Adopteer een monument

Herdachte groepen: Vervolgden Nederland
Onthulling: 17 oktober 1948
Adopteer dit monument.

Nijmegen, monument op de Joodse begraafplaats (Foto: M. Janssen Reinen)

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument op de Joodse begraafplaats in Nijmegen is een bronzen plaquette.

Tekst
De tekst op de plaquette luidt:

'TER NAGEDACHTENIS AAN DE VELE JOODSE
INGEZETENEN VAN NIJMEGEN E.O. DIE
IN DE ZO BARRE JAREN VAN 1940-1945 NIET
HIER HUN LAATSTE RUSTPLAATS MOCHTEN VINDEN'.

Deze tekst is ook in het Hebreeuws aangebracht.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het monument op de Joodse begraafplaats in Nijmegen is opgericht ter nagedachtenis aan alle joodse medeburgers die tijdens de Tweede Wereldoorlog door de bezetter zijn omgebracht.

Begin 1941 telde de Nijmeegse joodse gemeenschap 527 joden. De eerste grote deportaties vonden plaats in 1942. In september 1944 waren 501 Nijmeegse joden weggevoerd via de doorgangskampen Westerbork en Vught naar de vernietigingskampen Auschwitz en Sobibor. Niemand van hen keerde terug.

Onthulling
Het monument is onthuld op 17 oktober 1948.

Locatie
Het monument bevindt zich op de Joodse begraafplaats, gelegen aan de Kwakkenbergweg in Nijmegen. De begraafplaats is alleen voor nabestaanden toegankelijk.

Bron
Ter nagedachtenis en ter bezinning - Oorlogs- en verzetsmonumenten in Nijmegen en omgeving van Margreet Janssen Reinen, Miep Janssen Reinen-Wannet en Ab Uijen. (Molenhoek 1994). ISBN 90-71832-25-2.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht