Naar overzicht
Naar overzicht
  • Het monument
  • Leg een bloem
  • Uw verhaal

Het monument

Vorm en materiaal
Het ‘Monument voor Nederlandse Militairen’ in Heumen is een wit beeld van een vrouwenfiguur die een gesneuvelde soldaat in haar armen vasthoudt. De kunstenaar koos voor een monument in kunststeen, gemaakt met een soort mortel, wat niet zo duur was als natuursteen. Het beeld is geplaatst op een bakstenen voetstuk met plaquette.

Tekst
De tekst op de plaquette luidt:

‘TER NAGEDACHTENIS AAN
DE OP 10 MEI 1940
VOOR HET VADERLAND
GESNEUVELDE SOLDATEN
VAN 1-26 R.I.
DR. J. POSTMA KAPT. J. JONKER J. VAN DER WAL
M. SNIJDER E.N. KOTTEN J. EDINK
W.J. ANGENENT W.L.H. GEERITS R.W. GROEN
J. VAN EWIJK J.J. VAN LANKVELD H.W. WOLF
W.J.J. WOUTERS P.C. DEN HOEDT G.J. DE VALK
TH.J. RECKMAN G. KOSTER H.J. VAN DER LAAR
CH.W. VAN DE POEL H.J. SCHAPINK J.B. SCHOMAKER
H.J. VOS A.J.M. WILLENBORG H. VAN DER VLIS’.

De geschiedenis

Het ‘Monument voor Nederlandse Militairen’ in Heumen is opgericht ter nagedachtenis aan de militairen die bij gevechten tijdens de Duitse aanval op Nederland in de meidagen van 1940 zijn gesneuveld bij de sluisbrug van Heumen en op de Grebbeberg. Al begin september 1940 was het monument voltooid en werd het aan de pers getoond.

De namen van de 24 slachtoffers luiden:

W.J. Angenent, J. Edink, J. Van Ewijk, W.L.H. Geerits, R.W. Groen, P.C. Den Hoedt, Kapt. J. Jonker, G. Koster, E.N. Kotten, H.J. van der Laar, J.J. van Lankveld, Ch.W. van de Poel, Dr. J. Postma, Th.J. Reckman, H.J. Schapink, J.B. Schomaker, M. Snijder, G.J. De Valk, H. van der Vlis, H.J. Vos, J. Van Der Wal, A.J.M. Willenborg, H.W. Wolf en W.J.J. Wouters.

Gedurende de Tweede Wereldoorlog was het monument blijven staan in de tuin van Maris’ woning te Heumen, waar de soldaten van het 26e regiment infanterie ieder jaar op 10 mei bijeenkwamen. Het zou nog tot 31 mei 1947 duren totdat het monument definitief een passende plek kreeg bij de Heumense sluis.

Onthulling
Het monument is in 1947 onthuld door burgemeester W.G.F.G. van ‘t Hullenaar.

Oorlogsslachtoffers

Achternaam Voornamen Geboren Overleden

De Oorlogsgravenstichting heeft een database met namen en verhalen van oorlogsslachtoffers. Veel van deze slachtoffers worden herdacht door middel van een monument. Wilt u ons helpen om de namen en verhalen van slachtoffers te koppelen aan het monument waarop hun naam vermeld staat? Kijk dan op de website van de Oorlogsgravenstichting, ziet u in de database een naam die ook voorkomt op dit monument? Maak dan een account aan en koppel de persoon uit de database aan dit monument. Enkele dagen na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Meer informatie

Locatie
Het beeld staat op de hoek Monumentweg/Kapitein Postmalaan te Heumen.

Bronnen

  • Ter nagedachtenis en ter bezinning – Oorlogs- en verzetsmonumenten in Nijmegen en omgeving van Margreet Janssen Reinen, Miep Janssen Reinen-Wannet en Ab Uijen. (Molenhoek 1994). ISBN 90-71832-25-2;
  • Jaarboek Numaga, gewijd aan heden en verleden van Nijmegen en omgeving, jaargang lVI– 2009.

Leg een bloem bij dit monument

Klik op onderstaande knop om een digitale bloem bij dit monument te leggen. Je kunt kiezen uit een rode gerbera, een witte roos of een blauwe Iris. Ook is het mogelijk om een persoonlijke boodschap toe te voegen. Nadat het formulier is verstuurd toont de bloem op deze pagina (vergeet niet om de pagina opnieuw te laden). 

Leg een bloem

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers


Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (zoals een correctie of aanvulling) doorgeven? Maak dan gebruik van de formulieren.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets anders melden? Kijk bij de veelgestelde vragen of stuur ons een bericht.

Tooltip contents