Adopteer een monument

Herdachte groepen: Burgerslachtoffers
Ontwerper: J. Weijnand
Adopteer dit monument.

Het monument

Vorm en materiaal
Het gedenkraam aan de Pieter de Hoochstraat te Amsterdam is een gebrandschilderd glas-in-loodraam.

Tekst
De tekst op het gedenkteken luidt:

'VOOR DE OORLOGSSLACHTOFFERS
VAN DE POST EN TELEFOONDIENST'.

Wijziging
Het monument is tijdelijk opgeslagen.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het gedenkraam aan de Pieter de Hoochstraat te Amsterdam is opgericht ter nagedachtenis aan medewerkers van de Post en Telefoondienst die tijdens de bezettingsjaren door oorlogshandelingen zijn omgekomen.

Bron
Om nooit te vergeten - Amsterdamse monumenten en gedenktekens ter herinnering aan de Tweede Wereldoorlog van Mies Bouhuys en Boris Klatser. (Bussum, Produktie Uitgeverij Thoth, 1995). ISBN 90 6868 124 9.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht