Adopteer een monument

Herdachte groepen: Burgerslachtoffers
Ontwerper: H.J. Stavenuiter
Adopteer dit monument.

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument aan de Kwakersstraat te Amsterdam is een gedenksteen.

Tekst
De tekst op de gedenksteen luidt:

'TER HERDENKING VAN OMGEKOMEN PERSONEELSLEDEN STADSREINIGING'.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het monument aan de Kwakersstraat te Amsterdam is opgericht ter nagedachtenis aan de personeelsleden van de Stadsreiniging die tijdens de bezettingsjaren door oorlogshandelingen zijn omgekomen.

Locatie
Het monument is tijdelijk opgeslagen.

Bron
Om nooit te vergeten - Amsterdamse monumenten en gedenktekens ter herinnering aan de Tweede Wereldoorlog van Mies Bouhuys en Boris Klatser. (Bussum, Produktie Uitgeverij Thoth, 1995). ISBN 90 6868 124 9.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht