Adopteer een monument

Herdachte groepen: Militairen in dienst van het Ned. Kon. 1940-1945
Ontwerper: A.M. van Breugel
Onthulling: 12 juli 1947
Adopteer dit monument.
Dit monument is in schooljaar 2019-2020 geadopteerd door RKBS De Zevensprong.

Katwijk, 'Monument voor Nederlandse Militairen' (foto: G. Haerkens)
Katwijk, graf van D.J. Compier, A. Stoets en P.L. Verplak (foto: Marcel Jans)

Het monument

Vorm en materiaal
Het 'Monument voor Nederlandse Militairen' in Katwijk (gemeente Cuijk) is een zandstenen obelisk, bekroond met een kruis. De zuil is 7 meter hoog.

Teksten
De tekst op de voorzijde van de zuil luidt:

'VAN
DE BURGERIJ
VAN HET LAND VAN CUYK
HET BATALJON II-26 R.I.
EN HET KORPS P.T.
AAN HUN KAMERADEN
GEVALLEN 10 MEI 1940
HUN PLICHT VERVULLEND
IN DEN ONGELIJKEN STRIJD
TEGEN DEN DUITSCHEN
OVERWELDIGER'.

Op de zijkanten van de zuil staan de namen van 25 gesneuvelde Nederlandse soldaten vermeld:

'P. BANNENBERG SERGT. 2-II-26 R.I. P.M. JASPERS KORP. KORPS P.T.
J. BAVINCK SOLD. 1-II-26 R.I. P.J. LITJENS SOLD. 3-II-26 R.I.
D. BEERS KORP. KORPS P.T. J.F. MALLENS SOLD. 1-II-26 R.I.
P.J.J. CLEVIS SERGT. 3-II-26 R.I. F. NEFS SEGT. KORPS P.T.
D.J. COMPIER KORP. KORPS P.T. J.H. PELS KORP. KORPS P.T.
M. v.'t GELOOF SOLD. 1-II-26 R.I. J. POPPELIERS SOLD. 1-II-26 R.I.
J.J. GROENENBERG SOLD. 3-II-26 R.I. M. ROOS SOLD. 4-II-26 R.I.
G.T. v. GRINSVEN SERGT.2-II-26 R.I. A. STOETS KORP. KORPS P.T.
A.S. HENDRIKS SERGT. 4-II-26 R.I. J. TROMP KORP. 3-II-26 R.I.
F.G.H. v. HOOGENHUIZE KAPT.CDT 3-II-26 R.I. P.L.VERPLAK KORP.KORPSP.T.
A.J. JACOBS KORP. 1-II-26 R.I. K. VERWEY SOLD. 4-II-26 R.I.
W.H. JANSSEN SOLD. 3-II-26 R.I. J.H.A. ter LAAK KORP. KORPS P.T.'

Symboliek
Het kruis is niet alleen een symbool van het christelijke geloof, maar herinnert tevens aan het offer dat de oorlogsslachtoffers brachten voor een leven in vrijheid.

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Achternaam Voornamen Geboren Overleden
Bannenberg Peter Johannes Theodorus 30-10-1904 20-05-1940
Bavinck Johannes 12-02-1916 10-05-1940
Beers Dirk 08-11-1916 10-05-1940

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het 'Monument voor Nederlandse Militairen' in Katwijk (gemeente Cuijk) is opgericht ter nagedachtenis aan de 25 Nederlandse militairen van het Bataljon II-26 R.I. en het Korps P.T. die op 10 mei 1940 bij de strijd tegen de bezetter op de Maaslinie (die van Katwijk tot de Gennepse spoorbrug liep) zijn gesneuveld.

De namen van de 25 slachtoffers luiden: P. Bannenberg, J. Bavinck, D. Beers, P.J.J. Clevis, D.J. Compier, M. van 't Geloof, J.J. Groenenberg, G.T. van Grunsven, A.S. Hendriks, F.G.H. van Hoogenhuize, A.J. Jacobs, H. Janssen, P.M. Jaspers, P.J. Litjens, J.F. Mallens, F. Nefs, J.H. Pels, J. Poppeliers, M. Roos, J. van de Rijt, A. Stoets, J. Tromp, P.L. Verplak, K. Verwey en J.H.A. ter Laak.

Johannes Hermanus Arnoldus Maria ter Laak behoorde tot het detachement politietroepen dat in Katwijk was gelegerd. Hij kreeg de opdracht de gevangengenomen NSB'ers op 10 mei 1940 naar Frankrijk te brengen en hen te executeren. In Marseille werd dit besluit herroepen en werden de NSB'ers vrijgelaten. De groep militaire politie vertrok met het schip 'de Beatrix' naar Engeland. Op 1 oktober 1941 is Ter Laak boven Nederland gedropt. Door verraad werd hij op 13 februari 1942 in Den Haag gearresteerd door de bezetter. Om 7 september 1944 is Ter Laak in het concentratiekamp Mauthausen om het leven gekomen.

De militairen D.J. Compier, A. Stoets en P.L. Verplak liggen gezamenlijk begraven op de Bijzondere begraafplaats aan de Mariagaarde in Katwijk.

Oprichting
Een van de initiatiefnemers voor de oprichting van het monument was kapitein B. Hueting, oud-commandant van de compagnie die in 1940 gelegerd was in Cuijk.

Onthulling
Het monument is onthuld op 12 juli 1947 door baron Van Voorst tot Voorst.

Bronnen

  • Gemeente Cuijk;
  • Ter nagedachtenis en ter bezinning - Oorlogs- en verzetsmonumenten in Nijmegen en omgeving van Margreet Janssen Reinen, Miep Janssen Reinen-Wannet en Ab Uijen. (Molenhoek 1994). ISBN 90-71832-25-2;
  • Sta een ogenblik stil... Monumentenboek 1940/1945 van Wim Ramaker, Ben van Bohemen. (Kampen, Uitgeversmaatschappij J.H. Kok Matrijs, 1980). ISBN 90 242 0185 3.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht

Leg een bloem bij dit monument

In verband met het coronavirus wordt het aangeraden om thuis te blijven. Om u toch de mogelijkheid te geven bloemen te leggen bij het monument in uw buurt kunt u dat via deze website doen.

Bloemen

Mels en Erna de Klein | 3 mei 2020

Voor alle slachtoffers van 3-II-26-R.I.

Kraaij | 30 april 2020