Naar overzicht
Naar overzicht
  • Het monument
  • Leg een bloem
  • Uw verhaal

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument voor Reina Prinsen Geerligs te Amsterdam is een bronzen plaquette.

Tekst
De tekst op de plaquette luidt:

‘REINA PRINSEN GEERLIGS

IK STA HIER IN HET MIDDEN DER ELLENDE.
MIJN HANDEN EN MIJN VOETEN ALS VAN LOOD.
ZIE, DAAR OM GINDSE HOEK GLUURT REEDS DE DOOD.
‘T IS MIJ OF IK HEM AL VAN VROEGER KENDE.
MIJN GOD, MIJN GOD, WAAROM BEN IK VERLATEN?
OPDAT JE BETER ZULT GAAN.
OPDAT JE BETER ZULT VERSTAAN.
WAT HET ZEGGEN WIL MENS TE ZIJN.

1922-1943’.

De geschiedenis

Het monument voor Reina Prinsen Geerligs herinnert de inwoners van Amsterdam aan de verzetsvrouw die in op 27 maart 1943 door de Duitsers is gefusilleerd.

Reina Prinsen Geerligs werd geboren op 7 oktober 1922 in de stad Semarang op Java. Ze groeide op in Amsterdam, waar ze naar het Barlaeusgymnasium ging. Vervolgens ging ze Nederlands studeren, omdat ze schrijfster wilde worden. Na het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog maakte ze deel uit van de links-radicale verzetsgroep CS-6 die haar hoofdkwartier in de Amsterdamse Corellistraat 6 had gevestigd.

Reina behoorde tot de kern van de organisatie, samen met Hans Katan, Leo Frijda, Jan Verleun en de broers Sape en Bram Kuiper. Er waren nauwe banden met de Communistische Partij Nederland (CPN) en er werd samengewerkt met de Persoonsbewijzen Centrale en andere onderdelen van het kunstenaars- en studentenverzet. Er waren ook sterke banden met het illegale studentenblad De Vrije Katheder.

CS-6 verzamelde militaire inlichtingen en pleegde verschillende sabotageacties, waaronder de aanslag op het bevolkingsregister in Amsterdam op 27 maart 1943. Ook pleegde de groep aanslagen op belangrijke NSB-ers en collaborateurs. ‘Terreur tegen terreur’ was hun motto. In enkele maanden tijd werden 24 verraders doodgeschoten. Ook Reina Prinsen Geerligs nam deel aan deze liquidaties.

Mede door verraad werden de leden van CS-6 in korte tijd opgerold. Vrijwel iedereen werd gefusilleerd, ook Reina. Samen met Nel Hissink-van den Brink en Truus van Lier – twee andere vrouwelijke leden van CS-6 – kwam zij op 24 november 1943 in het concentratiekamp Sachsenhausen voor een Duits vuurpeloton te staan.

In 1946 riepen haar ouders de Reina Prinsen Geerligs-prijs in het leven. Voor haar studie hadden ze tienduizend gulden apart gezet. Voor dit geld wilden ze nu een maatschappelijke bestemming vinden. Omdat hun dochter schrijfster had willen worden, maakten ze er een aanmoedigingsprijs voor jong talent van tussen de 20 en 25 jaar oud. De prijs werd betaald uit de rente van het gespaarde bedrag.

In de gemeente Pijnacker is de Reina Prinsensingel naar haar vernoemd, in Amsterdam de Reina Prinsen Geerligsstraat.

Onthulling
Het monument is onthuld op 27 april 1970 in aanwezigheid van de ouders van Reina Prinsen Geerligs.

Oorlogsslachtoffers

Achternaam Voornamen Geboren Overleden

De Oorlogsgravenstichting heeft een database met namen en verhalen van oorlogsslachtoffers. Veel van deze slachtoffers worden herdacht door middel van een monument. Wilt u ons helpen om de namen en verhalen van slachtoffers te koppelen aan het monument waarop hun naam vermeld staat? Kijk dan op de website van de Oorlogsgravenstichting, ziet u in de database een naam die ook voorkomt op dit monument? Maak dan een account aan en koppel de persoon uit de database aan dit monument. Enkele dagen na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Meer informatie

Bronnen

Leg een bloem bij dit monument

Klik op onderstaande knop om een digitale bloem bij dit monument te leggen. Je kunt kiezen uit een rode gerbera, een witte roos of een blauwe Iris. Ook is het mogelijk om een persoonlijke boodschap toe te voegen. Nadat het formulier is verstuurd toont de bloem op deze pagina (vergeet niet om de pagina opnieuw te laden). 

Leg een bloem

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Guus Staats | 04 mei 2020

Foto van de plaquette, gemaakt 4 mei 2020


Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (zoals een correctie of aanvulling) doorgeven? Maak dan gebruik van de formulieren.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets anders melden? Kijk bij de veelgestelde vragen of stuur ons een bericht.

Tooltip contents