Naar overzicht
Naar overzicht
  • Het monument
  • Leg een bloem
  • Uw verhaal

Het monument

Vorm en materiaal
Het ‘Monument voor Omgekomen Brandweerpersoneel’ in Amsterdam is een marmeren reliëf van twee brandweermannen en een lauwerkrans.

Tekst
De tekst op het reliëf luidt:

‘DE HEILIGE VLAM GELOOFD,
HET KWADE VUUR GEDOOFD.

A. HILL 10-5-’40
J. EYLANDER 10-5-’40
W. MONTEBAN 11-10-’40
J.J. WESTBROEK 11-10-’40
TH. TEN WOLDE 12-10-’40
H.J. VAN LEERSUM 15-10-’40’.

De geschiedenis

Het ‘Monument voor Omgekomen Brandweerpersoneel’ in Amsterdam is opgericht ter nagedachtenis aan de zes brandweermannen die in de meidagen van 1940 in de strijd tegen de bezetter zijn omgekomen.

De namen en leeftijden van de zes slachtoffers luiden: Jacob Eijlander, 36 jaar, Arie Hill, 34 jaar, Hendricus Johannes van Leersum, 46 jaar, Willem Monteban, 31 jaar, Jacob Jacobus Westbroek, 28 jaar, en Th. ten Wolde.

Op 10 mei 1940 kwamen de brandmeester Arie Hill en brandwacht Jacob Eijlander van de beroepsbrandweer Amsterdam om het leven door bomscherven tijdens de blussing van grote branden door bombardementen op de luchthaven Schiphol.

Op 11 oktober 1940 werden de beroepsbrandwacht Hendricus Johannes van Leersum en de hulpbrandwachts Willem Monteban, Jacob Jacobus Westbroek en T. ten Wolde van de brandweer Amsterdam op het Planetenplein getroffen door bomscherven tijdens het uitrukken gedurende een bombardement op Tuindorp Oostzaan. Monteban en Westbroek waren op slag dood, Ten Wolde overleed de volgende dag en Van Leersum op 15 oktober. Ook het blokhoofd van de LBD, Adrianus Theodorus Woudenberg, raakte dodelijk gewond.

Oorlogsslachtoffers

Achternaam Voornamen Geboren Overleden

De Oorlogsgravenstichting heeft een database met namen en verhalen van oorlogsslachtoffers. Veel van deze slachtoffers worden herdacht door middel van een monument. Wilt u ons helpen om de namen en verhalen van slachtoffers te koppelen aan het monument waarop hun naam vermeld staat? Kijk dan op de website van de Oorlogsgravenstichting, ziet u in de database een naam die ook voorkomt op dit monument? Maak dan een account aan en koppel de persoon uit de database aan dit monument. Enkele dagen na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Meer informatie

Locatie
Het monument bevindt zich in de Kazerne Willem van de brandweer aan de Ringdijk in Amsterdam.

Bronnen

  • Om nooit te vergeten – Amsterdamse monumenten en gedenktekens ter herinnering aan de Tweede Wereldoorlog van Mies Bouhuys en Boris Klatser. (Bussum, Produktie Uitgeverij Thoth, 1995). ISBN 90 6868 124 9;
  • Website Nationaal Brandweer Documentatie Centrum;
  • Stadsarchief Gemeente Amsterdam: Politierapporten ’40-’45, archiefnummer 5225inv. nr. 6484.

Leg een bloem bij dit monument

Klik op onderstaande knop om een digitale bloem bij dit monument te leggen. Je kunt kiezen uit een rode gerbera, een witte roos of een blauwe Iris. Ook is het mogelijk om een persoonlijke boodschap toe te voegen. Nadat het formulier is verstuurd toont de bloem op deze pagina (vergeet niet om de pagina opnieuw te laden). 

Leg een bloem

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Hans de Moor | 28 apr 2020

Mijn Opa en onze overgrootvader de heer van Leersum staat op het monument van de Amsterdamse brandweer ……. jammer genoeg hebben wij hem nooit gekend…… van mijn moeder heb ik vernomen hoe hij om het leven is gekomen en hoe hij thuis is overleden. Namens ons: kleinzoon Hans de Moor en achterkleinkinderen Cathy en Glenn de Moor willen wij hem hierbij eren!


Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (zoals een correctie of aanvulling) doorgeven? Maak dan gebruik van de formulieren.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets anders melden? Kijk bij de veelgestelde vragen of stuur ons een bericht.

Tooltip contents