Adopteer een monument

Herdachte groepen: Burgerslachtoffers
Ontwerper: F.Th. Sötebeer (plaquettes), Guus Hellegers (deuren)
Onthulling: 2 mei 2008
Adopteer dit monument.

Amsterdam, 'Fantoompijn' (foto: Nationaal Comité 4 en 5 mei)
Amsterdam, 'Fantoompijn' (foto: Nationaal Comité 4 en 5 mei)
Amsterdam, 'Fantoompijn' (foto: Nationaal Comité 4 en 5 mei)
Amsterdam, 'Fantoompijn' (foto: Nationaal Comité 4 en 5 mei)
Amsterdam, 'Fantoompijn' (foto: ING Art Management)
De onthulling van het monument (foto: ING Art Management)

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument 'Fantoompijn' bestaat uit drie messing deuren. In iedere deur is een figuur van een persoon uitgeneden. Achter het gedenkteken zijn drie gedenkplaquettes aan de wand aangebracht, waarvan twee uitgevoerd in brons en een in marmer. De messing deuren zijn 2 meter hoog, 2 meter 65 breed en 95 centimeter diep.

Tekst
De tekst op de marmeren plaquette luidt:

'TER HERDENKING VAN OMGEKOMEN PERSONEELSLEDEN
VAN HET GIROKANTOOR AMSTERDAM EN VAN DE RIJKSPOSTSPAARBANK'.

Hieronder en op de andere twee platen zijn de namen aangebracht van vijftig personeelsleden van de voormalige Postcheque-en Girodienst, Rijkspostspaarbank en de Gemeentegiro Amsterdam die tijdens de bezettingsjaren door oorlogshandelingen om het leven zijn gekomen.

Symboliek
De drie uitgesneden menselijke figuren in de messing deuren symboliseren de herinnering aan hen die er niet meer zijn, een herinnering die met dit monument levend wordt gehouden. De beelden roepen herkenning op, maar laten tevens een gevoel van leegte achter. Kunstenaar Guus Hellegers heeft het bedrijf als lichaam benaderd. De titel van het monument, 'Fantoompijn', verwijst naar de pijn die telkens in het lichaam kan opdoemen op plaatsen waar een deel van dat lichaam er niet meer is. Wanneer personen plotseling uit het lichaam, uit het bedrijf, worden weggerukt blijft het een pijnlijke plek, iedere keer dat men aan hen terugdenkt.

Wijzigingen
De drie herdenkingsplaquettes bevonden zich oorspronkelijk in het voormalige gebouw van de Postbank aan de Weesperzijde in Amsterdam. In 2008 zijn ze toegevoegd aan het nieuwe gedenkteken in de ING bank.

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Op dit moment is dit monument nog niet gekoppeld aan personen uit het bestand van de Oorlogsgravenstichting.

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het monument 'Fantoompijn' in Amsterdam is opgericht ter nagedachtenis aan vijftig personeelsleden van de voormalige Postcheque-en Girodienst, Rijkspostspaarbank en de Gemeentegiro Amsterdam die tijdens de bezettingsjaren door oorlogshandelingen zijn omgekomen.

Oprichting
De oprichting van het monument was een initiatief van een herdenkingscomité, dat de plannen samen met ING Art Management heeft uitgevoerd.

Onthulling
Het monument is onthuld op 2 mei 2008 door Agaath Cleyndert van de ING bank en de kunstenaar Guus Hellegers.

Locatie
Het monument bevindt zich in de hal van het ING kantoor aan de Haarlerbergweg in Amsterdam.

Bronnen

  • Om nooit te vergeten - Amsterdamse monumenten en gedenktekens ter herinnering aan de Tweede Wereldoorlog van Mies Bouhuys en Boris Klatser. (Bussum, Produktie Uitgeverij Thoth, 1995). ISBN 90 6868 124 9;
  • ING Art Management.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht

Leg een bloem bij dit monument

In verband met het coronavirus wordt het aangeraden om thuis te blijven. Om u toch de mogelijkheid te geven bloemen te leggen bij het monument in uw buurt kunt u dat via deze website doen.