Naar overzicht
Naar overzicht
  • Het monument
  • Leg een bloem
  • Uw verhaal

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument op de Algemene begraafplaats te Workum (gemeente Súdwest-Fryslân) is een gedenksteen, waarop een zwarte plaquette is bevestigd.

Teksten
De tekst op de gedenksteen luidt:

‘JOH. 15 VERS 13

DOOR VRIENDEN EN BEKENDEN AANGEBODEN’.

De tekst op de plaquette luidt:

‘IN MEMORIAM
DOUWE de BOER
* 4 – 4 – 1890
† 2 – 6 – 1944
TE VUGHT
MAN EN VADER VAN
A. de BOER- v.d. LAAN
EN KINDEREN’.

De inhoud van Johannes 15, vers 13 luidt:
‘Niemand heeft grotere liefde dan hij, die zijn leven geeft voor zijn vrienden’.

De geschiedenis

Het monument op de Algemene begraafplaats te Workum (gemeente Nijefurd) is opgericht ter nagedachtenis aan de verzetsman Douwe de Boer, die op 2 juni 1944 in het concentratiekamp Vught is omgekomen.

Douwe de Boer werd geboren op 4 april 1890 in Workum. Hij was postbesteller en voorzag tijdens de bezetting vele onderduikers van bonkaarten. Hij deed dat ook voor zijn jongste zoon Sjoerd, die in Heerenveen was ondergedoken. De jongen werd door Sikke Wolters, een beruchte handlanger van de Sicherheitsdienst, opgepakt. Zowel Sjoerd als andere gearresteerde onderduikers werd door Wolters gemarteld. Daardoor kwam die al spoedig aan de weet waar de bonkaarten vandaan kwamen. Douwe de Boer werd op 18 september 1943 gearresteerd, waarna hij tot 8 januari 1944 in het huis van bewaring in Leeuwarden zat opgesloten. Daarna werd hij op transport gesteld naar kamp Vught, waar hij op 2 juni 1944 overleed.

Oorlogsslachtoffers

Er zijn nog geen personen uit de database van de Oorlogsgravenstichting gekoppeld aan dit monument.

De Oorlogsgravenstichting heeft een database met namen en verhalen van oorlogsslachtoffers. Veel van deze slachtoffers worden herdacht door middel van een monument. Wilt u ons helpen om de namen en verhalen van slachtoffers te koppelen aan het monument waarop hun naam vermeld staat? Kijk dan op de website van de Oorlogsgravenstichting, ziet u in de database een naam die ook voorkomt op dit monument? Maak dan een account aan en koppel de persoon uit de database aan dit monument. Enkele dagen na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Meer informatie

Locatie
Het monument bevindt zich op de Algemene begraafplaats aan de Spoordijk te Workum (gemeente Súdwest-Fryslân).

Bronnen

  • Verzetsmuseum Friesland: www.verzetsmuseum.nl;
  • Tekens aan de weg – Tekens aan de wand, C. Reitsma (Leeuwarden, 1980). ISBN 9033020009.

Leg een bloem bij dit monument

Klik op onderstaande knop om een digitale bloem bij dit monument te leggen. Je kunt kiezen uit een rode gerbera, een witte roos of een blauwe Iris. Ook is het mogelijk om een persoonlijke boodschap toe te voegen. Nadat het formulier is verstuurd toont de bloem op deze pagina (vergeet niet om de pagina opnieuw te laden). 

Leg een bloem

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers


Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (zoals een correctie of aanvulling) doorgeven? Maak dan gebruik van de formulieren.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets anders melden? Kijk bij de veelgestelde vragen of stuur ons een bericht.

Tooltip contents