 4 mei 2020

Een rode bloem, voor de vermoorde kinderen in deze ooit zo socialistische buurt.