Adopteer een monument

Herdachte groepen: Verzet Nederland
Onthulling: 7 mei 1947
Adopteer dit monument.

Amsterdam, monument aan de Stadhouderskade (foto: Nationaal Comité 4 en 5 mei)

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument aan de Stadhouderskade in Amsterdam is een bronzen plaquette.

Tekst
De tekst op de gedenkplaat luidt:

'DE KOSTER H.F. WESTERVELD
HUISVESTTE HIER MET
VOORTDUREND LEVENSGEVAAR
VOOR ZICH EN ZIJN GEZIN
VAN 25-3-1943 TOT 5-5-1945
HET ALGEMEEN HOOFDKWARTIER
VAN DEN O.D.'.

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Op dit moment is dit monument nog niet gekoppeld aan personen uit het bestand van de Oorlogsgravenstichting.

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het monument aan de Stadhouderskade in Amsterdam is aangebracht ter nagedachtenis aan koster Heymen Friedrich Westerveld die tussen 25 maart 1943 en 5 mei 1945 met gevaar voor eigen leven en voor dat van zijn gezin in de Koepelkerk het hoofdkwartier van de Ordedienst (een landelijke verzetsorganisatie) huisvestte.

Onthulling
Het monument is onthuld op woensdag 7 mei 1947 door Z.K.H. Prins Bernhard in aanwezigheid van minister L. Neher en generaal jhr. W. Roëll.

 

Locatie
De gedenkplaat is aangebracht aan de muur van het Marriotthotel, gelegen aan de Stadhouderskade te Amsterdam. De plaquette was daarvoor geplaatst in de Koepelkerk te Amsterdam. In april 1972 is de Koepelkerk gesloopt en werd op die plaats het huidige Marriott hotel gebouwd. In maart 1975 is het hotel geopend en de plaquette teruggeplaatst in de gevel van het hotel.

Bronnen

  • Om nooit te vergeten - Amsterdamse monumenten en gedenktekens ter herinnering aan de Tweede Wereldoorlog van Mies Bouhuys en Boris Klatser. (Bussum, Produktie Uitgeverij Thoth, 1995). ISBN 90 6868 124 9;
  • Jonkheer P.J. Six, Amsterdammer en Verzetsstrijder. van dr. C.M.Schulten. ISBN nummer: 90-72106-02-4.
  • Haarlem’s Dagblad van 8 mei 1947;
  • Mars et Historia;
  • Dhr. N.C. van der Steeg.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht

Leg een bloem bij dit monument

In verband met het coronavirus wordt het aangeraden om thuis te blijven. Om u toch de mogelijkheid te geven bloemen te leggen bij het monument in uw buurt kunt u dat via deze website doen.

Bloemen

Caroline Lubach -Westerveld | 5 mei 2020

Lieve opa na Dodenherdenking nu de Bevrijding!!

Nico van der Steeg | 5 mei 2020

Een bijzonder verhaal en een bijzondere familiegeschiedenis. Het blijvend herdenken waard.

Els Westerveld | 4 mei 2020

Trots op mijn lieve en dappere opa!