Adopteer een monument

Herdachte groepen: Verzet Nederland
Onthulling: 16 mei 1992
Adopteer dit monument.

Nijmegen, monument aan de Waalkade (Foto: M. Janssen Reinen)

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument aan de Waalkade in Nijmegen is een zwarte plaquette.

Tekst
De tekst op de gedenkplaat is zowel in het Frans als in het Nederlands aangebracht en luidt:

'MEI - JUNI 1940
HIELP DE NIJMEEGSE BEVOLKING
SPONTAAN TIENDUIZENDEN BELGISCHE KRIJGSGEVANGENEN
IN MUDVOLLE RIJNAKEN OP WEG NAAR DE NAZIKAMPEN

NATIONAAL VERBOND DER OUD-KRIJGSGEVANGENEN VAN BELGIË'.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het monument aan de Waalkade herinnert de inwoners van Nijmegen aan de hulp die stadsburgers tijdens de Tweede Wereldoorlog hebben geboden aan Belgische krijgsgevangenen.

Tussen 30 mei en 5 juni 1940 meerden negentig rijnaken met aan boord ongeveer een kwart miljoen Belgische krijgsgevangenen aan bij de Nijmeegse Waalkade. De tocht naar de kampen van de bezetter was gestagneerd doordat de Waalbrug, die op 10 mei was opgeblazen, nog in het water lag. De bevolking van Waterkwartier en Benedenstad gaf de uitgehongerde krijgsgevangenen water, melk, brood en medische verzorging. Deze spontane actie groeide uit tot een van de eerste verzetsdaden in Nederland.

Onthulling
Het monument is onthuld op 16 mei 1992.

Bron
Ter nagedachtenis en ter bezinning - Oorlogs- en verzetsmonumenten in Nijmegen en omgeving van Margreet Janssen Reinen, Miep Janssen Reinen-Wannet en Ab Uijen. (Molenhoek 1994). ISBN 90-71832-25-2.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht