Adopteer een monument

Herdachte groepen: Verzet Nederland
Onthulling: 1945
Adopteer dit monument.

Het monument

Vorm en materiaal
De gedenkramen in de N.H. kerk te Workum (gemeente Súdwest-Fryslân) bestaan uit twee kleine gebrandschilderde glas-in-loodramen. Op het linkerraam wordt een zeilboot afgebeeld, die verstrikt is geraakt in de golven. Het rechterraam toont een palmboom.

Tekst
De tekst op het linkerraam is een bijbelspreuk uit Psalmen en luidt:

'HET IS MIJ GOED DAT IK
VERDRUKT BEN GEWEEST'.

De tekst op het rechterraam is de wapenspreuk van koningin Emma:

'PALMA SUB PONDERE
CRESCIT'.

De vertaling luidt: 'De palm groeit onder de verdrukking'.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

De gedenkramen in de N.H. kerk herinnert de inwoners van Workum (gemeente Nijefurd) aan de korte avonddiensten van dominee J. van Veen tijdens de bezetting, waarin hij de Workumer bevolking bemoedigend toesprak.

Direct na de Nederlandse capitulatie op 14 mei 1940 nam ds. J. van Veen, hervormd predikant te Workum, het initiatief iedere avond om acht uur voor een korte dienst bijeen te komen. Deze diensten duurden 20 minuten tot een halfuur. Na het zingen van een vers en na een gebed hield ds. Van Veen een korte preek aan de hand van zeer actuele teksten. Na enkele dagen al zag men in de Grote Kerk Workumers komen van alle kerken en richtingen. De vergadering van burgemeester en wethouders die om zeven uur begon, werd van acht uur tot half negen onderbroken, zodat het voltallige college de korte avonddienst kon bijwonen. Velen hadden behoefte aan deze opbeurende woorden in de zo moeilijke omstandigheden. De toenmalige burgemeester van Workum, mr. W.M. Oppedijk-Van Veen heeft ds. Van Veen in september 1940 aangeraden het aantal diensten te verminderen, aangezien de heer Oppedijk vreesde dat de bijeenkomsten te veel van de predikant zouden vergen. Er is toen nog een tijdlang op woensdagavond een dienst gehouden.

Oprichting
Om de waardering, die velen voor het werk van ds. Van Veen voelden, tot uitdrukking te brengen, zijn na de bevrijding in de kerk twee kleine gedenkramen aangebracht met de teksten van twee van de opmerkelijkste preken.

Locatie
De gedenkramen bevinden zich in het zuidertransept van de N.H. kerk te Workum (gemeente Súdwest-Fryslân).

Bronnen

  • Verzetsmuseum Friesland: www.verzetsmuseum.nl;
  • Tekens aan de weg - Tekens aan de wand van C. Reitsma (Leeuwarden, 1980). ISBN 9033020009.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht