Naar overzicht
Naar overzicht
  • Het monument
  • Leg een bloem
  • Uw verhaal

Het monument

Vorm en materiaal
Het ‘Monument 1940-1945’ in Berg en Dal (gemeente Berg en Dal) is een obelisk van Reidner tufsteen, bekroond met een bronzen kruis. Op de zuil is een granieten gedenkplaquette aangebracht.

Teksten
De tekst op de zuil luidt:

‘VOOR HEN DIE VIELEN
1940 – 1945′.

De tekst op de gedenkplaat luidt:

‘VOOR HEN DIE VIELEN
1940-1945

T. ADRIAANS
D. BRAAM
P. BIJSTER
L. DRIESSEN
G. FAASSEN-HENDRIKS
J. FAASSEN
T. HEIJSEN
L. HIJMANS
A. HOGENKAMP-VERSTEGEN
R. JACOBS
H. JANSEN
G. JANSSEN
A. JANSSEN
G. JANSSEN-SCHREERS
J. JANSSEN
J. KENTER
P. LAMERS
P. OOSTERLAAN
H. PELSER
R. PETERS
J. SCHRETLEN
M. SCHRETLEN
W. ULRICH
A. VERBEET
H. VERHEIJEN
W.V.D. WEIJDEN
T. WILLEMS
R. v. VORSTENBOS.’

Wijziging
In 1998 is tijdens een renovatie van het monument de granieten gedenkplaat met de namen van 27 oorlogsslachtoffers op de obelisk aangebracht. Nadien is er nog een naam aan de plaquette toegevoegd. Daardoor staan er nog 28 namen op de gedenkplaat.

Digitaal Joods Monument
Het joodse oorlogsslachtoffer dat op dit gedenkteken vermeld staat, is tevens opgenomen in het ‘Digitaal Monument Joodse Gemeenschap in Nederland‘. Hierin vindt u meer informatie over deze persoon met waar mogelijk een korte biografie, familierelaties en adresgegevens.

Onder het kopje ‘Geschiedenis’ op deze pagina kunt u op een persoonsnaam klikken om doorverwezen te worden naar het Digitaal Joods Monument.

De geschiedenis

Het ‘Monument 1940-1945’ in Berg en Dal (gemeente Berg en Dal)) is opgericht uit dankbaarheid voor de bevrijding en ter nagedachtenis aan 27 medeburgers die tijdens de Tweede Wereldoorlog door oorlogshandelingen zijn omgekomen.

De namen van de 27 oorlogsslachtoffers luiden:

T. Adriaans, D. Braam, P. Bijster, L. Driessen, G. Faassen-Hendriks, J. Faassen, T. Heijsen, L. Hijmans, A. Hogenkamp-Verstegen, R. Jacobs, H. Jansen, G. Janssen, A. Janssen, G. Janssen-Scheers, J. Janssen, J. Kenter, P. Lamers, P. Oosterlaan, H. Pelser, R. Peters, J. Schretlen, M. Schretlen, W. Ulrich, A. Verbeet, H. Verheijen, W. v.d. Weijden, T. Willems en R. v. Vorstenbos.

Op de Duivelsberg en in de bossen bij Berg en Dal is lang en hevig gevochten. De meeste inwoners van de gemeente zijn in november 1944 geëvacueerd. Doordat het gebied zeven maanden in de frontlinie heeft gelegen, was de schade in Berg en Dal aanzienlijk.

Onthulling
Het monument is onthuld op 5 mei 1955, ter gelegenheid van de 10e herdenking van de bevrijding.

Oorlogsslachtoffers

Achternaam Voornamen Geboren Overleden

De Oorlogsgravenstichting heeft een database met namen en verhalen van oorlogsslachtoffers. Veel van deze slachtoffers worden herdacht door middel van een monument. Wilt u ons helpen om de namen en verhalen van slachtoffers te koppelen aan het monument waarop hun naam vermeld staat? Kijk dan op de website van de Oorlogsgravenstichting, ziet u in de database een naam die ook voorkomt op dit monument? Maak dan een account aan en koppel de persoon uit de database aan dit monument. Enkele dagen na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Meer informatie

Bronnen

  • Gemeente Groesbeek;
  • Ter nagedachtenis en ter bezinning – Oorlogs- en verzetsmonumenten in Nijmegen en omgeving van Margreet Janssen Reinen en Miep Janssen Reinen-Wannet en Ab Uijen. (Molenhoek 1994). ISBN 90-71832-25-2;
  • Joodse oorlogsmonumenten in de provincie Gelderland van H. Hamburger en J.C Regtien, met medewerking van Fr. van Echten (Bedum, Uitgeverij Profiel, 2005). ISBN 90 5294 333 8.

Leg een bloem bij dit monument

Klik op onderstaande knop om een digitale bloem bij dit monument te leggen. Je kunt kiezen uit een rode gerbera, een witte roos of een blauwe Iris. Ook is het mogelijk om een persoonlijke boodschap toe te voegen. Nadat het formulier is verstuurd toont de bloem op deze pagina (vergeet niet om de pagina opnieuw te laden). 

Leg een bloem

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Gerrit Jansen | 06 sep 2022

De familie Jakobs heeft ongeveer 1,5 jaar bij mijn ouders en grootouders ondergedoken geweest het waren duitse joden die al eerder uit noordduitslandse plaats LEER waren gevlucht.
Het graf van mijn vader heb ik na een dikke 65 jaar in nijmegen teruggevonden met behulp van historicus Bart Janssen van “”oorlogsdoden nijmegen””.

Gerrit Jansen | 21 mei 2018

De naam van mijn vader staat in Berg en Dal op het monument maar ook daar in de kerk verkeerd gespeld.

Mijn vader, Ome Leo Driessen (enige broer van mijn moeder) en Roos Jakobs zijn op de watertorenweg toen omgekomen op 2-10-1944.

Mijn grootouders, mijn ouders en ome Leo woonden op de nieuwe holleweg 381/383.

Eerst 4, later 5 leden van de fam. Jakobs hebben hier in het huis van opa en oma gewoond.

En zijn later naar Berg en Dal gevlucht naar het huis van de fam. Bloem op de watertorenweg, Bloem was uit zijn huis gezet, hij was bij de NSB.

Mijn vader is in Nijmegen op het graafseweg-kerkhof begraven, mijn moeder heeft mij een andere plek ooit aangegeven dan in de registers staat.

Ome Leo is in Beek-Ubbergen op het R.K. kerkhof begraven, Roos is in eerste instantie begraven buiten het R.K. kerkhof van berg en dal, links van de ingangspoort en later op de joodse begraafpaats op de kwakkenberg in nijmegen.

Na de oorlog is er in Beek onder de R.K. parochianen een collecte geweest voor een nieuwe klok in de kerktoren voor de gevallen Beekse R.K. slachtoffers.


Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (zoals een correctie of aanvulling) doorgeven? Maak dan gebruik van de formulieren.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets anders melden? Kijk bij de veelgestelde vragen of stuur ons een bericht.

Tooltip contents