Adopteer een monument

Herdachte groepen: Verzet Nederland
Ontwerper: Aart Lamberts (1947-2015)
Onthulling: 5 mei 1980
Adopteer dit monument.

Amsterdam, 'Eendracht' (foto: Maurice van der Linden)

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument 'Eendracht' in Amsterdam is een bronzen beeldengroep van drie mensenfiguren die samen een eenheid vormen. Het beeld is geplaatst op een betonnen voetstuk.

Tekst
De inscriptie op het voetstuk luidt:

'EENDRACHT'.

Symboliek
Kunstenaar Aart Lamberts heeft zijn ontwerp als volgt omschreven: 'Het zijn drie aaneengesloten figuren die samen een soort eenheid vormen. In die eenheid vertegenwoordigen ze een soort onverzettelijkheid tegen de overheersing van de nazi's was mijn achtergedachte. Oorspronkelijk had ik er één figuur van gemaakt maar dat vond ik te weinig krachtig voor hetgeen ik wilde uitbeelden. Vandaar dat het drie geworden zijn om die eendracht te verbeelden. Toevallig heet het sportpark erachter ook de Eendracht en dat sloot heel erg goed aan bij het beeld dat ik gemaakt heb.'

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Op dit moment is dit monument nog niet gekoppeld aan personen uit het bestand van de Oorlogsgravenstichting.

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het monument 'Eendracht' in Amsterdam is een eerbetoon aan verzetsstrijders.

Onthulling
Het monument is onthuld op 5 mei 1980 door wethouder Kuipers.

Locatie
Het beeld is geplaatst op de hoek Aalbersestraat/ Ruys de Beerenbrouckstraat in Amsterdam.

Bronnen

  • Om nooit te vergeten - Amsterdamse monumenten en gedenktekens ter herinnering aan de Tweede Wereldoorlog, Mies Bouhuys, Boris Klatser. (Bussum, Produktie Uitgeverij Thoth, 1995). ISBN 90 6868 124 9;
  • Website Buitenbeeldinbeeld.nl.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht

Leg een bloem bij dit monument

In verband met het coronavirus wordt het aangeraden om thuis te blijven. Om u toch de mogelijkheid te geven bloemen te leggen bij het monument in uw buurt kunt u dat via deze website doen.