Adopteer een monument

Herdachte groepen: Algemeen
Ontwerper: Tichelaar
Onthulling: 24 november 1941
Adopteer dit monument.

Het monument

Vorm en materiaal
Het wandbord in het gemeentehuis van Workum (gemeente Súdwest-Fryslân) is beschilderd met diverse ornamenten. In het midden is het stadswapen van Workum afgebeeld, daaronder het stadswapen van Makkum. Het bord heeft een diameter van 43 centimeter.

Tekst
Het opschrift op het gedenkbord luidt:

'FOR HELP YN NEED EN STIPE YN LEST.
IN BLYK OAN WARKUM'S MIENE BEST.
MAEIJE 1940.'

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Op dit moment is dit monument nog niet gekoppeld aan personen uit het bestand van de Oorlogsgravenstichting.

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het wandbord in het gemeentehuis van Workum (gemeente Súdwest-Fryslân) is een geschenk van de Makkumer bevolking als blijk van waardering en dankbaarheid voor de hulp en steun die de inwoners van Workum in de meidagen van 1940 hebben geboden, toen ze moesten vluchten voor het naderend oorlogsgeweld. De Makkumers zijn 4 à 5 dagen gast geweest van de Workumer burgerij.

Onthulling
Het gedenkbord werd op 24 november 1941 aangeboden aan het gemeentebestuur van Workum door een deputatie van de Makkumer gemeenschap.

Bronnen

  • Verzetsmuseum Friesland: www.verzetsmuseum.nl;
  • Tekens aan de weg - Tekens aan de wand, C. Reitsma (Leeuwarden, 1980). ISBN 9033020009.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht

Leg een bloem bij dit monument

In verband met het coronavirus wordt het aangeraden om thuis te blijven. Om u toch de mogelijkheid te geven bloemen te leggen bij het monument in uw buurt kunt u dat via deze website doen.