Naar overzicht
Naar overzicht
  • Het monument
  • Leg een bloem
  • Uw verhaal

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument voor Frederik J.M. Ox en Ferdinand Ploeger te Amsterdam is een ingemetselde plaquette van hardsteen.

Tekst
De tekst op de gedenkplaat luidt:

‘HIER VIELEN IN DEN STRIJD
VOOR DE BEVRIJDING
NA HELDHAFTIG VERZET
OP 15 JUNI 1944:
FREDERIK J.M. OX
GEB. 3 MEI 1920
FERDINAND PLOEGER
GEB 21 DEC. 1915’.

De geschiedenis

Het monument voor Frederik J.M. Ox en Ferdinand Ploeger in Amsterdam is opgericht ter nagedachtenis aan de twee verzetsmannen die hier op 15 juli 1944 in een vuurgevecht met de Duitsers zijn geraakt.

Fredrik Johannes Marcus (Freek) Ox werd geboren op 3 mei 1920 in Amsterdam. Hij was metaaldraaier (dokwerker) en communist. In de beginjaren van de Tweede Wereldoorlog verspreidde hij illegale pamfletten onder zijn collega’s en riep hen in februari 1941 op te staken (de zogeheten Februaristaking). Vanwege zijn activiteiten moest hij onderduiken. Hij was actief als medewerker van het illegale blad De Waarheid en in
Amsterdam, Leiden en Almelo was betrokken bij sabotageacties, overvallen en liquidaties van enkele informanten van de Sicherheitspolizei (Sipo).

Ferdinand (Ferry) Ploeger werd geboren op 21 december 1915 in Amsterdam. Hij was tot eind 1941 werkzaam als huisschilder. Na een ziekte gedurende een jaar te hebben ‘gerekt’, dook hij onder. Kort na de bezetting verspreidde hij voor de illegale Communistische Partij Nederland (CPN), zelfgemaakte pamfletten in de Amsterdamse
Kinkerbuurt. Ook plakte hij anti-Duitse manifesten en leuzen op muren. Later verspreidde hij ook De Waarheid. Begin 1941 was hij betrokken bij het organiseren van de Februaristaking. Ook zamelde hij gelden en bonkaarten in ten behoeve van het Solidariteitsfonds, waaruit onderduikers en verwanten van gearresteerden een uitkering kregen.

Voor de Raad van Verzet – een Nederlandse koepel van verzetsorganisaties – waren Ploeger en Ox betrokken bij een aantal liquidaties van Nederlandse Sipo-handlangers. Op 15 juli 1944 wilden ze samen Sipo-medewerker W.C. Mollis liquideren. Beiden werden echter aangehouden, ontwapend en na een ontsnappingspoging zwaargewond opnieuw gearresteerd. Ox overleed nog diezelfde dag. Onduidelijk is of Ploeger de volgende dag in het
Huis van Bewaring aan de Weteringschans aan zijn verwondingen bezweek of dat hij werd doodgeschoten in de duinen bij Overveen.

Het stoffelijk overschot van Freek Ox werd op 18 juli 1944 in het Crematorium Westerveld te Driehuis verast en in het register opgenomen onder de op zijn valse persoonsbewijs vermelde naam ‘nr 16027, Frederik J. Knol, oud 24 jaar’. De as werd in een algemene nis geplaatst en na de oorlog verstrooid. Ferry Ploeger ligt begraven op
de Eerebegraafplaats te Bloemendaal. Beide verzetsmannen staan vermeld in de Erelijst van Gevallenen 1940-1945 die zich in de hal van de Tweede Kamer der Staten-Generaal bevindt.

Onthulling
De plaquette is in juli 1945 onthuld.

Oorlogsslachtoffers

Achternaam Voornamen Geboren Overleden

De Oorlogsgravenstichting heeft een database met namen en verhalen van oorlogsslachtoffers. Veel van deze slachtoffers worden herdacht door middel van een monument. Wilt u ons helpen om de namen en verhalen van slachtoffers te koppelen aan het monument waarop hun naam vermeld staat? Kijk dan op de website van de Oorlogsgravenstichting, ziet u in de database een naam die ook voorkomt op dit monument? Maak dan een account aan en koppel de persoon uit de database aan dit monument. Enkele dagen na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Meer informatie

Locatie
Het monument is aangebracht in de gevel van een pand aan de Gerrit van der Veenstraat in Amsterdam.

Bronnen

  • Om nooit te vergeten – Amsterdamse monumenten en gedenktekens ter herinnering aan de Tweede Wereldoorlog van Mies Bouhuys en Boris Klatser. (Bussum, Produktie Uitgeverij Thoth, 1995). ISBN 90 6868 124 9;
  • Eerebegraafplaats Bloemendaal van Peter H. Heere en Arnold Th. Vernooij (Staatsdrukkerij, 2005);
  • Website Eerebegraafplaats Bloemendaal;
  • Slachtofferregister van de Nederlandse Oorlogsgravenstichting.

Leg een bloem bij dit monument

Klik op onderstaande knop om een digitale bloem bij dit monument te leggen. Je kunt kiezen uit een rode gerbera, een witte roos of een blauwe Iris. Ook is het mogelijk om een persoonlijke boodschap toe te voegen. Nadat het formulier is verstuurd toont de bloem op deze pagina (vergeet niet om de pagina opnieuw te laden). 

Leg een bloem

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers


Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (zoals een correctie of aanvulling) doorgeven? Maak dan gebruik van de formulieren.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets anders melden? Kijk bij de veelgestelde vragen of stuur ons een bericht.

Tooltip contents