Adopteer een monument

Herdachte groepen: Algemeen
Adopteer dit monument.
Dit monument is in schooljaar 2020-2021 geadopteerd door Flevoparkschool.

Amsterdam, monument op het Ceramplein (foto: Nationaal Comité 4 en 5 mei)
Amsterdam, monument op het Ceramplein (foto: Nationaal Comité 4 en 5 mei)
Amsterdam, monument op het Ceramplein (foto: Nationaal Comité 4 en 5 mei)

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument op het Ceramplein te Amsterdam is een gedenksteen. De steen is 30 centimeter hoog, 40 centimeter breed en 60 centimeter diep.

Tekst
De tekst op het monument luidt:

'HUN LEVEN, ONZE VRIJHEID.
1940 - 1945'.

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Op dit moment is dit monument nog niet gekoppeld aan personen uit het bestand van de Oorlogsgravenstichting.

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het monument op het Ceramplein herinnert de inwoners van Amsterdam aan de strijd die is geleverd in de Tweede Wereldoorlog en aan de herwonnen vrijheid en vrede.

Bron
Om nooit te vergeten - Amsterdamse monumenten en gedenktekens ter herinnering aan de Tweede Wereldoorlog van Mies Bouhuys en Boris Klatser. (Bussum, Produktie Uitgeverij Thoth, 1995). ISBN 90 6868 124 9.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht

Leg een bloem bij dit monument

In verband met het coronavirus wordt het aangeraden om thuis te blijven. Om u toch de mogelijkheid te geven bloemen te leggen bij het monument in uw buurt kunt u dat via deze website doen.

Bloemen

Vera | 4 mei 2020

Jitske | 3 mei 2020

Greet en Peter | 3 mei 2020

Kick, Malin, Bart en Fiona | 1 mei 2020

Ine en Rien | 30 april 2020

Niet wegkijken!

Barry & Janneke | 30 april 2020

Vreedzaam Amsterdam Oost | 30 april 2020

Opdat we diegenen blijven eren die hebben gevochten voor onze vrijheid en onze democratie. Al die strijders van over de hele wereld. Laten we hen blijven herinneren. En laten wij blijven strijden voor onze democratie en diverse samenleving, zodat hun offers niet voor niets zijn geweest <3

COC Amsterdam | 30 april 2020

COC Amsterdam Herdenken ook in deze tijd blijft belangrijk

Alle Kleuren Oost | 30 april 2020

Liesbeth | 28 april 2020