Adopteer een monument

Herdachte groepen: Vervolgden Nederland, Burgerslachtoffers
Ontwerper: P.J.W. Leenders
Onthulling: 5 mei 1955
Adopteer dit monument.
Dit monument is in schooljaar 2019-2020 geadopteerd door Canisius College.

Berg en Dal, 'Monument 1940-1945' (foto: B. van Bohemen/ NIOD)
Berg en Dal, 'Monument 1940-1945' (foto: Gemeente Groesbeek)

Het monument

Vorm en materiaal
Het 'Monument 1940-1945' in Berg en Dal (gemeente Berg en Dal) is een obelisk van Reidner tufsteen, bekroond met een bronzen kruis. Op de zuil is een granieten gedenkplaquette aangebracht.

Teksten
De tekst op de zuil luidt:

'VOOR HEN DIE VIELEN
1940 - 1945'.

De tekst op de gedenkplaat luidt:

'VOOR HEN DIE VIELEN
1940-1945

T. ADRIAANS
D. BRAAM
P. BIJSTER
L. DRIESSEN
G. FAASSEN-HENDRIKS
J. FAASSEN
T. HEIJSEN
L. HIJMANS
A. HOGENKAMP-VERSTEGEN
R. JACOBS
H. JANSEN
G. JANSSEN
A. JANSSEN
G. JANSSEN-SCHREERS
J. JANSSEN
J. KENTER
P. LAMERS
P. OOSTERLAAN
H. PELSER
R. PETERS
J. SCHRETLEN
M. SCHRETLEN
W. ULRICH
A. VERBEET
H. VERHEIJEN
W.V.D. WEIJDEN
T. WILLEMS
R. v. VORSTENBOS.'

Wijziging
In 1998 is tijdens een renovatie van het monument de granieten gedenkplaat met de namen van 27 oorlogsslachtoffers op de obelisk aangebracht. Nadien is er nog een naam aan de plaquette toegevoegd. Daardoor staan er nog 28 namen op de gedenkplaat.

Digitaal Joods Monument
Het joodse oorlogsslachtoffer dat op dit gedenkteken vermeld staat, is tevens opgenomen in het 'Digitaal Monument Joodse Gemeenschap in Nederland'. Hierin vindt u meer informatie over deze persoon met waar mogelijk een korte biografie, familierelaties en adresgegevens.

Onder het kopje 'Geschiedenis' op deze pagina kunt u op een persoonsnaam klikken om doorverwezen te worden naar het Digitaal Joods Monument.

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Achternaam Voornamen Geboren Overleden
Bijsters Petrus 18-08-1909 15-04-1945

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het 'Monument 1940-1945' in Berg en Dal (gemeente Berg en Dal)) is opgericht uit dankbaarheid voor de bevrijding en ter nagedachtenis aan 27 medeburgers die tijdens de Tweede Wereldoorlog door oorlogshandelingen zijn omgekomen.

De namen van de 27 oorlogsslachtoffers luiden:

T. Adriaans, D. Braam, P. Bijster, L. Driessen, G. Faassen-Hendriks, J. Faassen, T. Heijsen, L. Hijmans, A. Hogenkamp-Verstegen, R. Jacobs, H. Jansen, G. Janssen, A. Janssen, G. Janssen-Scheers, J. Janssen, J. Kenter, P. Lamers, P. Oosterlaan, H. Pelser, R. Peters, J. Schretlen, M. Schretlen, W. Ulrich, A. Verbeet, H. Verheijen, W. v.d. Weijden, T. Willems en R. v. Vorstenbos.

Op de Duivelsberg en in de bossen bij Berg en Dal is lang en hevig gevochten. De meeste inwoners van de gemeente zijn in november 1944 geëvacueerd. Doordat het gebied zeven maanden in de frontlinie heeft gelegen, was de schade in Berg en Dal aanzienlijk.

Onthulling
Het monument is onthuld op 5 mei 1955, ter gelegenheid van de 10e herdenking van de bevrijding.

Bronnen

  • Gemeente Groesbeek;
  • Ter nagedachtenis en ter bezinning - Oorlogs- en verzetsmonumenten in Nijmegen en omgeving van Margreet Janssen Reinen en Miep Janssen Reinen-Wannet en Ab Uijen. (Molenhoek 1994). ISBN 90-71832-25-2;
  • Joodse oorlogsmonumenten in de provincie Gelderland van H. Hamburger en J.C Regtien, met medewerking van Fr. van Echten (Bedum, Uitgeverij Profiel, 2005). ISBN 90 5294 333 8.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht

Bijdragen

Gerrit Jansen | 21 mei 2018

De naam van mijn vader staat in Berg en Dal op het monument maar ook daar in de kerk verkeerd gespeld.
Mijn vader, Ome Leo Driessen (enige broer van mijn moeder) en Roos Jakobs zijn op de watertorenweg toen omgekomen op 2-10-1944.
Mijn grootouders, mijn ouders en ome Leo woonden op de nieuwe holleweg 381/383.
Eerst 4, later 5 leden van de fam. Jakobs hebben hier in het huis van opa en oma gewoond.
En zijn later naar Berg en Dal gevlucht naar het huis van de fam. Bloem op de watertorenweg, Bloem was uit zijn huis gezet, hij was bij de NSB.
Mijn vader is in Nijmegen op het graafseweg-kerkhof begraven, mijn moeder heeft mij een andere plek ooit aangegeven dan in de registers staat.
Ome Leo is in Beek-Ubbergen op het R.K. kerkhof begraven, Roos is in eerste instantie begraven buiten het R.K. kerkhof van berg en dal, links van de ingangspoort en later op de joodse begraafpaats op de kwakkenberg in nijmegen.
Na de oorlog is er in Beek onder de R.K. parochianen een collecte geweest voor een nieuwe klok in de kerktoren voor de gevallen Beekse R.K. slachtoffers.

Leg een bloem bij dit monument

In verband met het coronavirus wordt het aangeraden om thuis te blijven. Om u toch de mogelijkheid te geven bloemen te leggen bij het monument in uw buurt kunt u dat via deze website doen.

Bloemen

Gerrit Jansen | 1 mei 2020

Pa je bent mijn Hero