Naar overzicht
Naar overzicht
  • Het monument
  • Leg een bloem
  • Uw verhaal

Het monument

Vorm en materiaal
Het ‘Monument voor Nederlandse Militairen’ in Katwijk (gemeente Land van Cuijk) is een zandstenen obelisk, bekroond met een kruis. De zuil is 7 meter hoog.

Teksten
De tekst op de voorzijde van de zuil luidt:

‘VAN
DE BURGERIJ
VAN HET LAND VAN CUYK
HET BATALJON II-26 R.I.
EN HET KORPS P.T.
AAN HUN KAMERADEN
GEVALLEN 10 MEI 1940
HUN PLICHT VERVULLEND
IN DEN ONGELIJKEN STRIJD
TEGEN DEN DUITSCHEN
OVERWELDIGER’.

Op de zijkanten van de zuil staan de namen van 25 gesneuvelde Nederlandse soldaten vermeld:

‘P. BANNENBERG SERGT. 2-II-26 R.I. P.M. JASPERS KORP. KORPS P.T.
J. BAVINCK SOLD. 1-II-26 R.I. P.J. LITJENS SOLD. 3-II-26 R.I.
D. BEERS KORP. KORPS P.T. J.F. MALLENS SOLD. 1-II-26 R.I.
P.J.J. CLEVIS SERGT. 3-II-26 R.I. F. NEFS SEGT. KORPS P.T.
D.J. COMPIER KORP. KORPS P.T. J.H. PELS KORP. KORPS P.T.
M. v.’t GELOOF SOLD. 1-II-26 R.I. J. POPPELIERS SOLD. 1-II-26 R.I.
J.J. GROENENBERG SOLD. 3-II-26 R.I. M. ROOS SOLD. 4-II-26 R.I.
G.T. v. GRINSVEN SERGT.2-II-26 R.I. A. STOETS KORP. KORPS P.T.
A.S. HENDRIKS SERGT. 4-II-26 R.I. J. TROMP KORP. 3-II-26 R.I.
F.G.H. v. HOOGENHUIZE KAPT.CDT 3-II-26 R.I. P.L.VERPLAK KORP.KORPSP.T.
A.J. JACOBS KORP. 1-II-26 R.I. K. VERWEY SOLD. 4-II-26 R.I.
W.H. JANSSEN SOLD. 3-II-26 R.I. J.H.A. ter LAAK KORP. KORPS P.T.’

Symboliek
Het kruis is niet alleen een symbool van het christelijke geloof, maar herinnert tevens aan het offer dat de oorlogsslachtoffers brachten voor een leven in vrijheid.

De geschiedenis

Het ‘Monument voor Nederlandse Militairen’ in Katwijk (gemeente Land van Cuijk) is opgericht ter nagedachtenis aan de 25 Nederlandse militairen van het Bataljon II-26 R.I. en het Korps P.T. die op 10 mei 1940 bij de strijd tegen de bezetter op de Maaslinie (die van Katwijk tot de Gennepse spoorbrug liep) zijn gesneuveld.

De namen van de 25 slachtoffers luiden: P. Bannenberg, J. Bavinck, D. Beers, P.J.J. Clevis, D.J. Compier, M. van ‘t Geloof, J.J. Groenenberg, G.T. van Grunsven, A.S. Hendriks, F.G.H. van Hoogenhuize, A.J. Jacobs, H. Janssen, P.M. Jaspers, P.J. Litjens, J.F. Mallens, F. Nefs, J.H. Pels, J. Poppeliers, M. Roos, J. van de Rijt, A. Stoets, J. Tromp, P.L. Verplak, K. Verwey en J.H.A. ter Laak.

Johannes Hermanus Arnoldus Maria ter Laak behoorde tot het detachement politietroepen dat in Katwijk was gelegerd. Hij kreeg de opdracht de gevangengenomen NSB’ers op 10 mei 1940 naar Frankrijk te brengen en hen te executeren. In Marseille werd dit besluit herroepen en werden de NSB’ers vrijgelaten. De groep militaire politie vertrok met het schip ‘de Beatrix’ naar Engeland. Op 1 oktober 1941 is Ter Laak boven Nederland gedropt. Door verraad werd hij op 13 februari 1942 in Den Haag gearresteerd door de bezetter. Om 7 september 1944 is Ter Laak in het concentratiekamp Mauthausen om het leven gekomen.

De militairen D.J. Compier, A. Stoets en P.L. Verplak liggen gezamenlijk begraven op de Bijzondere begraafplaats aan de Mariagaarde in Katwijk.

Oprichting
Een van de initiatiefnemers voor de oprichting van het monument was kapitein B. Hueting, oud-commandant van de compagnie die in 1940 gelegerd was in Cuijk.

Onthulling
Het monument is onthuld op 12 juli 1947 door baron Van Voorst tot Voorst.

Oorlogsslachtoffers

Achternaam Voornamen Geboren Overleden

De Oorlogsgravenstichting heeft een database met namen en verhalen van oorlogsslachtoffers. Veel van deze slachtoffers worden herdacht door middel van een monument. Wilt u ons helpen om de namen en verhalen van slachtoffers te koppelen aan het monument waarop hun naam vermeld staat? Kijk dan op de website van de Oorlogsgravenstichting, ziet u in de database een naam die ook voorkomt op dit monument? Maak dan een account aan en koppel de persoon uit de database aan dit monument. Enkele dagen na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Meer informatie

Bronnen

  • Gemeente Land van Cuijk;
  • Ter nagedachtenis en ter bezinning – Oorlogs- en verzetsmonumenten in Nijmegen en omgeving van Margreet Janssen Reinen, Miep Janssen Reinen-Wannet en Ab Uijen. (Molenhoek 1994). ISBN 90-71832-25-2;
  • Sta een ogenblik stil… Monumentenboek 1940/1945 van Wim Ramaker, Ben van Bohemen. (Kampen, Uitgeversmaatschappij J.H. Kok Matrijs, 1980). ISBN 90 242 0185 3.

Leg een bloem bij dit monument

Klik op onderstaande knop om een digitale bloem bij dit monument te leggen. Je kunt kiezen uit een rode gerbera, een witte roos of een blauwe Iris. Ook is het mogelijk om een persoonlijke boodschap toe te voegen. Nadat het formulier is verstuurd toont de bloem op deze pagina (vergeet niet om de pagina opnieuw te laden). 

Leg een bloem

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers


Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (zoals een correctie of aanvulling) doorgeven? Maak dan gebruik van de formulieren.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets anders melden? Kijk bij de veelgestelde vragen of stuur ons een bericht.

Tooltip contents