Adopteer een monument

Herdachte groepen: Militairen in dienst van het Ned. Kon. 1940-1945
Ontwerper: Jac Maris (1900-1996)
Onthulling: 1947
Adopteer dit monument.
Dit monument is in schooljaar 2020-2021 geadopteerd door R.K. Basisschool St. Joris.

Heumen, 'Monument voor Nederlandse Militairen' (Foto: B. van Bohemen / NIOD)
Heumen, 'Monument voor Nederlandse Militairen' (Foto: B. van Bohemen / NIOD)

Het monument

Vorm en materiaal
Het 'Monument voor Nederlandse Militairen' in Heumen is een wit beeld van een vrouwenfiguur die een gesneuvelde soldaat in haar armen vasthoudt. De kunstenaar koos voor een monument in
kunststeen, gemaakt met een soort mortel, wat niet zo duur was als natuursteen. Het beeld is geplaatst op een bakstenen voetstuk met plaquette.

Tekst
De tekst op de plaquette luidt:

'TER NAGEDACHTENIS AAN
DE OP 10 MEI 1940
VOOR HET VADERLAND
GESNEUVELDE SOLDATEN
VAN 1-26 R.I.
DR. J. POSTMA KAPT. J. JONKER J. VAN DER WAL
M. SNIJDER E.N. KOTTEN J. EDINK
W.J. ANGENENT W.L.H. GEERITS R.W. GROEN
J. VAN EWIJK J.J. VAN LANKVELD H.W. WOLF
W.J.J. WOUTERS P.C. DEN HOEDT G.J. DE VALK
TH.J. RECKMAN G. KOSTER H.J. VAN DER LAAR
CH.W. VAN DE POEL H.J. SCHAPINK J.B. SCHOMAKER
H.J. VOS A.J.M. WILLENBORG H. VAN DER VLIS'.

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Achternaam Voornamen Geboren Overleden
Angenent Wilhelmus Johannes 11-12-1920 12-05-1940

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het 'Monument voor Nederlandse Militairen' in Heumen is opgericht ter nagedachtenis aan de 24 militairen die op 10 mei 1940 in de strijd om de brug van Grave zijn gesneuveld. Al begin september 1940 was het monument voltooid en werd het aan de pers getoond.

De namen van de 24 slachtoffers luiden:

W.J. Angenent, J. Edink, J. Van Ewijk, W.L.H. Geerits, R.W. Groen, P.C. Den Hoedt, Kapt. J. Jonker, G. Koster, E.N. Kotten, H.J. van der Laar, J.J. van Lankveld, Ch.W. van de Poel, Dr. J. Postma, Th.J. Reckman, H.J. Schapink, J.B. Schomaker, M. Snijder, G.J. De Valk, H. van der Vlis, H.J. Vos, J. Van Der Wal, A.J.M. Willenborg, H.W. Wolf en W.J.J. Wouters.

Bewakers hadden de sluisbrug van Heumen neergelaten voor leden van een Duits overvalcommando, die zich had verkleed als Nederlandse marechaussees en burgers. In de gevechten die volgden, sneuvelden 24 Nederlandse militairen. Door de felle tegenstand werd het de bezetter moeilijk gemaakt om de brug van Grave snel en onbeschadigd te veroveren.

Tijdens de oorlog was het monument blijven staan
in de tuin van Maris’ woning te Heumen, waar de soldaten van het 26e regiment infanterie ieder jaar op 10 mei bijeenkwamen.7 Het zou nog tot 31 mei 1947 duren totdat het monument definitief zijn mooie plaats kreeg bij de Heumense sluis en burgemeester G.J.C.A. Nillesen het kon onthullen.

Onthulling
Het monument is onthuld in 1947 door burgemeester G.J.C.A. Nillesen.

Locatie
Het beeld staat op de hoek Monumentweg/Dorpstraat te Heumen.

Bronnen

  • Ter nagedachtenis en ter bezinning - Oorlogs- en verzetsmonumenten in Nijmegen en omgeving van Margreet Janssen Reinen, Miep Janssen Reinen-Wannet en Ab Uijen. (Molenhoek 1994). ISBN 90-71832-25-2;
  • Jaarboek Numaga, gewijd aan heden en verleden van Nijmegen en omgeving, jaargang lVI– 2009.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht

Leg een bloem bij dit monument

In verband met het coronavirus wordt het aangeraden om thuis te blijven. Om u toch de mogelijkheid te geven bloemen te leggen bij het monument in uw buurt kunt u dat via deze website doen.

Bloemen

Gerda Onrust Koster | 4 mei 2020

...en ook mijn opa Gerard Koster die 80 jaar geleden zijn leven gaf aan het begin van de 5 jaren Duitse bezetting! Ik draag zijn naam met ere.

Herma de Wilde-Koster | 4 mei 2020

Voor mij opa, G. Koster, die hier op 10 mei 1940 door een granaatscherf is geraakt en hierbij is gesneuve ld. Opdat wij nooit vergeten ♡

Wilbert Kruijsen | 4 mei 2020

Laten wij herdenken opdat wij hen niet vergeten voor hun daden.