Adopteer een monument

Herdachte groepen: Vervolgden Nederland
Adopteer dit monument.
Dit monument is in schooljaar 2016-2017 geadopteerd door Wellantcollege.

Amsterdam, Buchenwald-monument (foto: Ars Longa Tentoonstellingen, Amsterdam)
Amsterdam, Buchenwald-monument (foto: B. van Bohemen / NIOD)
Ingang begraafplaats 'De Nieuwe Ooster' (bron: www.wikipedia.com)
Ingang van concentratiekamp Buchenwald (foto: US Holocaust Memorial Museum)
Gevangen in Buchenwald, bij de bevrijding 16 april 1945. Helemaal rechts onderaan, op de rug liggend, ziet men de latere psychiater Max Hamburger. Geheel verzwakt door tuberculose en minder dan 30 kilo wegend kwam hij terug in Nederland. Elie Wiesel is te

Het monument

Vorm en materiaal
Het Buchenwald-monument in Amsterdam is een graf, waarin een urn met aarde is begraven. Op de wit natuurstenen dekplaat zijn twee gebeeldhouwde handen aangebracht, die een urn vasthouden.

Tekst
De tekst op de dekplaat luidt:

'MENSEN
WEES
WAAKZAAM.
J. FUÇIK
AARDE UIT ALLE
MARTELAARSPLAATSEN
VAN EUROPA TEN TIJDE
VAN DE NAZI-OVERHEERSING
WERD BIJEENGEBRACHT
TE BUCHENWALD
EN HIER IN EEN URN BEGRAVEN'.

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Achternaam Voornamen Geboren Overleden
Meijden Hermanus 30-10-1924 17-04-1945

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het Buchenwald-monument herinnert de inwoners van Amsterdam aan alle mensen die tijdens de Tweede Wereldoorlog in het Duitse concentratiekamp Buchenwald zijn omgekomen.

Locatie
Het monument bevindt zich op begraafplaats 'De Nieuwe Ooster', gevestigd aan de Kruislaan te Amsterdam.

Bronnen

  • Om nooit te vergeten - Amsterdamse monumenten en gedenktekens ter herinnering aan de Tweede Wereldoorlog van Mies Bouhuys en Boris Klatser. (Bussum, Produktie Uitgeverij Thoth, 1995). ISBN 90 6868 124 9;
  • Gemeente Amsterdam.
Voor meer informatie
www.buchenwald.de

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht

Leg een bloem bij dit monument

In verband met het coronavirus wordt het aangeraden om thuis te blijven. Om u toch de mogelijkheid te geven bloemen te leggen bij het monument in uw buurt kunt u dat via deze website doen.

Bloemen

Breed Interreligieus Overleg Amsterdam Oost | 3 mei 2020

Nu we niet samen voor het monument staan, gedenken hen met deze eenvoudige bloem. Mensen zoals jij en ik, onschuldig uit hun huis gehaald, weggevoerd opgesloten en vermoord, alleen omdat zij Joods of Sinti Roma of een andere minderheid. Er kwamen maar weinigen thuis. Met deze kleine bloem gedenken en herdenken we ook alle moedigen die hun leven hebben gegeven voor onze vrijheid.

Hennie Landman | 28 april 2020

Omdat wij niet mogen vergeten!