Adopteer een monument

Herdachte groepen: Vervolgden Nederland
Ontwerper: Hildo Krop (1884-1970)
Onthulling: 1959
Adopteer dit monument.

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument 'Joodse grossiers' in Amsterdam is een relief van brons, met daarop in reliëf een davidster en twee mannen die een dode dragen. Onder het relief is een hardstenen plaquette met tekst aangebracht. Het gedenkteken is 1 meter 20 hoog, 1 meter 20 breed en 15 centimeter diep.

Tekst
De tekst op het monument luidt:

'GEDENK HET LEED
MAAR NIET OM STIL TE STAAN
VICTOR E. VAN VRIESLAND'.

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Op dit moment is dit monument nog niet gekoppeld aan personen uit het bestand van de Oorlogsgravenstichting.

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het monument 'Joodse grossiers' in Amsterdam is opgericht ter nagedachtenis aan de Joodse koopmannen die tijdens de Tweede Wereldoorlog door de bezetter van de markt werden verbannen en daarna als zoveel Amsterdamse Joden werden weggevoerd naar concentratiekampen.

Onthulling
Het monument is onthuld in 1959.

Locatie
Het monument is aangebracht op de trap naar de Grote Markthal van het Food Center Amsterdam aan de Jan van Galenstraat in Amsterdam.

Bronnen

  • Om nooit te vergeten - Amsterdamse monumenten en gedenktekens ter herinnering aan de Tweede Wereldoorlog van Mies Bouhuys en Boris Klatser. (Bussum, Produktie Uitgeverij Thoth, 1995). ISBN 90 6868 124 9;
  • Website Stadsdeel Westerpark (gemeente Amsterdam);
  • Michel Didier.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht

Leg een bloem bij dit monument

In verband met het coronavirus wordt het aangeraden om thuis te blijven. Om u toch de mogelijkheid te geven bloemen te leggen bij het monument in uw buurt kunt u dat via deze website doen.