Adopteer een monument

Herdachte groepen: Geallieerde militairen
Onthulling: 1945
Adopteer dit monument.

Amsterdam, monument bij de Berlagebrug (foto: B. van Bohemen / NIOD)

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument bij de Berlagebrug te Amsterdam is een ingemetselde plaquette van witte natuursteen. Op de plaat staan de Nederlandse leeuw, het wapen van Amsterdam en de Canadese vlag afgebeeld.

Tekst
De tekst op de gedenkplaat luidt:

'THIS PLAQUE IS PRESENTED TO THE CITY OF AMSTERDAM
BY CANADIAN SOLDIERS WHO SERVED IN THE NETHERLANDS
TO COMMEMORATE THE LIBERATION OF THE NETHERLANDS
AND IN ACKNOWLEDGEMENT OF THE GRACIOUS HOSPITALITY
EXTENDED BY THE DUTCH PEOPLE TO THE CANADIAN FORCES.
1944 - 45'.

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Op dit moment is dit monument nog niet gekoppeld aan personen uit het bestand van de Oorlogsgravenstichting.

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het monument bij de Berlagebrug herinnert de inwoners van Amsterdam aan de eerste geallieerde bevrijders die op 7 mei 1945 over deze brug de stad binnentrokken. De militairen behoorden tot het Britse 49ste W.R. Reconnaissance Regiment dat op 8 mei 1945 werd gevolgd door de Canadese hoofdmacht.

Onthulling
Het monument is onthuld in 1945.

Locatie
Het monument is ingemetseld in de Berlagebrug te Amsterdam.

Bron
Om nooit te vergeten - Amsterdamse monumenten en gedenktekens ter herinnering aan de Tweede Wereldoorlog van Mies Bouhuys en Boris Klatser. (Bussum, Produktie Uitgeverij Thoth, 1995). ISBN 90 6868 124 9.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht

Leg een bloem bij dit monument

In verband met het coronavirus wordt het aangeraden om thuis te blijven. Om u toch de mogelijkheid te geven bloemen te leggen bij het monument in uw buurt kunt u dat via deze website doen.

Bloemen

Erwin Rust | 28 april 2020

Thank you to all the Canadian and British soldiers.