Adopteer een monument

Herdachte groepen: Geallieerde militairen
Adopteer dit monument.

Gorssel, 'monument aan de Veerweg' (Foto: H.W. ten Pas)
Gorssel, 'monument aan de Veerweg' (Foto: H.W. ten Pas)

Het monument

Vorm en materiaal
Het 'monument aan de Veerweg' in Gorssel (gemeente Lochem) is een zwerfkei met een hardstenen plaquette met daarop de namen, geboortedata en -plaatsen en de overlijdensdata van de gesneuvelden. De zwerfkei is circa 1 meter hoog en 3 meter breed. De zwerfkei is omgeven door een aantal kleinere keien. Naast de zwerfkei is een informatiebord geplaatst op een paaltje. Het geheel is omgeven door een lage buxushaag.

Tekst
De tekst op het bord luidt:

'PPCLI
PRINCESS PATRICA'S
CANADIAN LIGHT INFANTRY
FIRST REGIMENT
TO CROSS THE
IJSSEL RIVER
APRIL 1945.'

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Op dit moment is dit monument nog niet gekoppeld aan personen uit het bestand van de Oorlogsgravenstichting.

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het monument aan de Veerweg in Gorssel (gemeente Lochem) is opgericht ter herinnering aan de militairen van de Princess Patricia's Canadian Light Infantry.

Zij behoorden tot de eerste groep die in april 1945 de rivier de IJssel bij Gorssel overstaken, bij het begin van de bevrijding van West Nederland.

Bron
De heer H.W. ten Pas.

Voor meer informatie
Ons Markenboek April 1990 Speciale uitgave 1940-1945', blz 103 e.v.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht

Leg een bloem bij dit monument

In verband met het coronavirus wordt het aangeraden om thuis te blijven. Om u toch de mogelijkheid te geven bloemen te leggen bij het monument in uw buurt kunt u dat via deze website doen.