Adopteer een monument

Herdachte groepen: Verzet Nederland
Ontwerper: Marius van Beek (1921-2003)
Onthulling: 17 september 1954
Adopteer dit monument.

Nijmegen, verzetsmonument (foto: Peter en René van der Krogt)
Jan van Hoof (bron: www.jvh.scoutnet.nl)
Nijmegen, De Waalbrug (bron: www.september1944.web1000.com)
Nijmegen, verzetsmonument (foto: B. van Bohemen / NIOD)
Nijmegen, verzetsmonument (foto: B. van Bohemen / NIOD)
Nijmegen, verzetsmonument (foto: Peter en René van der Krogt)
Nijmegen, verzetsmonument (foto: Peter en René van der Krogt)

Het monument

Vorm en materiaal
Het verzetsmonument in Nijmegen is een bronzen beeld van een mannenfiguur met vlag.

Tekst
De tekst op het monument luidt:

'IN DIT MONUMENT EREN WIJ
ALLEN DIE MET JAN VAN HOOF
IN HET VERZET VIELEN
VOOR DE BEVRIJDING VAN NIJMEGEN
1940 - 1945'.

Symboliek
De Nederlandse vlag is het nationale symbool van eenheid en verbondenheid.

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Op dit moment is dit monument nog niet gekoppeld aan personen uit het bestand van de Oorlogsgravenstichting.

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het verzetsmonument in Nijmegen is opgericht ter nagedachtenis aan de gesneuvelde verzetsmensen en in het bijzonder aan verzetsman Jan van Hoof.

Jan Jozef Lambert van Hoof, geboren op 7 augustus 1922, was student en lid van de Geheime Dienst Nederland. Hij verzamelde maandenlang informatie over de Waalbruggen en de daar aangebrachte explosieven. Na een grondig onderzoek, ingesteld door de minister van Oorlog, is in 1951 'met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid vastgesteld' dat Van Hoof op 18 september 1944 tijdens gevechten de springladingen onder de Waalbrug heeft uitgeschakeld. De bezetter ontdekte echter de sabotagedaad en wist de explosieven opnieuw te zekeren. Om onbekende redenen is de brug toch niet tot ontploffing gebracht. De commissie kwam tot het oordeel dat ‘Jan van Hoof daarom niet kan worden beschouwd als "de Redder" van de brug. Wel komt hem onvergankelijke eer toe voor hetgeen hij tot behoud van de brug als uitstekende daad van moed, beleid en trouw heeft verricht met inzet van zijn leven.’

Op 19 september 1944 kwam Van Hoof bij hotel 'Sionshof' (een verzamelpunt voor geallieerde militairen en oorlogsverslaggevers) met tekeningen van versterkingen van de bezetter rond de Waalbrug. Die middag loodste hij als gids een verkenningswagen van de Royal Engineers door de binnenstad. Op de Nieuwe Markt (vlak bij de spoorbrug) werd deze auto in brand geschoten. Van Hoof overleefde het voorval, maar werd alsnog opgepakt, mishandeld en gedood. Meerdere landen hebben Van Hoof postuum onderscheiden.

Jan van Hoof lag eerst begraven in het Kronenburgerpark, vervolgens tot 1945 op Rustoord, daarna tot najaar 1969 op de Daalse weg (graf 18-1-6). Sindsdien rust hij op Erevelf Vredehof, sinds 2009 onder een grafsteen, waarop de juiste datum van overlijden (19 september 1944) vermeld wordt.

Onthulling
Het monument is onthuld op 17 september 1954.

Bronnen

  • Ter nagedachtenis en ter bezinning - Oorlogs- en verzetsmonumenten in Nijmegen en omgeving, Margreet Janssen Reinen, Miep Janssen Reinen-Wannet en Ab Uijen. (Molenhoel 1994). ISBN 90-71832-25-2;
  • Mens & Dier in Steen & Brons door Peter en René van der Krogt;
  • De heer Rob Essers;

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht