Adopteer een monument

Herdachte groepen: Algemeen
Ontwerper: Jan Ketterings
Onthulling: 31 oktober 1964
Adopteer dit monument.

Grave, 'Mobilisatie-monument' (Foto: M. Janssen Reinen)

Het monument

Vorm en materiaal
Het 'Mobilisatie-monument' in Grave is een bronzen reliëf van een soldaat. Zijn linkerarm houdt hij beschermend boven het dorp en met zijn rechterarm wijst hij waarschuwend in de lucht. Het gedenkteken is 1 meter 50 hoog, 1 meter 50 breed en 2 meter diep.

Tekst
De tekst op het reliëf luidt:

'WIJ GINGEN EN KWAMEN
NA JAREN WEEROM
1 MEI 1892 - 8 MAART 1938'.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het 'Mobilisatie-monument' herinnert de inwoners van Grave aan het in staat van paraatheid brengen van het Nederlandse leger in 1939, vanwege de toenemende oorlogsdreiging uit het oosten.

Op 28 augustus 1939 kondigde de Nederlandse regering de algemene mobilisatie af. Iedereen die tussen 1924 en 1939 zijn dienstplicht had vervuld, werd opgeroepen. De volgende dag trokken 144.000 militairen en 14.000 paarden naar hun bestemming. Uiteindelijk waren er meer dan 300.000 militairen onder de wapenen. Ter versterking van de verdedigingslinie werden verscheidene gebieden geïnundeerd (onder water gezet) en werden bij de belangrijkste bruggen kazematten gevestigd. De legerleiding had de Grebbelinie bij Rhenen als verdedigingszone aangewezen.

Soldaten van het 5de, 16e en het 21ste Regiment Infanterie werden hier ingekwartierd bij de bevolking. De bataljons aan het Maas-Waalkanaal vielen onder supervisie van een commandant die in Grave was gelegerd. Ook verbleef hier het 14e Regiment Infanterie. Dit regiment bestond voor een groot deel uit soldaten die afkomstig waren van de Zeeuwse en Zuid-Hollandse eilanden.

Onthulling
Het monument is onthuld op 31 oktober 1964.

Bronnen

  • Gemeente Grave;
  • Ter nagedachtenis en ter bezinning - Oorlogs- en verzetsmonumenten in Nijmegen en omgeving van Margreet Janssen Reinen, Miep Janssen Reinen-Wannet en Ab Uijen. (Molenhoek 1994). ISBN 90-71832-25-2;
  • Een monumentaal oorlogsverhaal - De Meierij tussen 1939 en 1945 in ruim 100 gedenktekens van Frans van Gaal, Jacques van Eekelen en Ruud Vermeer ('s-Hertogenbosch, Adr. Heinen Uitgevers, 2003). ISBN 90 7070 6539.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht