Adopteer een monument

Herdachte groepen: Burgerslachtoffers
Ontwerper: Nico Onkenhout
Adopteer dit monument.

Het monument

Vorm en materiaal
Het 'Monument voor Omgekomen Brandweerpersoneel' in Amsterdam is een marmeren reliëf van twee brandweermannen en een lauwerkrans.

Tekst
De tekst op het reliëf luidt:

'DE HEILIGE VLAM GELOOFD,
HET KWADE VUUR GEDOOFD.

A. HILL 10-5-1940
J. EIJLANDER 10-5-1940
W. MONTEBAN 11-10-1940
J.J. WESTBROEK 11-10-1940
TH. TEN WOLDE 12-10-1940
H.J. VAN LEERSUM 13-10-1940'.

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Op dit moment is dit monument nog niet gekoppeld aan personen uit het bestand van de Oorlogsgravenstichting.

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het 'Monument voor Omgekomen Brandweerpersoneel' in Amsterdam is opgericht ter nagedachtenis aan de zes brandweermannen die in de meidagen van 1940 in de strijd tegen de bezetter zijn omgekomen.

De namen van de zes slachtoffers luiden: J. Eijlander, A. Hill, H.J. van Leersum, W. Monteban, J.J. Westbroek en Th. ten Wolde.

Op 10 mei 1940 kwamen de brandmeester A. Hill en brandwacht J. Eijlander van de beroepsbrandweer Amsterdam om het leven door bomscherven tijdens de blussing van grote branden door bombardementen op de luchthaven Schiphol.

Op 11 oktober 1940 werden de beroepsbrandwacht H.J. van Leersum en de hulpbrandwachts W. Monteban, J.J. Westbroek en T. ten Wolde van de brandweer Amsterdam op het Planetenplein getroffen door bomscherven tijdens het uitrukken gedurende een bombardement op Tuindorp Oostzaan. Monteban en Westbroek waren op slag dood, Ten Wolde overleed de volgende dag en Van Leersum op 15 oktober. Ook het blokhoofd van de LBD, A.Th. Woudenberg, raakte dodelijk gewond.

Locatie
Het monument bevindt zich in de Kazerne Willem van de brandweer aan de Ringdijk in Amsterdam.

Bronnen

  • Om nooit te vergeten - Amsterdamse monumenten en gedenktekens ter herinnering aan de Tweede Wereldoorlog van Mies Bouhuys en Boris Klatser. (Bussum, Produktie Uitgeverij Thoth, 1995). ISBN 90 6868 124 9;
  • Website Nationaal Brandweer Documentatie Centrum.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht