Adopteer een monument

Herdachte groepen: Verzet Nederland
Adopteer dit monument.

Workum, monument op de Algemene begraafplaats (foto: Bert Deelman CC BY 3.0)
Workum, monument op de Algemene begraafplaats (foto: Bert Deelman CC BY 3.0)

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument op de Algemene begraafplaats te Workum (gemeente Súdwest-Fryslân) is een gedenksteen, waarop een zwarte plaquette is bevestigd.

Teksten
De tekst op de gedenksteen luidt:

'JOH. 15 VERS 13

DOOR VRIENDEN EN BEKENDEN AANGEBODEN'.

De tekst op de plaquette luidt:

'IN MEMORIAM
DOUWE de BOER
* 4 - 4 - 1890
† 2 - 6 - 1944
TE VUGHT
MAN EN VADER VAN
A. de BOER- v.d. LAAN
EN KINDEREN'.

De inhoud van Johannes 15, vers 13 luidt:
'Niemand heeft grotere liefde dan hij, die zijn leven geeft voor zijn vrienden'.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het monument op de Algemene begraafplaats te Workum (gemeente Nijefurd) is opgericht ter nagedachtenis aan de verzetsman Douwe de Boer, die op 2 juni 1944 in het concentratiekamp Vught is omgekomen.

Douwe de Boer werd geboren op 4 april 1890 in Workum. Hij was postbesteller en voorzag tijdens de bezetting vele onderduikers van bonkaarten. Hij deed dat ook voor zijn jongste zoon Sjoerd, die in Heerenveen was ondergedoken. De jongen werd door Sikke Wolters, een beruchte handlanger van de Sicherheitsdienst, opgepakt. Zowel Sjoerd als andere gearresteerde onderduikers werd door Wolters gemarteld. Daardoor kwam die al spoedig aan de weet waar de bonkaarten vandaan kwamen. Douwe de Boer werd op 18 september 1943 gearresteerd, waarna hij tot 8 januari 1944 in het huis van bewaring in Leeuwarden zat opgesloten. Daarna werd hij op transport gesteld naar kamp Vught, waar hij op 2 juni 1944 overleed.

Locatie
Het monument bevindt zich op de Algemene begraafplaats aan de Spoordijk te Workum (gemeente Súdwest-Fryslân).

Bronnen

  • Verzetsmuseum Friesland: www.verzetsmuseum.nl;
  • Tekens aan de weg - Tekens aan de wand, C. Reitsma (Leeuwarden, 1980). ISBN 9033020009.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht