Adopteer een monument

Herdachte groepen: Burgerslachtoffers
Ontwerper: Nico Onkenhout
Adopteer dit monument.

Het monument

Vorm en materiaal
Het 'Monument voor Omgekomen Brandweerpersoneel' in Amsterdam is een marmeren reliëf van twee brandweermannen en een lauwerkrans.

Tekst
De tekst op het reliëf luidt:

'DE HEILIGE VLAM GELOOFD,
HET KWADE VUUR GEDOOFD.

A. HILL 10-5-1940
J. EIJLANDER 10-5-1940
W. MONTEBAN 11-10-1940
J.J. WESTBROEK 11-10-1940
TH. TEN WOLDE 12-10-1940
H.J. VAN LEERSUM 13-10-1940'.

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Achternaam Voornamen Geboren Overleden
Eijlander Jacob 20-11-1903 10-05-1940

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het 'Monument voor Omgekomen Brandweerpersoneel' in Amsterdam is opgericht ter nagedachtenis aan de zes brandweermannen die in de meidagen van 1940 in de strijd tegen de bezetter zijn omgekomen.

De namen van de zes slachtoffers luiden: J. Eijlander, A. Hill, H.J. van Leersum, W. Monteban, J.J. Westbroek en Th. ten Wolde.

Op 10 mei 1940 kwamen de brandmeester A. Hill en brandwacht J. Eijlander van de beroepsbrandweer Amsterdam om het leven door bomscherven tijdens de blussing van grote branden door bombardementen op de luchthaven Schiphol.

Op 11 oktober 1940 werden de beroepsbrandwacht H.J. van Leersum en de hulpbrandwachts W. Monteban, J.J. Westbroek en T. ten Wolde van de brandweer Amsterdam op het Planetenplein getroffen door bomscherven tijdens het uitrukken gedurende een bombardement op Tuindorp Oostzaan. Monteban en Westbroek waren op slag dood, Ten Wolde overleed de volgende dag en Van Leersum op 15 oktober. Ook het blokhoofd van de LBD, A.Th. Woudenberg, raakte dodelijk gewond.

Locatie
Het monument bevindt zich in de Kazerne Willem van de brandweer aan de Ringdijk in Amsterdam.

Bronnen

  • Om nooit te vergeten - Amsterdamse monumenten en gedenktekens ter herinnering aan de Tweede Wereldoorlog van Mies Bouhuys en Boris Klatser. (Bussum, Produktie Uitgeverij Thoth, 1995). ISBN 90 6868 124 9;
  • Website Nationaal Brandweer Documentatie Centrum.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht

Bijdragen

Hans de Moor | 28 april 2020

Mijn Opa en onze overgrootvader de heer van Leersum staat op het monument van de Amsterdamse brandweer ....... jammer genoeg hebben wij hem nooit gekend...... van mijn moeder heb ik vernomen hoe hij om het leven is gekomen en hoe hij thuis is overleden. Namens ons: kleinzoon Hans de Moor en achterkleinkinderen Cathy en Glenn de Moor willen wij hem hierbij eren!

Leg een bloem bij dit monument

In verband met het coronavirus wordt het aangeraden om thuis te blijven. Om u toch de mogelijkheid te geven bloemen te leggen bij het monument in uw buurt kunt u dat via deze website doen.

Bloemen

Cathy de Moor | 30 april 2020

Lieve opa van Leersum, held van de oorlog, held van ons. Wij hebben u, en zelfs mijn vader heeft u nooit mogen kennen. Maar zeker voor altijd in ons hart en onze gedachten. In onze herinnering leeft u voort. Rust zacht. ❤️ Liefs uw achterkleindochter & aanhang

Hans de Moor | 28 april 2020

Lieve Opa van Leersum, Wij hebben u helaas nooit mogen meemaken..... rust in vrede Hans en Ria, achterkleinkinderen Cathy, Roger, Glenn en Gigi

| 28 april 2020