Adopteer een monument

Herdachte groepen: Geallieerde militairen
Adopteer dit monument.
Dit monument is in schooljaar 2018-2019 geadopteerd door RKBS het Kleurrijk.
Dit monument is in schooljaar 2018-2019 geadopteerd door RKBS St. Nicolaas.

Nijmegen, 'Jonkerbos War Cemetery' (foto: Tarcisiusschool Nijmegen CC BY 3.0)
Nijmegen, 'Jonkerbos War Cemetery' (Foto: Pierino)
Nijmegen, 'Jonkerbos War Cemetery' (Foto: Pierino)
Nijmegen, 'Jonkerbos War Cemetery' (Foto: Rob Essers)
Nijmegen, 'Jonkerbos War Cemetery' (Foto: Pierino)
Nijmegen, 'Jonkerbos War Cemetery' (Foto: Pierino)

Het monument

Vorm en materiaal
Het 'Jonkerbos War Cemetery' in Nijmegen herbergt de graven van 1.543 militairen die tussen 3 september 1939 en 5 mei 1945 op Nederlands grondgebied zijn gesneuveld. Bij elk graf is een identieke zerk van witte natuursteen geplaatst met in reliëf een embleem en een kruis. Voor de graven staat het 'Cross of Sacrifice', vervaardigd uit Portland-natuursteen. Op het kruis is een bronzen zwaard aangebracht. Het is een standaard kruis van de Commonwealth War Graves Commission. De inrichting van Britse erevelden is uniform in alle 140 landen waar de Commonwealth War Graves Commission verantwoordelijk is voor het onderhoud van de oorlogsgraven. Familieleden van de slachtoffers hebben de teksten op de grafstenen bepaald.

Symboliek
Het offerkruis staat symbool voor de Britse militairen die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn gesneuveld.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

'Jonkerbos War Cemetery' herinnert de inwoners van Nijmegen aan de 1.543 geallieerde militairen van het Britse Gemenebest die tijdens de Tweede Wereldoorlog op Nederlands grondgebied zijn gesneuveld.

Op de plaats waar nu het kerkhof 'Jonkerbos' is aangelegd, bereidde het 504de Para Infanterie Regiment van het Amerikaanse leger zich voor op de Waal-oversteek van 20 september 1944. Ongeveer 400 gesneuvelde militairen die op Jonkerbos herbegraven zijn, lagen aanvankelijk op het terrein van het nabijgelegen Pensionaat Jonkerbosch, dat na de bevrijding van Nijmegen als Brits veldhospitaal ('No. 10 British Central Clearing Station') dienst deed. Vanaf begin december 1944 werden gesneuvelden begraven op een terrein van het pensionaat. In het voorjaar van 1947 werd met het opgraven begonnen.

De gesneuvelde militairen hebben de volgende nationaliteiten:

Verenigd Koninkrijk: 1.385, waarvan 96 onbekend.
Canada: 88, waarvan 1 onbekend.
Australië: 34.
Nieuw-Zeeland: 21.
Polen: 6.
België: 5.
Nederland: 2.
Rusland: 1.
Niet geïdentificeerd: 2.

Het ereveld staat onder bescherming van de Commonwealth War Graves Commission. In Nederland bevinden zich in totaal zestien erevelden van het Britse Gemenebest.

Bronnen

  • Ter nagedachtenis en ter bezinning - Oorlogs- en verzetsmonumenten in Nijmegen en omgeving van Margreet Janssen Reinen, Miep Janssen Reinen-Wannet en Ab Uijen. (Molenhoek 1994). ISBN 90-71832-25-2;
  • De heer Rob Essers;
  • De Nederlandse Oorlogsgravenstichting.

Aanvullende informatie
Een video-impressie van het Jonkerbos War Cemetery is hier te bekijken.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht